nadziewana cukinia z mięsem mielonym i serem pieczona w piekarniku

Oryginalny, bardzo smaczne i proste, święto każdego dnia! Nadziewana cukinia z mięsem mielonym i serem, pieczona w piekarniku, ozdobi każdy stół, czy to świąteczny, czy zwykły, rodzinny. Przygotowują się prosto i umiarkowanie szybko, nadają się na obiad. Dodatki można zmieniać według własnych upodobań!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 5 g
tłuszcze 65 % 15 g
węglowodany 13 % 3 g
169 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec nadziewaną cukinię z mięsem mielonym i serem w piekarniku? Nie ma gdzie łatwiej! Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego-wystarczy zmieszany z wieprzowiną i wołowiną lub z jednego rodzaju mięsa. Mam mieloną wołowinę z odrobiną tłuszczu. Wybierz cukinię z małymi nasionami, nie starą ani leżącą. Możesz zastąpić zwykłą cukinię cukinią.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię dokładnie umyj, osusz i pokrój wzdłuż na pół, aby uzyskać podłużne łódki. Ostrożnie, aby nie uszkodzić ścian, usuń miąższ łyżką. W tym przypadku ściany powinny pozostać niezbyt cienkie, o grubości co najmniej 6-7 mm.Jeśli ściany są zbyt cienkie, mogą się mocno osadzić i przestać trzymać nadzienie lub cukinia rozpadnie się podczas przenoszenia na naczynie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj miąższ cukinii.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj czosnek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pomidory i pokrój na średnie kawałki. Wybierz dojrzałe,ale mocne pomidory. Nie powinny się zbytnio gotować podczas duszenia. Możesz zastąpić zwykłe pomidory koktajlowe, które wystarczy przeciąć na pół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na średniej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej masło. Włóż mięso mielone i smaż, rozbijając grudki, aż mięso się zrumieni, a nadmiar wilgoci wyparuje, około 7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj posiekaną miąższ cukinii, pomidory i czosnek do mielonego mięsa. Gotuj na średnim ogniu przez około 7-10 minut, aż nadmiar płynu wyparuje. Jeśli nie chcesz, aby pomidory były mocno ugotowane i zachowały swój kształt, lepiej dodać je na kilka minut przed końcem duszenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp solą, pieprzem i wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś przygotowane łódki z cukinii do naczynia do pieczenia wyłożonego pergaminem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Napełnij cukinię mielonym mięsem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp tartym serem. Włóż cukinię do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 15-20 minut, aż cukinia się ugotuje i ser się stopi. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lamber" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy