skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klopsiki w sosie śmietanowym w piekarniku? Przewodnik krok po kroku pomoże Ci wykonać to zadanie. Weź produkty według listy.
Krok 2:
Na początek ugotuj ryż, najpierw spłucz go w kilku wodach, aż będzie przezroczysty. Cebulę obrać i posiekać nożem lub zetrzeć.
Krok 3:
Przygotuj mięso mielone: jeśli jest zamrożone - rozmrozić, jeśli masz kawałek mięsa, pokrój go na duże kawałki i posiekaj za pomocą maszynki do mięsa lub blendera. Dodaj cebulę do mielonego mięsa.
Krok 4:
Oddziel białka od żółtek i ubij dwa białka w piankę za pomocą trzepaczki lub miksera.
Krok 5:
Dodaj ubite białka, sól, mielony pieprz i ugotowany ryż do naszego mielonego mięsa. Wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz włóż mięso mielone do lodówki na 10 minut. W tym czasie przygotuj wypełnienie.
Krok 6:
W przypadku sosu obierz i posiekaj marchewkę i cebulę za pomocą tarki, chociaż cebulę można po prostu posiekać nożem, jeśli jest to dla ciebie wygodniejsze.
Krok 7:
Podsmaż przygotowane warzywa na złoty kolor na patelni z olejem roślinnym, mieszając na średnim ogniu. Powinny stać się miękkie.
Krok 8:
Dodaj do smażenia 5 łyżek śmietany o zawartości tłuszczu 15-20% (w razie potrzeby możesz dodać więcej śmietany) i przyprawy do smaku. W kubku z wodą wymieszaj łyżkę mąki i wlej ją do smażenia. obierz i drobno posiekaj czosnek, a także dodaj na patelnię do całkowitej masy. Wymieszaj mieszaninę, zagotuj i wyłącz. SOS okazuje się dość gęsty.
Krok 9:
Teraz uformuj średniej wielkości klopsiki: zwilż ręce wodą, uformuj kulki, zwiń je w mąkę i włóż na patelnię lub inne naczynia, w których je upieksz. Najważniejsze jest to, że układają się w jednej warstwie.
Krok 10:
Następnie napełnij nasze klopsiki sosem śmietanowym i włóż do rozgrzanego piekarnika (200 stopni). Gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Wyjmij gotowe danie z piekarnika i podawaj na stole z dodatkami. Smacznego!
Gorąco polecam wypróbowanie tego dania, które jest idealne na lunch lub kolację.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g