ciasto jest delikatne

piękne, smaczne, bujne, przewiewne , miękkie-pokarm bogów! Delikatne ciasto można ozdobić na różne sposoby, zamieniając je w tematyczny deser na każde święto: Nowy Rok, 8 marca, Wielkanoc, urodziny. Możesz uczynić go dziecinnym, dekorując kreskówkowymi figurkami z mastyksu. Gotuj co najmniej noc przed ucztą.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 32 % 17 g
węglowodany 58 % 31 g
300 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić delikatne ciasto? Przygotuj jedzenie. Wbij jajka do głębokiej miski. Dodaj do nich cukier i ubij z maksymalną prędkością, aż będzie bujny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko do rondla, połącz z masłem i zagotuj. Trzymaj na ogniu, aby masło całkowicie się stopiło. Przesiej mąkę przez drobne sito i połącz ze skrobią, sodą i wanilią.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wmieszaj do masy jajecznej, dodając na przemian mieszankę mąki i mleka. Ugniataj ciasto ręcznie trzepaczką, aby zachować blask, który pojawił się z ubitych jajek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto wlać do dzielonego naczynia do pieczenia (20 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-60 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Gotowy biszkopt lekko sprężystuje po naciśnięciu i przywraca swój pierwotny kształt.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij gotowy biszkopt z formy i całkowicie ostudź. Następnie zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. W tym czasie odpocznie i będzie dobrze kroić ciasta. Biszkopt jest wystarczająco wysoki, więc można go pokroić na 4 ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby zrobić krem, połącz zimną ciężką śmietanę z cukrem pudrem i ubij na puszystą, stabilną śmietanę. Zawartość tłuszczu w śmietanie powinna wynosić co najmniej 33%. W przeciwnym razie się nie wspinają.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odłóż 1/3 śmietany. Pozostałe 2/3 śmietany wymieszać z miękkim twarogiem przetartym przez sito. Dodaj trochę śmietany do twarogu i wymieszaj ręcznie trzepaczką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Namocz ciastka biszkoptowe syropem cukrowym lub (aby było mniej kalorii) tylko wodą. Ułóż ciasta kremem twarogowym i złóż ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wierzch i boki ciasta posmaruj kremem, który został pierwotnie pozostawiony. Udekoruj gotowe ciasto według własnego gustu i umiejętności. Pozostaw ciasto w lodówce na kilka godzin przed podaniem. Ale najlepiej zostawić go na noc. Miłego picia herbaty!

do nadzienia takiego ciasta możesz dodać dowolne owoce lub jagody. Banany, truskawki, brzoskwinie lub ananasy są idealne.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy