skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec sum w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Steki z sum należy najpierw rozmrozić. Zrób to w temperaturze pokojowej. Warto rozmrozić rybę w gorącej wodzie, z tego straci wszystkie soki i wyschnie. Za pomocą ręcznika papierowego zetrzyj nadmiar wilgoci z powierzchni ryby. Jeśli masz całą rybę, musisz ją wypatroszyć, odciąć głowę i płetwy i dobrze spłukać.
Krok 2:
Steki z sum skropić odrobiną soku z cytryny i polać sosem sojowym. Biorąc pod uwagę, że sam sos sojowy jest słony, nie ma potrzeby dodawania soli. Jednak skup się na swoim guście. Zostaw rybę na chwilę.
Krok 3:
W tym czasie przygotuj warzywa. Obierz cebulę i marchewkę i opłucz w zimnej wodzie. Pokrój cebulę w półpierścienie lub nieco mniejszą. Zetrzyj marchewki.
Krok 4:
Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę ceramiczną, szklaną lub metalową. Będę gotować w ceramice. Nasmaruj dno i boki formy olejem roślinnym. Rozłóż posiekaną cebulę na dnie formy, a startą marchewkę na wierzchu.
Krok 5:
Połóż steki z sum na poduszce warzywnej. Rybę można posypać przyprawami do ryb.
Krok 6:
Pokrój pomidora na pół i usuń łodygę. Pokrój każdą połówkę na plasterki. Połóż pokrojone pomidory na powierzchni ryby i posmaruj wszystko kwaśną śmietaną na wierzchu. umieść formę z rybą w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem. Jeśli lubisz pikantne danie, możesz dodać trochę chili z pomidorami.
Krok 7:
Gotowa Niewolnica stanie się miękka, soczysta i lekko zrumieniona podczas pieczenia. Wyjmij formę z piekarnika i przenieś rybę na talerze.
Krok 8:
Smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sum - 126 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g