pierś z kurczaka z warzywami w piekarniku

proste, smaczne, pożywne i zdrowe danie! Pierś z kurczaka z warzywami w piekarniku pomoże, jeśli chcesz ugotować coś smacznego i satysfakcjonującego dla całej rodziny w pośpiechu. Latem Dodaj do kurczaka dowolne sezonowe warzywa według własnego gustu-okaże się bardzo budżetowy, ale nie mniej apetyczny.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 5 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 47 % 8 g
89 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki, wszelkie warzywa i piersi z kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź pierś z kurczaka, jeśli jest zamrożona, rozmrażaj ją, jeśli jest schłodzona, dobrze spłucz. Oczywiście dla rodziny wymagane będą piersi z kurczaka według liczby gospodarstw domowych. Warzywa można wziąć absolutnie wszystko, co można znaleźć w domu. Zimą można używać mrożonych warzyw, latem świeżych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli ziemniaki są małe, świeże, wystarczy je dobrze umyć i pokroić na dwie lub trzy części, nie trzeba ich obierać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj marchewki, obierz i pokrój w długie, duże paski. Jeśli świeże marchewki są małe, można je również upiec w całości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dynia doda delikatności potrawie, więc dodamy ją również, pokroimy w małe kostki. Możesz użyć mrożonej dyni. Papryka nada potrawie przyjemny smak i aromat, pokrój ją w paski. Możesz również użyć zamrożonego. Forma jest podlewana oliwą z oliwek, jest bardziej przydatna. Połóż pierś kurczaka na środku. Wokół układamy warzywa: ziemniaki, marchewki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp połówkami krążków cebuli, kostkami dyni i papryką. Posmaruj pierś kurczaka kwaśną śmietaną, dzięki czemu mięso podczas pieczenia będzie bardziej miękkie i delikatne. Warzywa posyp oliwą z oliwek. Posyp solą i zmielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj warzywa. Miłośnicy sosu sojowego mogą również skropić danie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przykryj formę z kurczakiem i warzywami folią i włóż do piekarnika na 35 minut. Następnie zdejmij folię i pozwól naczyniu się zrumienić przez około 10 minut. Podawać posypane drobno posiekaną zieloną cebulą lub koperkiem i natką pietruszki, w razie potrzeby z sosem lub majonezem. Pierś z kurczaka jest soczysta, miękka i delikatna, a warzywa są bardzo smaczne i aromatyczne. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Mrożona Dynia - 27   kcal/100g

Podobne przepisy