faszerowane pomidory z szynką i serem

bardzo szybki, bardzo prosty, niedrogi i niesamowicie pyszny! Faszerowane pomidory z szynką i serem są niezwykle soczyste, obfite, jasne. Świetnie wyglądają na świątecznym stole jako gorąca przekąska. Można je przygotować na obiad, na przepyszną przekąskę!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 50 % 11 g
węglowodany 14 % 3 g
139 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić nadziewane pomidory z szynką i serem? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Bardzo ważne jest, aby początkowo wybrać odpowiednie pomidory. Pomidory powinny być soczyste, ale mocne i gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas przetwarzania i pieczenia rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy. Różowe pomidory są idealne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidory, osusz. Odetnij wierzchołki i ostrożnie, uważając, aby nie uszkodzić ścian, usuń całą miazgę. Możesz to zrobić zwykłą łyżeczką lub specjalną łyżeczką Noisette. Nie wyrzucaj miazgi, nadal będziesz jej potrzebować. Jeśli pomidory są duże jak moje, wystarczą trzy kawałki. Jeśli pomidory są średnie, To 4-5.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz zajmij się przygotowaniem nadzienia. Usuń wszystkie nasiona i płyn z wyciętej części i pozostaw tylko miąższ. Nadzienie nie powinno być zbyt wodniste. Pokrój miąższ pomidorów i wcześniej pokrojone pokrywki w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek obrać i drobno posiekać nożem lub przepuścić przez prasę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój szynkę w paski lub małe kostki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce połącz szynkę, miąższ pomidorowy, część startego sera, zioła i czosnek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp solą, pieprzem i dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij pomidory przygotowanym nadzieniem. Na wierzch lekko posyp pozostałym startym serem i lekko posyp posiekanymi ziołami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Faszerowane pomidory przełożyć do wyłożonego pergaminem naczynia do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15-20 minut, aż ser się stopi. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj nadziewane pomidory natychmiast, gdy są gorące. Smacznego!

w tym samym przepisie możesz gotować inne nadziewane warzywa, takie jak cukinia, bakłażan, papryka.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy