skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec mintaja z ziemniakami w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do Dania. Możesz wziąć świeżego lub mrożonego mintaja. Zamrożone ryby należy najpierw rozmrozić, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Zamiast całej ryby możesz użyć mrożonych filetów porcjowanych, z których wszystkie kości zostały już usunięte. W takim przypadku gotowanie zajmie jeszcze mniej czasu.
Krok 2:
Dokładnie opłucz rybę, oczyść łuski, odetnij płetwy i ogon i wypatrosz.
Krok 3:
Pokrój przygotowaną rybę na porcje. Przenieś do odpowiedniej miski.
Krok 4:
Do mintaja dodaj śmietanę i majonez, przyprawy do ryb, Curry, mielony pieprz i sól. Wybierz zestaw przypraw i ich ilość według własnych upodobań. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Podobnie jak majonez, wybierz dowolny.
Krok 5:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Pozostaw rybę do marynowania w temperaturze pokojowej na 20 minut. Jeśli marynujesz dłużej, włóż mintaja do lodówki.
Krok 6:
Umyj, obierz i pokrój ziemniaki na średnie kawałki. Jeśli chcesz, możesz pokroić ziemniaki w plasterki. Zasadniczo metoda krojenia nie jest tutaj ważna.
Krok 7:
Połóż ziemniaki na rybie i wymieszaj, aby wszystkie ziemniaki były również pokryte sosem.
Krok 8:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Ułóż rybę z ziemniakami. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 35-40 minut. Jeśli danie jest już zarumienione na wierzchu, a ziemniaki nie są jeszcze gotowe, przykryj formę folią i piecz, aż ziemniaki będą gotowe. Gotowość można określić nożem - powinien swobodnie przekłuwać ziemniaki.
Krok 9:
Wyjmij gotową rybę z ziemniakami z piekarnika i ułóż na talerzach. Smacznego!
bardzo ważne jest, aby wybrać odpowiedniego mintaja. Jeśli wybierzesz świeżą rybę, upewnij się, że cięcie tuszy jest białe, bez zardzewiałego koloru. Jeśli cięcie jest ciemnożółte lub brązowe, ryba straciła już świeżość lub była nieprawidłowo przechowywana, kilkakrotnie zamrażana i rozmrażana. Gotowanie z takiej ryby nie jest tego warte.
oprócz mintaja w ten sposób możesz ugotować dowolną rybę, zarówno czerwoną, jak i białą.
--------------------
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
nigdy nie rozmrażaj ryby do końca, jeśli musisz ją wyciąć! Najlepiej umieścić go na dolnej półce lodówki i doprowadzić do lekko rozmrożonego stanu. Wtedy wszelkie manipulacje, od krojenia na steki lub duże kawałki po filetowanie, zakończą się sukcesem. Całkowicie rozmrożona ryba podczas cięcia grozi przekształceniem się w bezkształtną masę.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g