pieczony filet tilapia w piekarniku

pyszne, pożywne danie na obfity obiad. Kiedyś zawsze były dni rybne. Stabilnie, raz w tygodniu. Proponuję nie przegapić takiej okazji i zafundować sobie kolejne danie rybne. Na przykład upiecz tilapię w piekarniku. W końcu ma mało tłuszczu i tyle białka.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 12 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 10 % 2 g
114 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak pyszne i proste jest pieczenie filetów tilapia w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Filety z telapii są zwykle sprzedawane w postaci mrożonej. Dlatego przed gotowaniem ryby należy rozmrozić w temperaturze pokojowej. Nie próbuj szybko rozmrażać ryb, umieszczając je w gorącej wodzie. Przy takim rozmrażaniu szokowym smak i wygląd ryb pogorszą się. Wytrzyj filety z tilapii do sucha i skrop sokiem z cytryny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jest to konieczne, aby pokonać tak obsesyjny rybi zapach. Następnie posmaruj rybę po obu stronach odrobiną oleju roślinnego, soli i przypraw. Po co smarować olejem? Jest to konieczne, aby ryba nie wysychała podczas pieczenia. Pod warstwą oleju zostanie upieczony. Jako przyprawy użyłam gotowego zestawu przypraw do ryb. W nim wszystkie elementy doskonale ze sobą współgrają.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj naczynie do pieczenia warstwą folii i posmaruj niewielką ilością oleju roślinnego. Drobno posiekaj obraną cebulę i ułóż na dnie formy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie połóż filety Tilapia na cebuli. Cebula jest niezbędna, aby ryba nie zaczęła się palić podczas pieczenia. I oczywiście nada rybom trochę smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż okrąg cytryny na każdej rybie. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ryba gotuje się bardzo szybko i ten czas będzie wystarczający. Ale najlepiej, aby każdy był zorientowany na swoim piekarniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas serwowania Usuń pieczoną cytrynę z ryby. Już się nie przyda. Połóż rybę na przygotowanym talerzu i poczęstuj się. Smacznego!

wielu omija tilapię po przeczytaniu, że ma wiele niebezpiecznych elementów. Ale wszystkie ryby, które trafiają na półki sklepowe, w większości, są hodowane w specjalnych warunkach. Dlatego obecność w nim niebezpiecznych substancji jest zredukowana do zera. Jedyną wadą takiej ryby jest duża warstwa glazury Lodowej.
Gotuj z przyjemnością!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Tilapia - 103   kcal/100g

Podobne przepisy