mintaj pieczony w piekarniku z ziemniakami

szybko, łatwo, ze zwykłych potraw, na obiad! Mintaj pieczony w piekarniku z ziemniakami okazuje się soczysty i nie wysycha dzięki sosowi śmietanowo-majonezowemu. Ze względu na obecność ziemniaków nie trzeba gotować dodatkowego przystawki do ryb. Przygotowanie tego dania pozwoli Ci zaoszczędzić dużo czasu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 8 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 39 % 9 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec mintaja z ziemniakami w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do Dania. Możesz wziąć świeżego lub mrożonego mintaja. Zamrożone ryby należy najpierw rozmrozić, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Zamiast całej ryby możesz użyć mrożonych filetów porcjowanych, z których wszystkie kości zostały już usunięte. W takim przypadku gotowanie zajmie jeszcze mniej czasu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie opłucz rybę, oczyść łuski, odetnij płetwy i ogon i wypatrosz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój przygotowaną rybę na porcje. Przenieś do odpowiedniej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do mintaja dodaj śmietanę i majonez, przyprawy do ryb, Curry, mielony pieprz i sól. Wybierz zestaw przypraw i ich ilość według własnych upodobań. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Podobnie jak majonez, wybierz dowolny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Pozostaw rybę do marynowania w temperaturze pokojowej na 20 minut. Jeśli marynujesz dłużej, włóż mintaja do lodówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj, obierz i pokrój ziemniaki na średnie kawałki. Jeśli chcesz, możesz pokroić ziemniaki w plasterki. Zasadniczo metoda krojenia nie jest tutaj ważna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż ziemniaki na rybie i wymieszaj, aby wszystkie ziemniaki były również pokryte sosem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Ułóż rybę z ziemniakami. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 35-40 minut. Jeśli danie jest już zarumienione na wierzchu, a ziemniaki nie są jeszcze gotowe, przykryj formę folią i piecz, aż ziemniaki będą gotowe. Gotowość można określić nożem - powinien swobodnie przekłuwać ziemniaki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotową rybę z ziemniakami z piekarnika i ułóż na talerzach. Smacznego!

bardzo ważne jest, aby wybrać odpowiedniego mintaja. Jeśli wybierzesz świeżą rybę, upewnij się, że cięcie tuszy jest białe, bez zardzewiałego koloru. Jeśli cięcie jest ciemnożółte lub brązowe, ryba straciła już świeżość lub była nieprawidłowo przechowywana, kilkakrotnie zamrażana i rozmrażana. Gotowanie z takiej ryby nie jest tego warte.

oprócz mintaja w ten sposób możesz ugotować dowolną rybę, zarówno czerwoną, jak i białą.

--------------------

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

nigdy nie rozmrażaj ryby do końca, jeśli musisz ją wyciąć! Najlepiej umieścić go na dolnej półce lodówki i doprowadzić do lekko rozmrożonego stanu. Wtedy wszelkie manipulacje, od krojenia na steki lub duże kawałki po filetowanie, zakończą się sukcesem. Całkowicie rozmrożona ryba podczas cięcia grozi przekształceniem się w bezkształtną masę.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy