chleb kukurydziany w piekarniku bez drożdży

pyszne, oryginalne, w pośpiechu! Chleb kukurydziany w piekarniku bez drożdży jest bujny dzięki sodie i proszku do pieczenia. Rośnie dobrze i okazuje się równie dobrze w piekarniku, w powolnej kuchence i wypiekaczu do chleba.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 18 % 8 g
węglowodany 68 % 30 g
218 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chleb kukurydziany? Przygotuj składniki. Kolor mąki kukurydzianej nie ma znaczenia - możesz wziąć zarówno żółtą, jak i białą. Zawartość tłuszczu w kefirze również nie jest ważna, weź dowolny. Jajko umyć i osuszyć serwetką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej oba rodzaje mąki do głębokiej miski. Możesz wziąć mąkę ze sklepu lub zmielić tańsze płatki kukurydziane w młynku do kawy i przesiać je 1-2 razy przez drobne sito. Pozostałe duże cząstki ponownie zmiel w młynku do kawy i ponownie przesiej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sodę, proszek do pieczenia, cukier i sól do mąki. Wymieszaj trzepaczką, aby wszystkie suche składniki były równomiernie rozłożone.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W innej misce rozbij surowe jajko i wstrząśnij widelcem lub trzepaczką. Nie musisz ubijać mocno i długo, tylko po to, aby białko zmieszało się z żółtkiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej kefir o temperaturze pokojowej i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny do powstałej mieszanki kefiru. Ponownie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mieszankę kefirowo-jajeczną do mąki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj ciasto łyżką, aż będzie gładkie. Powinno być półguste ciasto o żółtawym lub jasnożółtym kolorze (w zależności od jakości i koloru mąki kukurydzianej).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia chleba olejem roślinnym. Włóż do niego ciasto. Piecz chleb kukurydziany w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Trzymałem chleb przez kolejne 10 minut w chłodzącym piekarniku, aby był mocniej zarumieniony. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Oto taki rumiany, z piękną brązową skórką, apetyczny i pyszny chleb okazał się. Neutralny smak chleba pozwala go jeść zarówno ze słodkimi dodatkami, jak i ze słonymi pastami. Ale sam w sobie też jest pyszny. Możesz zrobić cały chleb z mąki kukurydzianej. Okaże się piękny złoty kolor. Gotowy chleb można posypać nasionami słonecznika, a także dodać garść do ciasta dla smaku. Smacznego!

Tekstura i smak tego chleba nie przypomina tradycyjnego chleba pszennego, pamiętaj o tym. Mąka kukurydziana nadaje jej smak i zmienia strukturę ciasta. Możesz mieć wrażenie, że jesz niesłodzoną babeczkę, bądź na to przygotowany. Ogólnie do smaku tego chleba trzeba się przyzwyczaić. (:

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal / 100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal / 100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy