skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Używamy gotowego ciasta francuskiego bez drożdży. Gotowe ciasto francuskie jest lekko rozmrażane, jeśli zostało zamrożone, wystarczy pozostawić ciasto na pół godziny w temperaturze pokojowej. Na posypanej mąką powierzchni roboczej lekko rozwałkuj warstwę ciasta, nie musisz rozwałkować ciasta bardzo cienko, w przeciwnym razie ciasta nie okażą się przewiewne i warstwowe.
Krok 2:
Absolutnie dowolne nadzienie do takiego ciasta: gotowany kurczak, grzyby, mięso, twarożek, mięso, zioła, ser i inne. Upiekłam placki z twarogiem, okazują się bardzo aromatyczne, smaczne i satysfakcjonujące, świetna opcja na przekąskę między głównymi posiłkami. I takie wypieki lubią dzieci, świetny sposób na nakarmienie tych, którzy nie lubią twarogu w czystej postaci, tym przydatnym produktem.
Krok 3:
Pokrój ciasto na kwadraty o tej samej wielkości.
Krok 4:
Lepiej jest użyć naturalnego twarogu wiejskiego, jest bardziej zdrowy, ale naturalnie wysokokaloryczny, jeśli chcesz, możesz wziąć inny produkt twarogowy o niskiej zawartości tłuszczu, najważniejsze jest to, że twaróg jest świeży. Dodaj cukier, wanilinę do miski z twarogiem i wbij jajko kurze. Jajko jest potrzebne, aby nadzienie nie było płynne i nie zaczęło wypływać podczas pieczenia ciast.
Krok 5:
Zmiel składniki, aż uzyskasz jednorodną masę twarogową. Jeśli twaróg był ziarnisty i suchy, możesz dodać łyżkę śmietany lub śmietany, a masę należy przebić blenderem.
Krok 6:
Rozłóż trochę nadzienia twarogowego na jednej części kwadratu ciasta, ilość nadzienia zależy od wielkości kwadratów, ale ważne jest, aby podczas pieczenia nadzienie nie zaczęło wypływać z ciast na blachę do pieczenia. Lepiej jest robić małe ciasta, okazują się piękniejsze i schludniejsze.
Krok 7:
Mocujemy krawędzie ciasta, tworząc trójkąt, krawędzie ciast muszą być dobrze przymocowane, aby sok z nadzienia nie zaczął wypływać na blachę do pieczenia, można to zrobić widelcem. Ciasta można wykonać w dowolnym kształcie: trójkątnym, okrągłym lub kopertowym.
Krok 8:
Nasmaruj blachę do pieczenia lub inne naczynie do pieczenia olejem. Rozłóż puste placki na blasze do pieczenia. Posmaruj je ubitym żółtkiem jaja kurzego. Wysyłamy półfabrykaty do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. Wyjmujemy placki z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Smacznego!
*
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g