skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować WAK belyashi? Odmierz i przygotuj niezbędne składniki. Zamiast wołowiny możesz wziąć jagnięcinę i zastąpić masło margaryną lub tłuszczem do gotowania. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, aby miało czas na zmiękczenie.
Krok 2:
Przesiej mąkę, aby oczyścić ją z zanieczyszczeń i nasycić tlenem. Od tego będzie zależeć blask przyszłych wypieków. Wymieszaj mąkę z sodą i solą. Mąka może potrzebować mniej lub więcej, wszystko zależy od jej właściwości. Skoncentruj się na pożądanej elastycznej, gęstej konsystencji ciasta.
Krok 3:
Dodaj miękkie masło do przesianej mąki.
Krok 4:
Wymieszaj mąkę z masłem do miękkości.
Krok 5:
Wlej szklankę kefiru o temperaturze pokojowej.
Krok 6:
Wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj pozostały kefir i zagnieść ciasto. Nie musisz go ugniatać przez długi czas.
Krok 8:
Ciasto powinno być giętkie, miękkie, nie przyklejające się do dłoni. Włóż do lodówki na 30 minut (ale możesz dłużej). Musi się położyć, wtedy łatwiej będzie z nim pracować.
Krok 9:
A tymczasem zajmij się farszem. W razie potrzeby rozmrozić wołowinę, przenosząc ją wcześniej z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Następnie umyj mięso, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na małe plasterki. Przekręć mięso mielone przez maszynę do mięsa.
Krok 10:
Pokrój obrane ziemniaki w drobną kostkę.
Krok 11:
Obierz cebulę. Opłucz w zimnej wodzie, aby podczas krojenia sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu tak bardzo, jak to możliwe, i posiekaj.
Krok 12:
W pojemniku połącz ziemniaki, cebulę i mieloną wołowinę.
Krok 13:
Wlej trochę przegotowanej wody o temperaturze pokojowej, aby nadzienie było jeszcze bardziej soczyste. Upewnij się, że mięso mielone nie staje się zbyt płynne, wlej wodę ostrożnie i lekko, mieszając.
Krok 14:
Sól i pieprz.
Krok 15:
Dobrze wymieszaj ziemniaki z mięsem – i nadzienie jest gotowe!
Krok 16:
Wyjmij ciasto z lodówki. Podziel go na małe kawałki wielkości śliwki (lub większe kawałki, jeśli chcesz uzyskać większy WAK belyashi). Mam gotowe o średnicy 8-9 cm.
Krok 17:
Jak wyrzeźbić WAK belyashi? Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na cienki naleśnik na posypanej mąką powierzchni roboczej stołu.
Krok 18:
Na środku każdego naleśnika umieść 1 łyżkę nadzienia.
Krok 19:
Zbierz krawędzie w torebce, pozostawiając otwór pośrodku i podnosząc krawędzie do góry. W podobny sposób powstają manty. W każdym otworze dla soczystości można włożyć około 5 g masła. W osobnym pojemniku możesz ubić jajko i posmarować wszystkie ciasta pędzlem do gotowania, aby podczas pieczenia nabrały pięknego koloru.
Krok 20:
Lekko nasmaruj blachę do pieczenia rafinowanym olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia. Ułóż puste miejsca z ciasta. Mam 2,5 pełnych blach do pieczenia z tych składników.
Krok 21:
Rozgrzej piekarnik z wyprzedzeniem (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) do 180 stopni. Piecz produkty przez około 40 minut, aż będą rumiane. Skoncentruj się na cechach swojego sprzętu, w razie potrzeby zmieniając czas i temperaturę pieczenia. Na początku w WAK belyash powstaje dużo płynu, ale pod koniec gotowania wszystko będzie dobrze.
Krok 22:
Wyjmij z piekarnika blachę do pieczenia z przygotowanymi wypiekami. Ostudź trochę i podawaj ze świeżymi warzywami. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g