kurczak z pieczarkami i serem w piekarniku

proste, ze zwykłych produktów, bez majonezu! Pieczony w piekarniku kurczak z pieczarkami i serem jest znacznie zdrowszy niż gotowany na patelni. Wstępnie smażone grzyby dodadzą potrawie wspaniałego aromatu i smaku, a ser zamieni się w pyszną skórkę!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 14 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 7 % 2 g
158 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kurczaka z pieczarkami i serem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Aby przygotować to danie, możesz wziąć dowolne części kurczaka, wziąłem udka z kurczaka. Z piersią danie stanie się mniej kaloryczne. Lepiej, jeśli jest to kurczak schłodzony, a nie mrożony. Pieczarki można zastąpić innymi grzybami. Każdy ser będzie odpowiedni: zarówno twarde odmiany, jak i bardziej miękkie, na przykład mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest dobrej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oczyść grzyby z brudu, delikatnie spłukując pod wodą. Nie moczyć ich mocno, grzyby wchłoną wilgoć i staną się wodniste. Lepiej delikatnie zetrzyj zanieczyszczenia gąbką. Pokrój pieczarki na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj posiekaną cebulę. Smaż na złoty kolor przez 5-7 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj grzyby do cebuli, trochę soli, aby oddały nadmiar wilgoci.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż grzyby z cebulą, aż płyn odparuje. Możesz dodać ulubione przyprawy do smaku. Dodałem gałązkę tymianku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze umyj kurczaka i pokrój na kawałki. Możesz usunąć skórę — dzięki temu zmniejszysz zawartość kalorii w naczyniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W żaroodpornym naczyniu do pieczenia ułożyć kurczaka, trochę soli. W tym momencie możesz dodać do potrawy swoje ulubione przyprawy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj posiekany czosnek. Po prostu posiekałem ząbki czosnku nożem. Ale możesz go zetrzeć na drobnej tarce lub przepuścić przez prasę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż pieczarki i cebulę na kurczaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zetrzyj ser na grubej tarce i posyp naczynie na wierzchu. Piecz kurczaka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Wierzch naczynia można przykryć folią, aby ser się nie przypalił, ale upewnij się, że folia nie przylega zbytnio do sera: podczas gotowania stopi się, a folia może się do niego przykleić. Na koniec zdejmij folię, aby naczynie pokryło się złotą skórką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj danie do stołu od razu, gdy jest gorące. Smacznego!

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy