suflet z kurczaka w piekarniku

tak piękne, że możesz podać na świątecznym stole! Ze względu na ciekawą dekorację potrawy z różyczkami brokułów i dynią ten suflet z kurczaka będzie interesujący nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci. Jego delikatna, przewiewna konsystencja nie pozostawi nikogo obojętnym.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 11 g
tłuszcze 12 % 2 g
węglowodany 24 % 4 g
72 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić suflet z kurczaka? Aby przygotować pyszny filet z kurczaka, przygotuj niezbędne składniki. Cukinię można zastąpić cukinią, a czosnek w proszku na świeży ząbek czosnku przepuszczony przez prasę. Wolę jabłka słodko-kwaśne, odmiany Granny Smith.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz dynię i nasiona i pokrój na małe plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel brokuły na małe kwiatostany. Możesz używać brokułów zarówno świeżych, jak i mrożonych. Jeśli używasz mrożonej kapusty, musisz najpierw rozmrozić ją w lodówce. Ogólnie rzecz biorąc, ostrożnie obchodź się z taką kapustą, ponieważ łatwiej się kruszy niż świeża. Ale jednocześnie należy go ostrożnie wycisnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj cukinię, osusz. Suflet powinien być jednorodny, dobrze zmielony, dlatego lepiej obrać cukinię ze skóry. Nie wolno obierać, jeśli masz cukinię mleczną o delikatnej i cienkiej skórze. Jeśli używasz cukinii, mają jeszcze twardszą skórkę niż zwykła cukinia, więc obierz ją koniecznie. Pokrój przygotowaną cukinię w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj Jabłko, obierz i posiekaj, a także pokrój na małe kawałki. Jabłko potrzebuje średniej wielkości. Miałem duży, więc użyłem tylko połowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce blendera włóż filet z kurczaka, jabłko, cukinię, jajko i przyprawy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dokładnie ubij,aż będzie gładkie. Puree należy dokładnie zmielić, nie powinno być w nim żadnych małych całych kawałków. Im bardziej jednolity suflet, tym będzie smaczniejszy i delikatniejszy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W natłuszczonym naczyniu do pieczenia ułożyć mielonego kurczaka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż różyczki brokułów i kawałki dyni na wierzchu. Umieść suflet z kurczaka z dynią i brokułami w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około 40 minut, aż będzie miękki. Należy pamiętać, że suflet może lekko wzrosnąć, a kurczak może mieć dużo soku, który wylewa się z formy, więc albo weź formę głębiej, albo połóż pergamin lub folię pod formą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowy suflet lekko schłodzić, przełożyć na półmisek i pokroić na kawałki. Taki suflet można podawać na gorąco bezpośrednio z piekarnika jako główne gorące danie. Lub schłodzić i podawać jako przekąskę. W każdym razie będzie pyszny. Smacznego!

wszystkie warzywa można zastąpić dowolnymi innymi według własnych upodobań. Zwróć także uwagę na wymiary formy, aby gotowy suflet nie okazał się płaski.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy