skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pizzę z pieczarkami? Przygotuj niezbędne składniki. Weź mąkę najwyższej lub pierwszej klasy. Możesz zastąpić oliwę z oliwek innymi roślinami, chociaż nie radzę tego robić.
Krok 2:
Przesiej mąkę przez drobne sito, wymieszaj z suchymi drożdżami.
Krok 3:
W ciepłej wodzie rozpuść sól.
Krok 4:
Zrób zagłębienie w mące, dodaj oliwę z oliwek.
Krok 5:
Wlej osoloną wodę do mąki.
Krok 6:
Wymieszaj mąkę najpierw łyżką, a następnie ugniataj ciasto rękami. Pamiętaj, że mąka może zająć ci trochę więcej lub mniej niż ja.
Krok 7:
Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Okazuje się miękki, giętki. Przykryj ciasto ręcznikiem, aby się nie zacierało, pozostaw na 30 minut.
Krok 8:
W międzyczasie przygotuj składniki do nadzienia. Pieczarki można zastąpić innymi grzybami jadalnymi, świeżymi lub marynowanymi. Weź dowolny twardy lub półstały ser. Możesz wziąć kiełbasę wędzoną i gotowaną lub zastąpić ją szynką.
Krok 9:
Umyj pieczarki, osusz, pokrój w cienkie plasterki.
Krok 10:
Kiełbasę również cienko pokrój.
Krok 11:
Zetrzyj ser na grubej lub drobnej tarce.
Krok 12:
Po pół godzinie ciasto trochę wyszło.
Krok 13:
Zmiażdż ciasto, zwiń w okrągłą warstwę o grubości 0,4-0,5 cm, aby krawędzie były nieco grubsze lub uformować małe boki. Wygodnie jest natychmiast rozwałkować ciasto na naoliwionym pergaminie, aby podczas przenoszenia ciasta nie zakłócać kształtu okrągłej warstwy. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym.
Krok 14:
Równomiernie posyp spód pizzy ziołami prowansalskimi.
Krok 15:
Połóż na nim około połowy startego sera.
Krok 16:
Następnie ułóż plastry kiełbasy.
Krok 17:
Rozłóż pokrojone pieczarki.
Krok 18:
Posyp pizzę pozostałym serem.
Krok 19:
Piecz pizzę w piekarniku nagrzanym do 200-210 stopni przez 20-25 minut. Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku. Smacznego!
kiedy pozwala na to czas, staram się zrobić domowe ciasto na pizzę. Tym razem jest drożdżowy. Okazuje się miękki i smaczny. A nadzienie to pole do wyobraźni i eksperymentów. Opcja pizzy z grzybami i kiełbasą z pewnością również znajdzie swoich fanów.
dostałem niezbyt dużą pizzę o średnicy 24 cm.
jako baza do pizzy możesz zrobić ciasto bez drożdży lub wziąć gotowe sklepowe, a nawet Francuskie.
użyłam domowego sosu pomidorowego, którego przepis można obejrzeć
tutaj
.
można go zastąpić keczupem lub innym sosem pomidorowym.
ser można wziąć zarówno półstały, jak i topiony lub miękki ser solankowy, taki jak mozzarella.
pikantne zioła dobrze nadają się do pizzy oregano, bazylii, włoskich ziół.
Nie jestem fanem wędzonej kiełbasy, ale reszta z nas lubiła pizzę. Okazało się satysfakcjonujące i smaczne. A dla mnie to najważniejsze i jestem zadowolona.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g