skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec bułeczki z rodzynkami z ciasta drożdżowego w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Weź mąkę najwyższej jakości, najbardziej nadaje się do przygotowania ciasta maślanego. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, należy je lekko podgrzać.
Krok 2:
Przesiej mąkę przez sito. Aby to zrobić, wybierz przestronną miskę z wysokimi bokami, aby mąka nie rozlała się na stół. Przesiewanie wzbogaci mąkę w tlen. Dzięki temu ciasto będzie łatwe do wyrośnięcia, a wypieki będą bujne i przewiewne.
Krok 3:
Roztop masło na małym ogniu, pozwól mu trochę ostygnąć.
Krok 4:
W małej misce połącz drożdże, 1 łyżeczkę. cukier (z całości) i około 50 ml lekko ciepłego mleka. Wszystko wymieszaj i pozostaw na 10-12 minut, aby aktywować drożdże. Na powierzchni powinna pojawić się Piankowa Czapka.
Krok 5:
Aby wyrobić ciasto, weź szeroką, stabilną miskę. Ubij jajka z cukrem, solą i cukrem waniliowym, aż będą gładkie.
Krok 6:
Wlej pozostałe mleko, wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj aktywowane drożdże, lekko wymieszaj.
Krok 8:
Dodaj stopione masło do powstałej mieszanki. Nie powinien być gorący, aby drożdże pod wpływem wysokich temperatur nie straciły swojej aktywności. Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 9:
Dodaj około 3/4 przesianej mąki. Najpierw wymieszaj łyżką.
Krok 10:
Ciasto jest nadal dość lepkie. Resztę mąki dodawaj małymi porcjami, mieszając ciasto rękami. Nie wysypuj całej mąki na raz, może wymagać mniej lub więcej niż wskazana ilość.
Krok 11:
Podczas ugniatania obserwuj konsystencję ciasta. Powinien być miękki, jednorodny, nie przyklejający się do rąk. Przykryj ciasto ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Krok 12:
Do nadzienia rodzynki dokładnie opłucz, dobrze osusz. Jeśli rodzynki są suche, dodatkowo ugotuj je na parze. Wyjmij masło z wyprzedzeniem, aby stało się miękkie i można je łatwo posmarować ciastem.
Krok 13:
Połącz cukier z cynamonem, wymieszaj. Jeśli nie lubisz cynamonu, nie dodawaj go.
Krok 14:
Moje ciasto wyszło w 1h 20 minut. Jego objętość wzrosła 2-2, 5 razy. Czas podnoszenia zależy od temperatury powietrza. Im cieplej, tym szybciej ciasto wyrośnie.
Krok 15:
Ciasto delikatnie zmiażdżyć, ułożyć na stole posypanym mąką. Podziel ciasto na równe części, których rozmiar zależy od pożądanego rozmiaru bułek. Zroluj bułki z ciasta i przykryj ręcznikiem, aby nie wyschły.
Krok 16:
Jak uformować bułeczki z rodzynkami? Rozwałkuj każdą bułkę ciasta na prostokątne ciasto. Posmaruj tortillę cienką warstwą miękkiego masła.
Krok 17:
Posyp warstwę masła mieszanką cukru i cynamonu.
Krok 18:
Następnie ułóż przygotowane rodzynki.
Krok 19:
Zwinąć ciasto wzdłuż w rolkę.
Krok 20:
Z jednego końca połącz rolkę i pokrój na środku wzdłuż na 2 części.
Krok 21:
Przeplataj części ciasta w wici, połącz końce, aby bułka nie rozwinęła się podczas pieczenia.
Krok 22:
Zwiń Wici w kształt pierścienia.
Krok 23:
Podobnie uformuj bułki z reszty ciasta. Połóż je na arkuszu wyłożonym pergaminem. Przykryj bułki ręcznikiem i pozostaw na 15 minut, aby się rozstawiły.
Krok 24:
Aby posmarować bułki, ubij małe jajko z mlekiem, aż będzie gładkie.
Krok 25:
Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj bułeczki mieszanką jajeczną, aby podczas pieczenia nabrały rumianego koloru.
Krok 26:
Piecz bułki z rodzynkami w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 25 minut, aż się zarumienią. Dostosuj tryb pieczenia, biorąc pod uwagę specyfikę działania piekarnika.
Krok 27:
Schłodzić gotowe wypieki i podawać. Smacznego!
jak prawidłowo gotować rodzynki na parze? Dobrze umyte rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie stanie się miękki. Odcedź i osusz ręcznikami papierowymi.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g