Stołeczna babeczka według GOST z rodzynkami

najsmaczniejsze, najlepsze, najprostsze-święto każdego dnia! Keks Stołeczny według GOST z rodzynkami każdy powinien spróbować przynajmniej raz w życiu. Zwłaszcza jeśli słyszałeś historie o pysznych sowieckich wypiekach. To tylko jedna z nich. I ktoś chętnie zapamięta swoje dzieciństwo!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 24 % 17 g
węglowodany 68 % 48 g
372 kcal
IG: 0 / 25 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Stołeczne ciasto z rodzynkami według GOST? Przygotuj jedzenie. Ważny warunek: wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę pokojową. Dlatego wcześniej wyjmij jajka i olej z lodówki. Weź rodzynki bez pestek. Jajka umyć i osuszyć serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rodzynki dokładnie opłucz pod ciepłą bieżącą wodą, a następnie osusz, układając cienką warstwę na serwetce lub ręczniku papierowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź miękkie masło. Dodaj do niego cukier zwykły i waniliowy. Mikserem ubij masło z cukrem na puszystą masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nie przestając ubijać, dodaj po jednym na raz jajka. Aby to zrobić, wygodniej będzie rozbić je na osobny kubek. Po każdym jajku dobrze wymieszaj masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rezultacie powinna powstać jednorodna płynna masa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj do tego rodzynki. Wymieszaj szpatułką, aby równomiernie rozprowadzić rodzynki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej całą mąkę i proszek do pieczenia do miski w ubitej masie. Przesiewanie nasyca mąkę powietrzem, dzięki czemu wypieki stają się bardziej puszyste i przewiewne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mikserem na niskich obrotach mieszaj mąkę, aż ciasto będzie całkowicie gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź prostokątny kształt. To właśnie w takim pieczeniu Stołecznej babeczki w czasach ZSRR. Używam formy silikonowej, nie trzeba jej w żaden sposób przygotowywać. Jeśli twoja forma jest z innego materiału, posmaruj ją cienką warstwą masła lub oleju roślinnego. Włóż ciasto do formy. Wygładź szpatułką. Pamiętaj, aby zrobić mokrą szpatułką bruzdę pośrodku, aby babeczka ładnie pękła podczas pieczenia, a nie jak cholera.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz babeczkę w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około półtorej godziny (orientuj się w piekarniku). Babeczka gwałtownie wzrośnie i pęknie na wcześniej narysowanym pasku. Ostudzić gorącą babeczkę bezpośrednio w formie, następnie wyjąć i obficie posypać cukrem pudrem na wierzchu.

jedna z naszych ulubionych babeczek. Przygotowuje się szybko, absolutnie zawsze się to udaje, podoba się całej rodzinie. Możesz również upiec tę babeczkę w postaci małych babeczek. Następnie czas pieczenia należy skrócić do 30 minut.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy