skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec wątróbkę drobiową z serem? Przygotuj składniki. Aby przygotować wątróbkę drobiową pieczoną pod serem, potrzebujemy: wątróbka drobiowa; ser; majonez; śmietana; czosnek; czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Dokładnie spłucz wątrobę, usuń nadmiar tłuszczu. Lepiej jest moczyć wątrobę przez 30 minut w zimnej wodzie, aby odeprzeć specyficzny zapach. Następnie osusz wątrobę, sól, pieprz.
Krok 3:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz wziąć dowolny ser, najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości i smaczny i dobrze się topi.
Krok 4:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę.
Krok 5:
Połącz majonez, śmietanę i czosnek.
Krok 6:
Wymieszaj wszystko.
Krok 7:
Umieść wątrobę w małym naczyniu do pieczenia.
Krok 8:
Na wierzch posmaruj mieszanką majonezu ze śmietaną i czosnkiem.
Krok 9:
Posyp tartym serem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut, aż na serze pojawi się rumiana skorupa.
Krok 10:
Podawaj wątrobę na gorąco. Do dekoracji nadają się: gotowane lub pieczone ziemniaki, ryż, makaron, sałatka ze świeżych warzyw. Smacznego!
jako dodatek do tej wątroby podałem gotowane ziemniaki.
w razie potrzeby możesz dodać cebulę pokrojoną w półpierścienie do wątroby. Lepiej smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor i wymieszać z wątrobą lub ułożyć na niej formę.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g