warzywa pieczone w rękawie w piekarniku

zdrowe, lekkie, dietetyczne, apetyczne! Warzywa pieczone w rękawie w piekarniku to danie odpowiednie dla tych, którzy przestrzegają prawidłowego odżywiania. Gotowanie w rękawie pozwala zachować maksymalne korzystne właściwości w warzywach. Są pieczone na parze, zachowując wszystkie soki i smak.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 60 % 9 g
82 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec warzywa w rękawie w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Wybierz proporcje i zestaw warzyw do woli, ilość każdego warzywa można zmniejszyć lub zwiększyć. Dokładnie opłucz warzywa pod bieżącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odetnij ogon bakłażana, pokrój warzywo w plasterki. Włóż pokrojony bakłażan do pojemnika o odpowiedniej wielkości, sól, wymieszaj. Pozostaw bakłażana na 15 minut. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. W tak prosty sposób usuniesz gorycz z bakłażana, którą czasami grzeszy to warzywo.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki, pokrój w plasterki. Do pieczenia warzyw nie należy drobno kroić, aby po ugotowaniu w rękawie zachowały swój kształt.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, umyj, pokrój w półpierścienie. Jeśli cebula jest duża, możesz pokroić na ćwiartki (to znaczy pokroić pierścień na 4 części). Łuk może być używany w dowolnym kolorze: białym, niebieskim, czerwonym. Nie ma to większego znaczenia, ponieważ po upieczeniu staje się bezbarwny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z papryki Usuń zieloną część i nasiona. Pokrój warzywo w duże paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź pomidora, który nie jest dojrzały, z gęstym miąższem. Pokrój pomidora na duże plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj pietruszkę, osusz, drobno posiekaj. Warzywa nadają warzywom pikantny smak i aromat.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na koniec obierz ziemniaki, aby nie miały czasu na brązowienie przed włożeniem warzyw do rękawa. Pokrój ziemniaki losowo. Mogą to być duże kostki, plastry, kostki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W głębokiej, odpowiedniej wielkości misce ułóż przygotowane warzywa i natkę pietruszki. Sól, dodaj bazylię i aromatyczne zioła, oliwę z oliwek i wymieszaj. Zioła, przyprawy, Przyprawy wybieraj według uznania i smaku. Oliwę z oliwek można zastąpić dowolnym innym olejem roślinnym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wytnij rękaw o wymaganym rozmiarze, zawiąż go z jednej strony. Ułóż warzywa i zawiąż rękaw po drugiej stronie. W takim przypadku Rękaw nie powinien być ciasno wypchany, powinien mieć wolne miejsce na parę. Musisz mocno związać, aby soki nie mogły wypłynąć podczas procesu pieczenia. Na górze wykonaj kilka nakłuć w rękawie wykałaczką, aby para mogła się wydostać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz warzywa w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut. Gotowość warzyw można sprawdzić, przekłuwając kawałki szpikulcem przez rękaw. Nie prześwietlaj warzyw w piekarniku, aby się nie ugotowały. W przeciwnym razie stracą zarówno kształt, jak i smak.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe pieczone warzywa wyjąć z piekarnika, odstawić w rękawie na 5 minut. Następnie ostrożnie odetnij rękaw, aby uniknąć poparzenia parą. Połóż warzywa na talerzu i podawaj. Smacznego!

do pieczenia możesz również wziąć cukinię, zielony groszek.

pieczone warzywa są wszechstronne. Można je podawać samodzielnie lub jako dodatek. Będą to dania wegetariańskie, bezmięsne i dietetyczne.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy