skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec mannę w piekarniku na kwaśnej śmietanie? Przygotuj niezbędne składniki. Weź śmietanę o średniej gęstości, o zawartości tłuszczu od 15 do 25%. Śmietana potrzebuje temperatury pokojowej, więc wcześniej wyjmij ją z lodówki. Jajka potrzebują dużych, wybranych i świeżych. Ocet jabłkowy można zastąpić zwykłym stołem (9%). Lub ogólnie wymień sodę i ocet na 1 łyżeczkę.proszek do pieczenia. Używaj mąki najwyższej jakości.
Krok 2:
Włóż śmietanę do miski i dodaj semolinę. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie i pozostaw masę na 30 minut, aby płatki puchły. Jeśli twoja śmietana nie jest bardzo wilgotna i mocno miesza się z semoliną, możesz dodać 2-3 łyżki. l mleko.
Krok 3:
Połącz jajka z cukrem i ubij mikserem, aż będą puszyste. Nie musisz ubijać przez długi czas, aby nie przebić jajek, ponieważ będziesz musiał ubijać po dodaniu pozostałych składników. Na powierzchni odpowiednio ubitej masy pojawi się wiele małych pęcherzyków powietrza.
Krok 4:
Dodaj spuchniętą mieszankę śmietany i semoliny do jajek ubitych cukrem i wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę z sodą i ponownie mieszaj, aż będzie gładka mikserem na niskich obrotach lub łyżką.
Krok 6:
Wlej ocet. Bardzo ważne jest prawidłowe gaszenie sody octem - należy to zrobić w samym cieście, a nie w łyżce, jak zwykliśmy to robić, w przeciwnym razie cała reakcja z uwolnieniem dwutlenku węgla odbędzie się poza testem i nie będzie sensu.
Krok 7:
Szybko wymieszaj ciasto. Jeśli wszystko zostanie wykonane poprawnie, w teście pojawią się bąbelki wskazujące na reakcję sody z octem.
Krok 8:
Wlać gotowe ciasto do natłuszczonej i posypanej kaszą manną Formy do pieczenia. Średnica mojej formy wynosi 18 cm, a większa forma - 20-22 cm. Włóż mannę do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut. Skoncentruj się na czasie na swoim piekarniku. Jeśli mannik jest zarumieniony na wierzchu, a wnętrze nie jest jeszcze gotowe, przykryj powierzchnię podwójną warstwą folii.
Krok 9:
Wyjmij gotową mannę z piekarnika, ostudź, posyp cukrem pudrem, jeśli chcesz, pokrój na kawałki. Podawaj mannę ze skondensowanym mlekiem, dżemem lub słodkim sosem. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g