skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Stołeczne ciasto z rodzynkami według GOST? Przygotuj jedzenie. Ważny warunek: wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę pokojową. Dlatego wcześniej wyjmij jajka i olej z lodówki. Weź rodzynki bez pestek. Jajka umyć i osuszyć serwetkami.
Krok 2:
Rodzynki dokładnie opłucz pod ciepłą bieżącą wodą, a następnie osusz, układając cienką warstwę na serwetce lub ręczniku papierowym.
Krok 3:
Weź miękkie masło. Dodaj do niego cukier zwykły i waniliowy. Mikserem ubij masło z cukrem na puszystą masę.
Krok 4:
Nie przestając ubijać, dodaj po jednym na raz jajka. Aby to zrobić, wygodniej będzie rozbić je na osobny kubek. Po każdym jajku dobrze wymieszaj masę.
Krok 5:
W rezultacie powinna powstać jednorodna płynna masa.
Krok 6:
Dodaj do tego rodzynki. Wymieszaj szpatułką, aby równomiernie rozprowadzić rodzynki.
Krok 7:
Przesiej całą mąkę i proszek do pieczenia do miski w ubitej masie. Przesiewanie nasyca mąkę powietrzem, dzięki czemu wypieki stają się bardziej puszyste i przewiewne.
Krok 8:
Mikserem na niskich obrotach mieszaj mąkę, aż ciasto będzie całkowicie gładkie.
Krok 9:
Weź prostokątny kształt. To właśnie w takim pieczeniu Stołecznej babeczki w czasach ZSRR. Używam formy silikonowej, nie trzeba jej w żaden sposób przygotowywać. Jeśli twoja forma jest z innego materiału, posmaruj ją cienką warstwą masła lub oleju roślinnego. Włóż ciasto do formy. Wygładź szpatułką. Pamiętaj, aby zrobić mokrą szpatułką bruzdę pośrodku, aby babeczka ładnie pękła podczas pieczenia, a nie jak cholera.
Krok 10:
Piecz babeczkę w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około półtorej godziny (orientuj się w piekarniku). Babeczka gwałtownie wzrośnie i pęknie na wcześniej narysowanym pasku. Ostudzić gorącą babeczkę bezpośrednio w formie, następnie wyjąć i obficie posypać cukrem pudrem na wierzchu.
jedna z naszych ulubionych babeczek. Przygotowuje się szybko, absolutnie zawsze się to udaje, podoba się całej rodzinie. Możesz również upiec tę babeczkę w postaci małych babeczek. Następnie czas pieczenia należy skrócić do 30 minut.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g