Wak bielasz w piekarniku po tatarsku

soczyste ciasta tatarskie nie pozostawiają cię obojętnym! Uwielbiam pieczenie na kefirze - jest bardzo aromatyczne i smaczne, trochę chrupiące... Vak belyash po tatarsku (lub beli) przypomina nieco nasze ciasto, ale o orientalnym smaku. Pomimo tego, że ich wydajność jest dość duża, są zjadane bardzo szybko!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 8 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 53 % 20 g
197 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować WAK belyashi? Odmierz i przygotuj niezbędne składniki. Zamiast wołowiny możesz wziąć jagnięcinę i zastąpić masło margaryną lub tłuszczem do gotowania. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, aby miało czas na zmiękczenie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę, aby oczyścić ją z zanieczyszczeń i nasycić tlenem. Od tego będzie zależeć blask przyszłych wypieków. Wymieszaj mąkę z sodą i solą. Mąka może potrzebować mniej lub więcej, wszystko zależy od jej właściwości. Skoncentruj się na pożądanej elastycznej, gęstej konsystencji ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj miękkie masło do przesianej mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj mąkę z masłem do miękkości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej szklankę kefiru o temperaturze pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj pozostały kefir i zagnieść ciasto. Nie musisz go ugniatać przez długi czas.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto powinno być giętkie, miękkie, nie przyklejające się do dłoni. Włóż do lodówki na 30 minut (ale możesz dłużej). Musi się położyć, wtedy łatwiej będzie z nim pracować.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    A tymczasem zajmij się farszem. W razie potrzeby rozmrozić wołowinę, przenosząc ją wcześniej z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Następnie umyj mięso, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na małe plasterki. Przekręć mięso mielone przez maszynę do mięsa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój obrane ziemniaki w drobną kostkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Obierz cebulę. Opłucz w zimnej wodzie, aby podczas krojenia sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu tak bardzo, jak to możliwe, i posiekaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W pojemniku połącz ziemniaki, cebulę i mieloną wołowinę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej trochę przegotowanej wody o temperaturze pokojowej, aby nadzienie było jeszcze bardziej soczyste. Upewnij się, że mięso mielone nie staje się zbyt płynne, wlej wodę ostrożnie i lekko, mieszając.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Sól i pieprz.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dobrze wymieszaj ziemniaki z mięsem – i nadzienie jest gotowe!

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyjmij ciasto z lodówki. Podziel go na małe kawałki wielkości śliwki (lub większe kawałki, jeśli chcesz uzyskać większy WAK belyashi). Mam gotowe o średnicy 8-9 cm.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Jak wyrzeźbić WAK belyashi? Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na cienki naleśnik na posypanej mąką powierzchni roboczej stołu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Na środku każdego naleśnika umieść 1 łyżkę nadzienia.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Zbierz krawędzie w torebce, pozostawiając otwór pośrodku i podnosząc krawędzie do góry. W podobny sposób powstają manty. W każdym otworze dla soczystości można włożyć około 5 g masła. W osobnym pojemniku możesz ubić jajko i posmarować wszystkie ciasta pędzlem do gotowania, aby podczas pieczenia nabrały pięknego koloru.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Lekko nasmaruj blachę do pieczenia rafinowanym olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia. Ułóż puste miejsca z ciasta. Mam 2,5 pełnych blach do pieczenia z tych składników.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Rozgrzej piekarnik z wyprzedzeniem (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) do 180 stopni. Piecz produkty przez około 40 minut, aż będą rumiane. Skoncentruj się na cechach swojego sprzętu, w razie potrzeby zmieniając czas i temperaturę pieczenia. Na początku w WAK belyash powstaje dużo płynu, ale pod koniec gotowania wszystko będzie dobrze.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Wyjmij z piekarnika blachę do pieczenia z przygotowanymi wypiekami. Ostudź trochę i podawaj ze świeżymi warzywami. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy