skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby ugotować rybę w mleku w piekarniku, potrzebujemy: filet z dowolnej białej lub czerwonej ryby (miałem pstrąga jeziornego; częściej do tego dania biorą dorsza lub podobne rodzaje białej ryby);czosnek; suchy koperek (można go zastąpić świeżym; przyprawy do ryb; mielony czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Wlej mleko do rondla i gotuj na małym ogniu.
Krok 3:
Filety rybne umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Zwykle kroję czerwoną rybę na większe kawałki. Wygląda więc piękniej na zdjęciu)). I kroję na kawałki tuż przed podaniem.
Krok 4:
Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Jeśli forma, w której upieczesz rybę, jest mała, lepiej wziąć żarówkę, która nie jest bardzo duża.
Krok 5:
Ząbek czosnku obrać i pokroić w płatki.
Krok 6:
Do gorącego mleka dodaj przyprawy rybne, sól, mielony pieprz i suchy koperek. Mieszaj, aż sól się rozpuści. Jeśli chodzi o przyprawy, powinieneś zastrzec: zobacz, co zawiera Twoja mieszanka ryb. Moja mieszanka zawierała sól, ale brakowało jej pieprzu. Dlatego praktycznie nie soliłem mojej ryby. Jeśli Twoja mieszanka zawiera pieprz, musisz dodatkowo ostrożnie pieprzyć rybę.
Krok 7:
Rozłóż krążki cebuli na dnie naczynia do pieczenia w jednej warstwie. Połóż rybę na wierzchu. Połóż płatki czosnku na rybie.
Krok 8:
Polej filety mlekiem z przyprawami. Piec ryby w mleku w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut.
Krok 9:
To takie piękne i bardzo smaczne danie. Możesz podać do niego dowolny dodatek, czy to ziemniaki, kasza gryczana czy gotowany ryż. Smacznego!
zgodnie z tym przepisem ryby można nie tylko upiec w piekarniku, ale także dusić w mleku na patelni. Okaże się również pyszny.
w niektórych przepisach o podobnej nazwie widziałem, ubija się mleko z jajkiem, a rybę wlewa się do tej mieszanki. To prawda, że Tekstura potrawy będzie inna-mleko z jajkami tworzy masę omletową wokół ryby.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g