ryba w mleku w piekarniku

zarówno na wakacje, jak i na każdy dzień! A jak proste jest gotowanie!!! Latem gotowała ziemniaki pieczone w mleku. Tak bardzo podobał mi się wynik, że postanowiłem spróbować również upiec rybę w tym samym towarzystwie. Lepiej jest wziąć grubsze mleko - 4-6% tłuszczu. I możesz całkowicie zastąpić śmietaną 10%.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 12 g
tłuszcze 27 % 7 g
węglowodany 27 % 7 g
147 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować rybę w mleku w piekarniku, potrzebujemy: filet z dowolnej białej lub czerwonej ryby (miałem pstrąga jeziornego; częściej do tego dania biorą dorsza lub podobne rodzaje białej ryby);czosnek; suchy koperek (można go zastąpić świeżym; przyprawy do ryb; mielony czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do rondla i gotuj na małym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Filety rybne umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Zwykle kroję czerwoną rybę na większe kawałki. Wygląda więc piękniej na zdjęciu)). I kroję na kawałki tuż przed podaniem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Jeśli forma, w której upieczesz rybę, jest mała, lepiej wziąć żarówkę, która nie jest bardzo duża.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ząbek czosnku obrać i pokroić w płatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do gorącego mleka dodaj przyprawy rybne, sól, mielony pieprz i suchy koperek. Mieszaj, aż sól się rozpuści. Jeśli chodzi o przyprawy, powinieneś zastrzec: zobacz, co zawiera Twoja mieszanka ryb. Moja mieszanka zawierała sól, ale brakowało jej pieprzu. Dlatego praktycznie nie soliłem mojej ryby. Jeśli Twoja mieszanka zawiera pieprz, musisz dodatkowo ostrożnie pieprzyć rybę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż krążki cebuli na dnie naczynia do pieczenia w jednej warstwie. Połóż rybę na wierzchu. Połóż płatki czosnku na rybie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Polej filety mlekiem z przyprawami. Piec ryby w mleku w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    To takie piękne i bardzo smaczne danie. Możesz podać do niego dowolny dodatek, czy to ziemniaki, kasza gryczana czy gotowany ryż. Smacznego!

zgodnie z tym przepisem ryby można nie tylko upiec w piekarniku, ale także dusić w mleku na patelni. Okaże się również pyszny.
w niektórych przepisach o podobnej nazwie widziałem, ubija się mleko z jajkiem, a rybę wlewa się do tej mieszanki. To prawda, że Tekstura potrawy będzie inna-mleko z jajkami tworzy masę omletową wokół ryby.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy