soczysty filet z łososia pieczony w piekarniku

zdrowe, bez majonezu, na obiad, szybkie i łatwe! Soczysty filet z różowego łososia pieczony w piekarniku to bardzo smaczne danie. Gotowana w folii ryba jest delikatna. Ten przepis wykorzystuje minimum oleju, dzięki czemu jest bardziej dietetyczny.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 12 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 14 % 3 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec soczysty filet z różowego łososia w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Gotowałem z mrożonych filetów, ale możesz wziąć świeżą rybę. W razie potrzeby rozmrozić rybę na dolnej półce lodówki. Nie rozmrażaj do końca, aby łatwiej było go wyczyścić i pokroić na filety. Jak pokroić rybę na filety? Usuń płetwy i głowę, wypatrosz. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odwróć tuszę na drugą stronę i odetnij filet z drugiej strony. Usuń skórę z filetów nożem. Potrzyj filety rybne solą, mielonym pieprzem i przyprawami (bazylia, oregano) lub użyj gotowych przypraw do ryb. Na wierzch skrop sokiem z cytryny. Pozostaw rybę do marynowania na 30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu podczas krojenia, opłucz cebulę i nóż pod bieżącą zimną wodą. Jeśli deska do krojenia jest nasmarowana kawałkiem cytryny, nie wchłonie zapachu cebuli. Dobrze rozgrzej rafinowany olej roślinny o wysokim stopniu dymienia na patelni. Smaż warzywa przez kilka minut, mieszając, aż cebula stanie się półprzezroczysta, a marchewka miękka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź arkusz folii o odpowiednim rozmiarze. Połóż na nim smażoną cebulę i marchewkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż filety z różowego łososia na wierzchu poduszki warzywnej i ostrożnie przykryj rybę folią. Możesz owinąć go kilkoma warstwami folii, aby uwolniony sok nie wyciekł podczas pieczenia. Przenieś rybę na blachę do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piecz rybę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Wyjmij blachę do pieczenia z różowym łososiem, otwórz folię i wróć do piekarnika, aby piec przez kolejne 10 minut. Podawaj gotową rybę z sałatką i ryżem. Smacznego!

.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Filet z różowego łososia - 133   kcal/100g

Podobne przepisy