skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chleb kefirowy bez drożdży? Przygotuj składniki. Polecam wziąć grubszy kefir. Oprócz głównych składników dodałem również prażone nasiona słonecznika i kminek. Moim zdaniem są w tym wypieku bardzo na miejscu. Ale możesz gotować bez nich. I możesz dodać coś innego według własnego gustu.
Krok 2:
Przesiej mąkę pszenną przez drobne sito do głębokiej miski, w której wyrabiasz ciasto. To nasyci ją tlenem, dzięki czemu chleb będzie bardziej przewiewny, bujny.
Krok 3:
Dodaj cukier, sól do mąki. Wszystko wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj sodę do kefiru osobno i dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Wlej kefir do mieszanki mąki i ugniataj miękkie niezbyt lepkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąkę. Mąka może odejść mniej lub więcej. Mąka jest bardzo różna-nie skupiaj się na ilości mąki, ale na konsystencji ciasta. Najważniejsze, aby nie przesadzić z nią, w przeciwnym razie miękisz okaże się zbyt gęsty. Wsypałam około 50g i z mąką Bochenek okazał się średniej gęstości. Jeśli potrzebujesz bardziej przewiewnego miękiszu, upewnij się, że ciasto jest miękkie, lekko lepkie
Krok 6:
Nasiona usmaż na suchej patelni, aż będą lekko złote.
Krok 7:
Dodaj prażone nasiona słonecznika i kminek do ciasta (opcjonalnie). Wszystko dokładnie zagnieść, aby Dodatki równomiernie rozprowadzić po całym cieście.
Krok 8:
Rozwałkuj ciasto w kulkę.
Krok 9:
Dokręć ciasto folią spożywczą i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 10:
Z ciasta uformuj bochenek i przenieś na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia.
Krok 11:
Wykonaj płytkie nacięcia na wierzchu ciasta i posyp mąką powierzchnię chleba. Piec przez około 20 minut w temperaturze 220°C. następnie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz chleb przez około 30 minut dłużej. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
ten sam przepis pozwala upiec chleb w powolnej kuchence.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
bardzo ciekawy przepis na chleb bez drożdży na kefirze. Ugniata się bardzo szybko, plus trochę czasu na wyrośnięcie, aby ciasto odpoczęło. Około 1 godziny w piekarniku - a tutaj masz bardzo smaczny świeży chleb na stole.
Zwykle pieczę chleb na drożdżach, ale ostatnio postanowiłem zwrócić uwagę na opcje bez drożdży. Są bardziej dietetyczne w swoim składzie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g