skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec nadziewaną cukinię z mięsem mielonym i serem w piekarniku? Nie ma gdzie łatwiej! Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego-wystarczy zmieszany z wieprzowiną i wołowiną lub z jednego rodzaju mięsa. Mam mieloną wołowinę z odrobiną tłuszczu. Wybierz cukinię z małymi nasionami, nie starą ani leżącą. Możesz zastąpić zwykłą cukinię cukinią.
Krok 2:
Cukinię dokładnie umyj, osusz i pokrój wzdłuż na pół, aby uzyskać podłużne łódki. Ostrożnie, aby nie uszkodzić ścian, usuń miąższ łyżką. W tym przypadku ściany powinny pozostać niezbyt cienkie, o grubości co najmniej 6-7 mm.Jeśli ściany są zbyt cienkie, mogą się mocno osadzić i przestać trzymać nadzienie lub cukinia rozpadnie się podczas przenoszenia na naczynie.
Krok 3:
Drobno posiekaj miąższ cukinii.
Krok 4:
Drobno posiekaj czosnek.
Krok 5:
Umyj pomidory i pokrój na średnie kawałki. Wybierz dojrzałe,ale mocne pomidory. Nie powinny się zbytnio gotować podczas duszenia. Możesz zastąpić zwykłe pomidory koktajlowe, które wystarczy przeciąć na pół.
Krok 6:
Zetrzyj ser na średniej tarce.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej masło. Włóż mięso mielone i smaż, rozbijając grudki, aż mięso się zrumieni, a nadmiar wilgoci wyparuje, około 7 minut.
Krok 8:
Dodaj posiekaną miąższ cukinii, pomidory i czosnek do mielonego mięsa. Gotuj na średnim ogniu przez około 7-10 minut, aż nadmiar płynu wyparuje. Jeśli nie chcesz, aby pomidory były mocno ugotowane i zachowały swój kształt, lepiej dodać je na kilka minut przed końcem duszenia.
Krok 9:
Posyp solą, pieprzem i wymieszaj.
Krok 10:
Przenieś przygotowane łódki z cukinii do naczynia do pieczenia wyłożonego pergaminem.
Krok 11:
Napełnij cukinię mielonym mięsem.
Krok 12:
Posyp tartym serem. Włóż cukinię do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 15-20 minut, aż cukinia się ugotuje i ser się stopi. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lamber" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g