skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić delikatne ciasto? Przygotuj jedzenie. Wbij jajka do głębokiej miski. Dodaj do nich cukier i ubij z maksymalną prędkością, aż będzie bujny.
Krok 2:
Wlej mleko do rondla, połącz z masłem i zagotuj. Trzymaj na ogniu, aby masło całkowicie się stopiło. Przesiej mąkę przez drobne sito i połącz ze skrobią, sodą i wanilią.
Krok 3:
Wmieszaj do masy jajecznej, dodając na przemian mieszankę mąki i mleka. Ugniataj ciasto ręcznie trzepaczką, aby zachować blask, który pojawił się z ubitych jajek.
Krok 4:
Gotowe ciasto wlać do dzielonego naczynia do pieczenia (20 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-60 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Gotowy biszkopt lekko sprężystuje po naciśnięciu i przywraca swój pierwotny kształt.
Krok 5:
Wyjmij gotowy biszkopt z formy i całkowicie ostudź. Następnie zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. W tym czasie odpocznie i będzie dobrze kroić ciasta. Biszkopt jest wystarczająco wysoki, więc można go pokroić na 4 ciasta.
Krok 6:
Aby zrobić krem, połącz zimną ciężką śmietanę z cukrem pudrem i ubij na puszystą, stabilną śmietanę. Zawartość tłuszczu w śmietanie powinna wynosić co najmniej 33%. W przeciwnym razie się nie wspinają.
Krok 7:
Odłóż 1/3 śmietany. Pozostałe 2/3 śmietany wymieszać z miękkim twarogiem przetartym przez sito. Dodaj trochę śmietany do twarogu i wymieszaj ręcznie trzepaczką.
Krok 8:
Namocz ciastka biszkoptowe syropem cukrowym lub (aby było mniej kalorii) tylko wodą. Ułóż ciasta kremem twarogowym i złóż ciasto.
Krok 9:
Wierzch i boki ciasta posmaruj kremem, który został pierwotnie pozostawiony. Udekoruj gotowe ciasto według własnego gustu i umiejętności. Pozostaw ciasto w lodówce na kilka godzin przed podaniem. Ale najlepiej zostawić go na noc. Miłego picia herbaty!
do nadzienia takiego ciasta możesz dodać dowolne owoce lub jagody. Banany, truskawki, brzoskwinie lub ananasy są idealne.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g