wątróbka drobiowa z serem w piekarniku

Miękkie, pod chrupiącą skórką serową-pyszne i proste!. Wątroba z serem w piekarniku okazuje się niezwykle delikatna dzięki sosowi śmietanowo-majonezowemu. To danie spodoba się wszystkim, dorosłym i dzieciom. Dla odmiany danie można upiec z cebulą z marchewką i dowolnymi warzywami lub makaronem. Spróbuj!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 18 g
tłuszcze 47 % 18 g
węglowodany 5 % 2 g
241 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec wątróbkę drobiową z serem? Przygotuj składniki. Aby przygotować wątróbkę drobiową pieczoną pod serem, potrzebujemy: wątróbka drobiowa; ser; majonez; śmietana; czosnek; czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz wątrobę, usuń nadmiar tłuszczu. Lepiej jest moczyć wątrobę przez 30 minut w zimnej wodzie, aby odeprzeć specyficzny zapach. Następnie osusz wątrobę, sól, pieprz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz wziąć dowolny ser, najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości i smaczny i dobrze się topi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz majonez, śmietanę i czosnek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść wątrobę w małym naczyniu do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzch posmaruj mieszanką majonezu ze śmietaną i czosnkiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp tartym serem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut, aż na serze pojawi się rumiana skorupa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj wątrobę na gorąco. Do dekoracji nadają się: gotowane lub pieczone ziemniaki, ryż, makaron, sałatka ze świeżych warzyw. Smacznego!

jako dodatek do tej wątroby podałem gotowane ziemniaki.

w razie potrzeby możesz dodać cebulę pokrojoną w półpierścienie do wątroby. Lepiej smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor i wymieszać z wątrobą lub ułożyć na niej formę.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy