skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej kefir (tłuszcz 2,5%) do miski o temperaturze pokojowej, dodaj cukier, sól i sodę, wbij jajko.
Krok 2:
Wszystko dokładnie wymieszaj widelcem.
Krok 3:
Przesiej mąkę do miski przez sitko i zacznij wyrabiać ciasto. Możesz dodać mąkę w dwóch krokach-połowę, a następnie resztę. Wsypałem 250 gramów, a 25 zostawiłem na ziemię. Kiedy zbierze się w grudkę, rozłóż ją na powierzchni roboczej, którą należy lekko odkurzyć mąką. Ciasto powinno pozostawać w tyle za dłońmi i pozostać miękkie, bez nadmiernej mąki. Zostawiamy go w spokoju na 10 minut, przykrywając folią spożywczą. Wynikowy test wystarczy na 5 kiełbasek.
Krok 4:
Rozwałkuj wypoczęte ciasto w prostokąt o grubości około 3 milimetrów. Mam prostokąt o wymiarach 22 na 32 centymetry. Jeśli ciasto jest nadal trochę lepkie, posyp stół mąką, aby ciasto się nie przykleiło.
Krok 5:
Pokrój ciasto nożem wzdłuż na 5 równoważnych pasków i wyciągnij je trochę, aby stały się dłuższe.
Krok 6:
Zawiń ciasto kiełbasy w spiralę.
Krok 7:
Rozłóż półfabrykaty na blasze do pieczenia, którą możesz (niekoniecznie!) przykryć pergaminem, ale nie smarować niczym. Posmaruj je ubitym żółtkiem.
Krok 8:
Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 20-25 minut (Czas jest przybliżony), aż będzie rumiany i całkowicie ugotowany. Kilka razy odwróciłem blachę do pieczenia, aby kiełbaski pieczyły się równomiernie ze wszystkich stron.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
takie kiełbaski są wygodne do zabrania ze sobą na piknik, a także jako przekąska do szkoły,uniwersytetu, pracy itp. Przygotowaliśmy ciasto, odstawiliśmy na 10 minut i natychmiast upiekliśmy. Ekspresowy przepis, że tak powiem. Możesz pić takie kiełbaski dowolnym napojem, który najbardziej Ci się podoba i pasuje do okazji. Gotuj kiełbaski w cieście, traktuj przyjaciół i rodzinę, bądź pełny i zadowolony!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g