skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec warzywa w rękawie w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Wybierz proporcje i zestaw warzyw do woli, ilość każdego warzywa można zmniejszyć lub zwiększyć. Dokładnie opłucz warzywa pod bieżącą wodą.
Krok 2:
Odetnij ogon bakłażana, pokrój warzywo w plasterki. Włóż pokrojony bakłażan do pojemnika o odpowiedniej wielkości, sól, wymieszaj. Pozostaw bakłażana na 15 minut. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. W tak prosty sposób usuniesz gorycz z bakłażana, którą czasami grzeszy to warzywo.
Krok 3:
Obierz marchewki, pokrój w plasterki. Do pieczenia warzyw nie należy drobno kroić, aby po ugotowaniu w rękawie zachowały swój kształt.
Krok 4:
Obierz cebulę, umyj, pokrój w półpierścienie. Jeśli cebula jest duża, możesz pokroić na ćwiartki (to znaczy pokroić pierścień na 4 części). Łuk może być używany w dowolnym kolorze: białym, niebieskim, czerwonym. Nie ma to większego znaczenia, ponieważ po upieczeniu staje się bezbarwny.
Krok 5:
Z papryki Usuń zieloną część i nasiona. Pokrój warzywo w duże paski.
Krok 6:
Weź pomidora, który nie jest dojrzały, z gęstym miąższem. Pokrój pomidora na duże plasterki.
Krok 7:
Umyj pietruszkę, osusz, drobno posiekaj. Warzywa nadają warzywom pikantny smak i aromat.
Krok 8:
Na koniec obierz ziemniaki, aby nie miały czasu na brązowienie przed włożeniem warzyw do rękawa. Pokrój ziemniaki losowo. Mogą to być duże kostki, plastry, kostki.
Krok 9:
W głębokiej, odpowiedniej wielkości misce ułóż przygotowane warzywa i natkę pietruszki. Sól, dodaj bazylię i aromatyczne zioła, oliwę z oliwek i wymieszaj. Zioła, przyprawy, Przyprawy wybieraj według uznania i smaku. Oliwę z oliwek można zastąpić dowolnym innym olejem roślinnym.
Krok 10:
Wytnij rękaw o wymaganym rozmiarze, zawiąż go z jednej strony. Ułóż warzywa i zawiąż rękaw po drugiej stronie. W takim przypadku Rękaw nie powinien być ciasno wypchany, powinien mieć wolne miejsce na parę. Musisz mocno związać, aby soki nie mogły wypłynąć podczas procesu pieczenia. Na górze wykonaj kilka nakłuć w rękawie wykałaczką, aby para mogła się wydostać.
Krok 11:
Piecz warzywa w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut. Gotowość warzyw można sprawdzić, przekłuwając kawałki szpikulcem przez rękaw. Nie prześwietlaj warzyw w piekarniku, aby się nie ugotowały. W przeciwnym razie stracą zarówno kształt, jak i smak.
Krok 12:
Gotowe pieczone warzywa wyjąć z piekarnika, odstawić w rękawie na 5 minut. Następnie ostrożnie odetnij rękaw, aby uniknąć poparzenia parą. Połóż warzywa na talerzu i podawaj. Smacznego!
do pieczenia możesz również wziąć cukinię, zielony groszek.
pieczone warzywa są wszechstronne. Można je podawać samodzielnie lub jako dodatek. Będą to dania wegetariańskie, bezmięsne i dietetyczne.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g