skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Wszystkie produkty przechowywane w lodówce powinny mieć temperaturę pokojową. Wbij jaja kurze do głębokiej miski, dodaj cukier, wlej kefir, szczyptę soli, aby zrównoważyć smak, wanilinę.
Krok 2:
Ubij składniki mikserem lub trzepaczką, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki.
Krok 3:
Wlej olej roślinny do mieszanki, ponownie wymieszaj, wszystkie luźne powinny się całkowicie rozpuścić.
Krok 4:
Wlej przesianą mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia do miski z płynem. Dodaj mąkę w małych partiach, za każdym razem mieszając ciasto łyżką, aby mąka nie zebrała się w grudki. Mąkę należy przesiać, aby usunąć obce przedmioty, które mogą znajdować się w produkcie sklepowym, a także nasycić mąkę tlenem i sprawić, by produkt był bujny i przewiewny.
Krok 5:
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, ale jest płynne. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej w przeciwieństwie do ilości podanej w składzie, ponieważ gęstość i jakość mąki różni się w zależności od producenta. Musisz skupić się na konsystencji ciasta.
Krok 6:
Możesz przejść do pieczenia ciasta. Lub najpierw dodaj do ciasta jakieś dodatki, na przykład pokruszoną czekoladę, posiekane orzechy, kandyzowane owoce. Dodałem garść suszonych owoców: suszone morele, suszone śliwki, rodzynki. Suszone owoce są wstępnie myte, moczone w gorącej wodzie, suszone i zwijane w mące, a dopiero potem dodawane do ciasta.
Krok 7:
Wlej ciasto do wyłożonej pergaminem i wysmarowanej olejem roślinnym Formy do pieczenia ciasta. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Gotowość ciasta sprawdzamy drewnianym szpikulcem, na wyjściu powinna być sucha.
Krok 8:
Wyjmij babeczkę z formy, pozwól jej ostygnąć, posyp cukrem pudrem i podawaj z herbatą, kawą lub mlekiem. Takie ciasto można polać lukrem cukrowym lub rozpuszczoną czekoladą, udekorować świeżymi jagodami. Z takiego ciasta można upiec nie tylko duże babeczki, ale także porcje babeczek w silikonowych foremkach. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mieszanka suszonych owoców - 250 kcal/100g