skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić filet z kurczaka z majonezem i serem? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania. Filet z kurczaka jeśli jest zamrożony, umieść go na dolnej półce lodówki i pozostaw do całkowitego rozmrożenia.
Krok 2:
Pokrój piersi na talerze, wygodniej jest to zrobić szerokim, ostrym nożem. Pokonaj trochę fileta i najwygodniej jest to zrobić przez folię, więc filet nie pęka, a spray nie leci we wszystkich kierunkach. Posiekany filet z solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz posypać innymi ulubionymi przyprawami, ale upewnij się, że nie zepsują smaku samego kurczaka.
Krok 3:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i ułóż w nim filet z kurczaka w jednej warstwie. Możesz go mocno ułożyć, podczas gotowania staną się mniejsze. Posyp posiekanym czosnkiem na wierzchu.
Krok 4:
Posmaruj wierzch całego fileta majonezem cienką warstwą.
Krok 5:
Zetrzyj ser na średniej tarce i posyp wierzch fileta z kurczaka. Możesz wziąć dowolny ser, a im bardziej pikantny ser, tym ciekawsze będzie gotowe danie.
Krok 6:
Włóż filet z kurczaka do gorącego piekarnika i piecz przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ser powinien się stopić i zarumienić. Wyjmij formę z piekarnika i podawaj natychmiast z dowolnym dodatkiem lub po prostu świeżymi warzywami.
Krok 7:
Smacznego.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby naczynie się nie przypaliło.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g