bułki rodzynkowe z ciasta drożdżowego w piekarniku

miękkie, delikatne, pachnące! Maślane domowe wypieki! Bułki z rodzynkami z prostego ciasta drożdżowego może upiec w piekarniku zarówno doświadczony kucharz, jak i początkujący. Potrzebujesz tylko trochę czasu, cierpliwości i dobrego nastroju. A pieczenie okaże się udane i bardzo smaczne! Idziemy gotować?
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 17 % 10 g
węglowodany 70 % 42 g
291 kcal
IG: 5 / 21 / 74

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec bułeczki z rodzynkami z ciasta drożdżowego w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Weź mąkę najwyższej jakości, najbardziej nadaje się do przygotowania ciasta maślanego. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, należy je lekko podgrzać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę przez sito. Aby to zrobić, wybierz przestronną miskę z wysokimi bokami, aby mąka nie rozlała się na stół. Przesiewanie wzbogaci mąkę w tlen. Dzięki temu ciasto będzie łatwe do wyrośnięcia, a wypieki będą bujne i przewiewne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło na małym ogniu, pozwól mu trochę ostygnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W małej misce połącz drożdże, 1 łyżeczkę. cukier (z całości) i około 50 ml lekko ciepłego mleka. Wszystko wymieszaj i pozostaw na 10-12 minut, aby aktywować drożdże. Na powierzchni powinna pojawić się Piankowa Czapka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby wyrobić ciasto, weź szeroką, stabilną miskę. Ubij jajka z cukrem, solą i cukrem waniliowym, aż będą gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej pozostałe mleko, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj aktywowane drożdże, lekko wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj stopione masło do powstałej mieszanki. Nie powinien być gorący, aby drożdże pod wpływem wysokich temperatur nie straciły swojej aktywności. Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj około 3/4 przesianej mąki. Najpierw wymieszaj łyżką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto jest nadal dość lepkie. Resztę mąki dodawaj małymi porcjami, mieszając ciasto rękami. Nie wysypuj całej mąki na raz, może wymagać mniej lub więcej niż wskazana ilość.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas ugniatania obserwuj konsystencję ciasta. Powinien być miękki, jednorodny, nie przyklejający się do rąk. Przykryj ciasto ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do nadzienia rodzynki dokładnie opłucz, dobrze osusz. Jeśli rodzynki są suche, dodatkowo ugotuj je na parze. Wyjmij masło z wyprzedzeniem, aby stało się miękkie i można je łatwo posmarować ciastem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połącz cukier z cynamonem, wymieszaj. Jeśli nie lubisz cynamonu, nie dodawaj go.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Moje ciasto wyszło w 1h 20 minut. Jego objętość wzrosła 2-2, 5 razy. Czas podnoszenia zależy od temperatury powietrza. Im cieplej, tym szybciej ciasto wyrośnie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciasto delikatnie zmiażdżyć, ułożyć na stole posypanym mąką. Podziel ciasto na równe części, których rozmiar zależy od pożądanego rozmiaru bułek. Zroluj bułki z ciasta i przykryj ręcznikiem, aby nie wyschły.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Jak uformować bułeczki z rodzynkami? Rozwałkuj każdą bułkę ciasta na prostokątne ciasto. Posmaruj tortillę cienką warstwą miękkiego masła.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posyp warstwę masła mieszanką cukru i cynamonu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Następnie ułóż przygotowane rodzynki.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Zwinąć ciasto wzdłuż w rolkę.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Z jednego końca połącz rolkę i pokrój na środku wzdłuż na 2 części.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Przeplataj części ciasta w wici, połącz końce, aby bułka nie rozwinęła się podczas pieczenia.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Zwiń Wici w kształt pierścienia.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Podobnie uformuj bułki z reszty ciasta. Połóż je na arkuszu wyłożonym pergaminem. Przykryj bułki ręcznikiem i pozostaw na 15 minut, aby się rozstawiły.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Aby posmarować bułki, ubij małe jajko z mlekiem, aż będzie gładkie.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj bułeczki mieszanką jajeczną, aby podczas pieczenia nabrały rumianego koloru.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Piecz bułki z rodzynkami w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 25 minut, aż się zarumienią. Dostosuj tryb pieczenia, biorąc pod uwagę specyfikę działania piekarnika.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Schłodzić gotowe wypieki i podawać. Smacznego!

jak prawidłowo gotować rodzynki na parze? Dobrze umyte rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie stanie się miękki. Odcedź i osusz ręcznikami papierowymi.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy