chleb kefirowy bez drożdży

gotuje się bardzo szybko i smakuje po prostu cudownie! Chleb na kefirze bez drożdży zachwyci Cię niezwykłym aromatem i zwiewnym miękiszem. Do ciasta możesz dodać dowolne przyprawy, nasiona do wyboru. Każdy może poradzić sobie z przepisem za pierwszym razem!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 9 % 4 g
węglowodany 74 % 34 g
201 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chleb kefirowy bez drożdży? Przygotuj składniki. Polecam wziąć grubszy kefir. Oprócz głównych składników dodałem również prażone nasiona słonecznika i kminek. Moim zdaniem są w tym wypieku bardzo na miejscu. Ale możesz gotować bez nich. I możesz dodać coś innego według własnego gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę pszenną przez drobne sito do głębokiej miski, w której wyrabiasz ciasto. To nasyci ją tlenem, dzięki czemu chleb będzie bardziej przewiewny, bujny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier, sól do mąki. Wszystko wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sodę do kefiru osobno i dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej kefir do mieszanki mąki i ugniataj miękkie niezbyt lepkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąkę. Mąka może odejść mniej lub więcej. Mąka jest bardzo różna-nie skupiaj się na ilości mąki, ale na konsystencji ciasta. Najważniejsze, aby nie przesadzić z nią, w przeciwnym razie miękisz okaże się zbyt gęsty. Wsypałam około 50g i z mąką Bochenek okazał się średniej gęstości. Jeśli potrzebujesz bardziej przewiewnego miękiszu, upewnij się, że ciasto jest miękkie, lekko lepkie

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasiona usmaż na suchej patelni, aż będą lekko złote.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj prażone nasiona słonecznika i kminek do ciasta (opcjonalnie). Wszystko dokładnie zagnieść, aby Dodatki równomiernie rozprowadzić po całym cieście.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj ciasto w kulkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dokręć ciasto folią spożywczą i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Z ciasta uformuj bochenek i przenieś na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wykonaj płytkie nacięcia na wierzchu ciasta i posyp mąką powierzchnię chleba. Piec przez około 20 minut w temperaturze 220°C. następnie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz chleb przez około 30 minut dłużej. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

ten sam przepis pozwala upiec chleb w powolnej kuchence.

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

bardzo ciekawy przepis na chleb bez drożdży na kefirze. Ugniata się bardzo szybko, plus trochę czasu na wyrośnięcie, aby ciasto odpoczęło. Około 1 godziny w piekarniku - a tutaj masz bardzo smaczny świeży chleb na stole.

Zwykle pieczę chleb na drożdżach, ale ostatnio postanowiłem zwrócić uwagę na opcje bez drożdży. Są bardziej dietetyczne w swoim składzie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy