skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić nadziewane pomidory z szynką i serem? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Bardzo ważne jest, aby początkowo wybrać odpowiednie pomidory. Pomidory powinny być soczyste, ale mocne i gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas przetwarzania i pieczenia rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy. Różowe pomidory są idealne.
Krok 2:
Umyj pomidory, osusz. Odetnij wierzchołki i ostrożnie, uważając, aby nie uszkodzić ścian, usuń całą miazgę. Możesz to zrobić zwykłą łyżeczką lub specjalną łyżeczką Noisette. Nie wyrzucaj miazgi, nadal będziesz jej potrzebować. Jeśli pomidory są duże jak moje, wystarczą trzy kawałki. Jeśli pomidory są średnie, To 4-5.
Krok 3:
Teraz zajmij się przygotowaniem nadzienia. Usuń wszystkie nasiona i płyn z wyciętej części i pozostaw tylko miąższ. Nadzienie nie powinno być zbyt wodniste. Pokrój miąższ pomidorów i wcześniej pokrojone pokrywki w drobną kostkę.
Krok 4:
Czosnek obrać i drobno posiekać nożem lub przepuścić przez prasę.
Krok 5:
Pokrój szynkę w paski lub małe kostki.
Krok 6:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa.
Krok 7:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 8:
W misce połącz szynkę, miąższ pomidorowy, część startego sera, zioła i czosnek.
Krok 9:
Posyp solą, pieprzem i dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Napełnij pomidory przygotowanym nadzieniem. Na wierzch lekko posyp pozostałym startym serem i lekko posyp posiekanymi ziołami.
Krok 11:
Faszerowane pomidory przełożyć do wyłożonego pergaminem naczynia do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15-20 minut, aż ser się stopi. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 12:
Podawaj nadziewane pomidory natychmiast, gdy są gorące. Smacznego!
w tym samym przepisie możesz gotować inne nadziewane warzywa, takie jak cukinia, bakłażan, papryka.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g