skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec soczysty filet z różowego łososia w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Gotowałem z mrożonych filetów, ale możesz wziąć świeżą rybę. W razie potrzeby rozmrozić rybę na dolnej półce lodówki. Nie rozmrażaj do końca, aby łatwiej było go wyczyścić i pokroić na filety. Jak pokroić rybę na filety? Usuń płetwy i głowę, wypatrosz. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej.
Krok 2:
Odwróć tuszę na drugą stronę i odetnij filet z drugiej strony. Usuń skórę z filetów nożem. Potrzyj filety rybne solą, mielonym pieprzem i przyprawami (bazylia, oregano) lub użyj gotowych przypraw do ryb. Na wierzch skrop sokiem z cytryny. Pozostaw rybę do marynowania na 30 minut.
Krok 3:
Obierz cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu podczas krojenia, opłucz cebulę i nóż pod bieżącą zimną wodą. Jeśli deska do krojenia jest nasmarowana kawałkiem cytryny, nie wchłonie zapachu cebuli. Dobrze rozgrzej rafinowany olej roślinny o wysokim stopniu dymienia na patelni. Smaż warzywa przez kilka minut, mieszając, aż cebula stanie się półprzezroczysta, a marchewka miękka.
Krok 4:
Weź arkusz folii o odpowiednim rozmiarze. Połóż na nim smażoną cebulę i marchewkę.
Krok 5:
Połóż filety z różowego łososia na wierzchu poduszki warzywnej i ostrożnie przykryj rybę folią. Możesz owinąć go kilkoma warstwami folii, aby uwolniony sok nie wyciekł podczas pieczenia. Przenieś rybę na blachę do pieczenia.
Krok 6:
Piecz rybę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Wyjmij blachę do pieczenia z różowym łososiem, otwórz folię i wróć do piekarnika, aby piec przez kolejne 10 minut. Podawaj gotową rybę z sałatką i ryżem. Smacznego!
.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Filet z różowego łososia - 133 kcal/100g