skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chleb kukurydziany? Przygotuj składniki. Kolor mąki kukurydzianej nie ma znaczenia - możesz wziąć zarówno żółtą, jak i białą. Zawartość tłuszczu w kefirze również nie jest ważna, weź dowolny. Jajko umyć i osuszyć serwetką.
Krok 2:
Przesiej oba rodzaje mąki do głębokiej miski. Możesz wziąć mąkę ze sklepu lub zmielić tańsze płatki kukurydziane w młynku do kawy i przesiać je 1-2 razy przez drobne sito. Pozostałe duże cząstki ponownie zmiel w młynku do kawy i ponownie przesiej.
Krok 3:
Dodaj sodę, proszek do pieczenia, cukier i sól do mąki. Wymieszaj trzepaczką, aby wszystkie suche składniki były równomiernie rozłożone.
Krok 4:
W innej misce rozbij surowe jajko i wstrząśnij widelcem lub trzepaczką. Nie musisz ubijać mocno i długo, tylko po to, aby białko zmieszało się z żółtkiem.
Krok 5:
Wlej kefir o temperaturze pokojowej i wymieszaj.
Krok 6:
Wlej olej roślinny do powstałej mieszanki kefiru. Ponownie wymieszaj.
Krok 7:
Wlej mieszankę kefirowo-jajeczną do mąki.
Krok 8:
Wymieszaj ciasto łyżką, aż będzie gładkie. Powinno być półguste ciasto o żółtawym lub jasnożółtym kolorze (w zależności od jakości i koloru mąki kukurydzianej).
Krok 9:
Nasmaruj naczynie do pieczenia chleba olejem roślinnym. Włóż do niego ciasto. Piecz chleb kukurydziany w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Trzymałem chleb przez kolejne 10 minut w chłodzącym piekarniku, aby był mocniej zarumieniony. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika.
Krok 10:
Oto taki rumiany, z piękną brązową skórką, apetyczny i pyszny chleb okazał się. Neutralny smak chleba pozwala go jeść zarówno ze słodkimi dodatkami, jak i ze słonymi pastami. Ale sam w sobie też jest pyszny. Możesz zrobić cały chleb z mąki kukurydzianej. Okaże się piękny złoty kolor. Gotowy chleb można posypać nasionami słonecznika, a także dodać garść do ciasta dla smaku. Smacznego!
Tekstura i smak tego chleba nie przypomina tradycyjnego chleba pszennego, pamiętaj o tym. Mąka kukurydziana nadaje jej smak i zmienia strukturę ciasta. Możesz mieć wrażenie, że jesz niesłodzoną babeczkę, bądź na to przygotowany. Ogólnie do smaku tego chleba trzeba się przyzwyczaić. (:
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal / 100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal / 100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g