filet z kurczaka z majonezem i serem

pyszne, z prostych produktów, na wakacje i na każdy dzień! Filet z kurczaka z majonezem i serem można podawać na rodzinny obiad lub kolację, a na świątecznym stole nikt nie odmówi. A czas i składniki na to potrzebują bardzo mało i są niedrogie. Możesz podawać z dowolnym dodatkiem do swoich upodobań.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 21 g
tłuszcze 42 % 16 g
węglowodany 3 % 1 g
231 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić filet z kurczaka z majonezem i serem? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania. Filet z kurczaka jeśli jest zamrożony, umieść go na dolnej półce lodówki i pozostaw do całkowitego rozmrożenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój piersi na talerze, wygodniej jest to zrobić szerokim, ostrym nożem. Pokonaj trochę fileta i najwygodniej jest to zrobić przez folię, więc filet nie pęka, a spray nie leci we wszystkich kierunkach. Posiekany filet z solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz posypać innymi ulubionymi przyprawami, ale upewnij się, że nie zepsują smaku samego kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i ułóż w nim filet z kurczaka w jednej warstwie. Możesz go mocno ułożyć, podczas gotowania staną się mniejsze. Posyp posiekanym czosnkiem na wierzchu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj wierzch całego fileta majonezem cienką warstwą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na średniej tarce i posyp wierzch fileta z kurczaka. Możesz wziąć dowolny ser, a im bardziej pikantny ser, tym ciekawsze będzie gotowe danie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż filet z kurczaka do gorącego piekarnika i piecz przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ser powinien się stopić i zarumienić. Wyjmij formę z piekarnika i podawaj natychmiast z dowolnym dodatkiem lub po prostu świeżymi warzywami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby naczynie się nie przypaliło.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy