skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty wskazane w przepisie. Jak wybrać odpowiednie skrzydełka z kurczaka? Lepiej jest kupować skrzydełka schłodzone, ponieważ mrożony produkt traci swoje korzystne właściwości. Na powierzchni nie powinno być siniaków i uszkodzeń. Kolor jest jasnoróżowy. Naciśnij palec na miazgę, jeśli wgniecenie nie wyprostuje się szybko, oznacza to, że produkt jest nieświeży. Lepka i śliska powierzchnia oraz nieprzyjemny, kwaśny zapach są również oznaką zepsucia.
Krok 2:
Obierz ząbki czosnku i przepuść je przez prasę.
Krok 3:
Umyj skrzydła i osusz je z nadmiaru wilgoci ręcznikami papierowymi. W głębokim pojemniku połącz skrzydła z czosnkiem, sosem sojowym, dodaj przyprawy (curry, mielony czarny pieprz). Jeśli uważasz, że to konieczne, dodaj sól, ale pamiętaj, że sos sojowy jest już dość słony.
Krok 4:
Wymieszaj zawartość i pozostaw do marynowania na około 30 minut, a jeszcze lepiej wyślij do lodówki na całą noc. Im dłużej mięso jest marynowane,tym smaczniejsze i bardziej soczyste.
Krok 5:
Weź dowolny żaroodporny kształt. Rozłóż skrzydła. Wcześniej (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz kurczaka przez około 30-40 minut. Czas pieczenia i temperatura mogą się różnić, ponieważ każdy piecze inaczej. Skoncentruj się na cechach swojej techniki i gotowości potrawy. Gotowe skrzydła stają się różowe, miąższ łatwo przebija się nożem, wypływa przezroczysty sok.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj
skrzydełka z kurczaka marynowane w sosie sojowym można zamrozić w hermetycznie zamykanym pojemniku. W zamrażarce można je przechowywać przez 3-4 miesiące w temperaturze -18 stopni. Rozmrażaj mięso na dolnej półce lodówki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g