klopsiki w sosie śmietanowym w piekarniku

bardzo delikatne, soczyste klopsiki z magicznym sosem. Wcale nie trudne do przygotowania. Klopsiki w sosie śmietanowym są bardzo przewiewne. Pasuje do nich każdy dodatek, zwłaszcza tłuczone ziemniaki, ryż lub makaron. Nie zapomnij też o sałatce.
tait-djatAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 9 g
tłuszcze 41 % 12 g
węglowodany 28 % 8 g
178 kcal
IG: 38 / 50 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klopsiki w sosie śmietanowym w piekarniku? Przewodnik krok po kroku pomoże Ci wykonać to zadanie. Weź produkty według listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek ugotuj ryż, najpierw spłucz go w kilku wodach, aż będzie przezroczysty. Cebulę obrać i posiekać nożem lub zetrzeć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj mięso mielone: jeśli jest zamrożone - rozmrozić, jeśli masz kawałek mięsa, pokrój go na duże kawałki i posiekaj za pomocą maszynki do mięsa lub blendera. Dodaj cebulę do mielonego mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oddziel białka od żółtek i ubij dwa białka w piankę za pomocą trzepaczki lub miksera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj ubite białka, sól, mielony pieprz i ugotowany ryż do naszego mielonego mięsa. Wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz włóż mięso mielone do lodówki na 10 minut. W tym czasie przygotuj wypełnienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W przypadku sosu obierz i posiekaj marchewkę i cebulę za pomocą tarki, chociaż cebulę można po prostu posiekać nożem, jeśli jest to dla ciebie wygodniejsze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podsmaż przygotowane warzywa na złoty kolor na patelni z olejem roślinnym, mieszając na średnim ogniu. Powinny stać się miękkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj do smażenia 5 łyżek śmietany o zawartości tłuszczu 15-20% (w razie potrzeby możesz dodać więcej śmietany) i przyprawy do smaku. W kubku z wodą wymieszaj łyżkę mąki i wlej ją do smażenia. obierz i drobno posiekaj czosnek, a także dodaj na patelnię do całkowitej masy. Wymieszaj mieszaninę, zagotuj i wyłącz. SOS okazuje się dość gęsty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz uformuj średniej wielkości klopsiki: zwilż ręce wodą, uformuj kulki, zwiń je w mąkę i włóż na patelnię lub inne naczynia, w których je upieksz. Najważniejsze jest to, że układają się w jednej warstwie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie napełnij nasze klopsiki sosem śmietanowym i włóż do rozgrzanego piekarnika (200 stopni). Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Wyjmij gotowe danie z piekarnika i podawaj na stole z dodatkami. Smacznego!

Gorąco polecam wypróbowanie tego dania, które jest idealne na lunch lub kolację.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy