Prosta babeczka na kefirze w piekarniku

Puszysta babeczka-prosta, szybka i niedroga na herbatę! Babeczka na kefirze jest bardzo prosta w przygotowaniu, nie trzeba oddzielać białek od żółtek i ubijać do stabilnych szczytów, nawet młoda gospodyni poradzi sobie z takimi wypiekami, a prostą babeczkę można urozmaicić dodatkami, takimi jak suszone owoce, orzechy, kandyzowane owoce i czekolada.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 23-29 grudnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 74 % 46 g
295 kcal
IG: 2 / 9 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Wszystkie produkty przechowywane w lodówce powinny mieć temperaturę pokojową. Wbij jaja kurze do głębokiej miski, dodaj cukier, wlej kefir, szczyptę soli, aby zrównoważyć smak, wanilinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij składniki mikserem lub trzepaczką, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny do mieszanki, ponownie wymieszaj, wszystkie luźne powinny się całkowicie rozpuścić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej przesianą mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia do miski z płynem. Dodaj mąkę w małych partiach, za każdym razem mieszając ciasto łyżką, aby mąka nie zebrała się w grudki. Mąkę należy przesiać, aby usunąć obce przedmioty, które mogą znajdować się w produkcie sklepowym, a także nasycić mąkę tlenem i sprawić, by produkt był bujny i przewiewny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, ale jest płynne. Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej w przeciwieństwie do ilości podanej w składzie, ponieważ gęstość i jakość mąki różni się w zależności od producenta. Musisz skupić się na konsystencji ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz przejść do pieczenia ciasta. Lub najpierw dodaj do ciasta jakieś dodatki, na przykład pokruszoną czekoladę, posiekane orzechy, kandyzowane owoce. Dodałem garść suszonych owoców: suszone morele, suszone śliwki, rodzynki. Suszone owoce są wstępnie myte, moczone w gorącej wodzie, suszone i zwijane w mące, a dopiero potem dodawane do ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej ciasto do wyłożonej pergaminem i wysmarowanej olejem roślinnym Formy do pieczenia ciasta. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Gotowość ciasta sprawdzamy drewnianym szpikulcem, na wyjściu powinna być sucha.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij babeczkę z formy, pozwól jej ostygnąć, posyp cukrem pudrem i podawaj z herbatą, kawą lub mlekiem. Takie ciasto można polać lukrem cukrowym lub rozpuszczoną czekoladą, udekorować świeżymi jagodami. Z takiego ciasta można upiec nie tylko duże babeczki, ale także porcje babeczek w silikonowych foremkach. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mieszanka suszonych owoców - 250   kcal/100g

Podobne przepisy