Sum pieczony w piekarniku

smaczne i zdrowe-gorące drugie na obiad dla całej rodziny! Sum pieczony w piekarniku zajmie ci 20 minut aktywnych działań. Idealny do gotowania po pracy-wrzucony do piekarnika i robienia innych rzeczy. Po 40 minutach pyszne danie na rodzinny obiad jest gotowe!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 11 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 26 % 6 g
106 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec sum w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Steki z sum należy najpierw rozmrozić. Zrób to w temperaturze pokojowej. Warto rozmrozić rybę w gorącej wodzie, z tego straci wszystkie soki i wyschnie. Za pomocą ręcznika papierowego zetrzyj nadmiar wilgoci z powierzchni ryby. Jeśli masz całą rybę, musisz ją wypatroszyć, odciąć głowę i płetwy i dobrze spłukać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Steki z sum skropić odrobiną soku z cytryny i polać sosem sojowym. Biorąc pod uwagę, że sam sos sojowy jest słony, nie ma potrzeby dodawania soli. Jednak skup się na swoim guście. Zostaw rybę na chwilę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie przygotuj warzywa. Obierz cebulę i marchewkę i opłucz w zimnej wodzie. Pokrój cebulę w półpierścienie lub nieco mniejszą. Zetrzyj marchewki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę ceramiczną, szklaną lub metalową. Będę gotować w ceramice. Nasmaruj dno i boki formy olejem roślinnym. Rozłóż posiekaną cebulę na dnie formy, a startą marchewkę na wierzchu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż steki z sum na poduszce warzywnej. Rybę można posypać przyprawami do ryb.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidora na pół i usuń łodygę. Pokrój każdą połówkę na plasterki. Połóż pokrojone pomidory na powierzchni ryby i posmaruj wszystko kwaśną śmietaną na wierzchu. umieść formę z rybą w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem. Jeśli lubisz pikantne danie, możesz dodać trochę chili z pomidorami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowa Niewolnica stanie się miękka, soczysta i lekko zrumieniona podczas pieczenia. Wyjmij formę z piekarnika i przenieś rybę na talerze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sum - 126   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy