mięso wieprzowe w piecu z pieczarkami i serem

pyszne, aromatyczne i satysfakcjonujące danie to święto każdego dnia! Mięso wieprzowe w garnkach w piekarniku z grzybami i serem jest soczyste i delikatne. Jest nasycony sokami innych składników, wypełniony ich aromatami. Możesz go ugotować w 1 godzinę - jest całkiem odpowiedni na rodzinny obiad lub kolację.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 10 g
tłuszcze 59 % 16 g
węglowodany 4 % 1 g
192 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec mięso wieprzowe z grzybami i serem w garnkach w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnych grzybów. Będę gotować z lasu. W sezonie grzybowym zbieram świeże grzyby w lesie. Należy je czyścić, płukać i gotować we wrzącej wodzie przez 20-25 minut. Następnie spuść wodę, a grzyby można natychmiast wykorzystać do gotowania lub zamrozić i użyć w razie potrzeby. Weź mięso wieprzowe, bez kości. Ser - każdy twardy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, opłucz i drobno posiekaj. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż posiekaną cebulę przez minutę. Stanie się lekko przezroczysty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do cebuli położy gotowane grzyby. Jeśli używasz pieczarek lub boczniaków, nie musisz ich gotować. Opłucz, posiekaj i możesz natychmiast usmażyć. Smaż grzyby z cebulą przez kolejne 4-5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas smażenia grzybów pokrój mięso na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zdejmij smażone grzyby z ognia i dodaj do nich posiekane mięso, śmietanę, sól i przyprawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser. Wmieszaj go w całkowitą masę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż mięso z grzybami do przygotowanych ceramicznych garnków, lekko nie sięgając do góry, aby zapewnić miejsce na gotowanie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj garnki pokrywkami i włóż do zimnego piekarnika. Włącz piekarnik na 180 stopni i pozostaw w nim garnki na 1 godzinę. Dlaczego wkładamy do zimnego piekarnika? Z powodu nagłej zmiany temperatury garnki ceramiczne mogą pękać. I tak będą stopniowo nagrzewać się wraz z piekarnikiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Określ dokładny czas pieczenia za pomocą piekarnika. Pyszne mięso z grzybami gotowe! Ostrożnie wyjmij garnki z piekarnika i podawaj natychmiast w nich.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Miłej uczty!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal / 100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal / 100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal / 100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mrożone grzyby - 23   kcal/100g

Podobne przepisy