skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kurczaka z pieczarkami i serem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Aby przygotować to danie, możesz wziąć dowolne części kurczaka, wziąłem udka z kurczaka. Z piersią danie stanie się mniej kaloryczne. Lepiej, jeśli jest to kurczak schłodzony, a nie mrożony. Pieczarki można zastąpić innymi grzybami. Każdy ser będzie odpowiedni: zarówno twarde odmiany, jak i bardziej miękkie, na przykład mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest dobrej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych.
Krok 2:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Krok 3:
Oczyść grzyby z brudu, delikatnie spłukując pod wodą. Nie moczyć ich mocno, grzyby wchłoną wilgoć i staną się wodniste. Lepiej delikatnie zetrzyj zanieczyszczenia gąbką. Pokrój pieczarki na małe kawałki.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj posiekaną cebulę. Smaż na złoty kolor przez 5-7 minut.
Krok 5:
Dodaj grzyby do cebuli, trochę soli, aby oddały nadmiar wilgoci.
Krok 6:
Smaż grzyby z cebulą, aż płyn odparuje. Możesz dodać ulubione przyprawy do smaku. Dodałem gałązkę tymianku.
Krok 7:
Dobrze umyj kurczaka i pokrój na kawałki. Możesz usunąć skórę — dzięki temu zmniejszysz zawartość kalorii w naczyniu.
Krok 8:
W żaroodpornym naczyniu do pieczenia ułożyć kurczaka, trochę soli. W tym momencie możesz dodać do potrawy swoje ulubione przyprawy.
Krok 9:
Dodaj posiekany czosnek. Po prostu posiekałem ząbki czosnku nożem. Ale możesz go zetrzeć na drobnej tarce lub przepuścić przez prasę.
Krok 10:
Połóż pieczarki i cebulę na kurczaku.
Krok 11:
Zetrzyj ser na grubej tarce i posyp naczynie na wierzchu. Piecz kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Wierzch naczynia można przykryć folią, aby ser się nie przypalił, ale upewnij się, że folia nie przylega zbytnio do sera: podczas gotowania stopi się, a folia może się do niego przykleić. Na koniec zdejmij folię, aby naczynie pokryło się złotą skórką.
Krok 12:
Podawaj danie do stołu od razu, gdy jest gorące. Smacznego!
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal / 100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal / 100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g