Pizza z pieczarkami kiełbasa i serem w piekarniku

nieporównywalnie smaczne, łatwe i proste, jasne i piękne, na obiad! Pizza z pieczarkami z kiełbasą i serem w piekarniku jest przygotowywana na cieście drożdżowym zmieszanym z mąką, wodą i oliwą z oliwek. To najlepsze ciasto, delikatne i wygodne w użyciu. A nadzienie można wykonać za pomocą różnych serów, kiełbas, grzybów, warzyw.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 10-16 lutego

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 12 g
tłuszcze 39 % 18 g
węglowodany 35 % 16 g
271 kcal
IG: 0 / 19 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pizzę z pieczarkami? Przygotuj niezbędne składniki. Weź mąkę najwyższej lub pierwszej klasy. Możesz zastąpić oliwę z oliwek innymi roślinami, chociaż nie radzę tego robić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę przez drobne sito, wymieszaj z suchymi drożdżami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W ciepłej wodzie rozpuść sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zrób zagłębienie w mące, dodaj oliwę z oliwek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej osoloną wodę do mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj mąkę najpierw łyżką, a następnie ugniataj ciasto rękami. Pamiętaj, że mąka może zająć ci trochę więcej lub mniej niż ja.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Okazuje się miękki, giętki. Przykryj ciasto ręcznikiem, aby się nie zacierało, pozostaw na 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie przygotuj składniki do nadzienia. Pieczarki można zastąpić innymi grzybami jadalnymi, świeżymi lub marynowanymi. Weź dowolny twardy lub półstały ser. Możesz wziąć kiełbasę wędzoną i gotowaną lub zastąpić ją szynką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj pieczarki, osusz, pokrój w cienkie plasterki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kiełbasę również cienko pokrój.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zetrzyj ser na grubej lub drobnej tarce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po pół godzinie ciasto trochę wyszło.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zmiażdż ciasto, zwiń w okrągłą warstwę o grubości 0,4-0,5 cm, aby krawędzie były nieco grubsze lub uformować małe boki. Wygodnie jest natychmiast rozwałkować ciasto na naoliwionym pergaminie, aby podczas przenoszenia ciasta nie zakłócać kształtu okrągłej warstwy. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Równomiernie posyp spód pizzy ziołami prowansalskimi.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połóż na nim około połowy startego sera.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Następnie ułóż plastry kiełbasy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż pokrojone pieczarki.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posyp pizzę pozostałym serem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Piecz pizzę w piekarniku nagrzanym do 200-210 stopni przez 20-25 minut. Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku. Smacznego!

kiedy pozwala na to czas, staram się zrobić domowe ciasto na pizzę. Tym razem jest drożdżowy. Okazuje się miękki i smaczny. A nadzienie to pole do wyobraźni i eksperymentów. Opcja pizzy z grzybami i kiełbasą z pewnością również znajdzie swoich fanów.

dostałem niezbyt dużą pizzę o średnicy 24 cm.

jako baza do pizzy możesz zrobić ciasto bez drożdży lub wziąć gotowe sklepowe, a nawet Francuskie.
użyłam domowego sosu pomidorowego, którego przepis można obejrzeć tutaj .
można go zastąpić keczupem lub innym sosem pomidorowym.
ser można wziąć zarówno półstały, jak i topiony lub miękki ser solankowy, taki jak mozzarella.
pikantne zioła dobrze nadają się do pizzy oregano, bazylii, włoskich ziół.

Nie jestem fanem wędzonej kiełbasy, ale reszta z nas lubiła pizzę. Okazało się satysfakcjonujące i smaczne. A dla mnie to najważniejsze i jestem zadowolona.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy