paszteciki rabarbarowe w piekarniku

oryginalne, przepyszne, pyszne, dla całej rodziny! Placki z rabarbarem w piekarniku to przepis na słodkie wypieki, według którego nasze babcie również piekły. Wiele osób nie zna nadzienia rabarbarowego-okazuje się bardzo aromatyczny, o słodko-kwaśnym smaku. Dzięki dodaniu kaszy manny nadzienie nie wycieknie podczas pieczenia.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 11 % 4 g
węglowodany 78 % 29 g
168 kcal
IG: 7 / 3 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić placki rabarbarowe w piekarniku? Najpierw przygotuj ciasto. Przygotuj dla niego jedzenie. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Zamiast masła możesz wziąć margarynę lub tłuszcz do gotowania. Przesiej mąkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić ciasto? Suche szybko działające drożdże wymieszać z mąką. Jeśli nie używasz szybkich drożdży, użyj ich zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść masło w dowolny dogodny sposób.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W mleku rozpuść cukier, sól, dodaj stopione masło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz suche i płynne składniki, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagniataj ciasto przez 10-15 minut, aż będzie gładkie, powinno przestać przylegać do dłoni, stać się gładkie i elastyczne. Jeśli podczas ugniatania ciasto wydaje ci się zbyt strome, dodaj trochę więcej mleka, zbyt płynne — mąkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uformuj ciasto w kulkę, włóż do miski i przykryj ręcznikiem. Pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie. Przygotuj dla niej jedzenie. Umyj i osusz łodygi rabarbaru. Ilość cukru będzie zależeć od Twojego gustu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jak zrobić nadzienie? Uwolnij rabarbar z górnej folii i twardych żył.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój go na dowolne kawałki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Złóż na patelnię, wlej bardzo mało wody.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj cukier (radzę najpierw włożyć pół porcji cukru, a następnie posmakować).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umieść garnek rabarbaru na małym ogniu i zagotuj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotuj rabarbar na małym ogniu, aż będzie miękki, około 3 do 4 minut. W tym momencie spróbuj nadzienia na cukier i dodaj do smaku. Trzeba powiedzieć, że rabarbar jest dość kwaśny i może wymagać dużo cukru. Rabarbar po ugotowaniu wypuści sok.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na samym końcu dodaj semolinę do nadzienia, wymieszaj, zagotuj, a następnie zdejmij z ognia. Nadzienie natychmiast zgęstnieje, a gdy ostygnie, stanie się jeszcze grubsze.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Nadzienie jest gotowe, pozostaw do ostygnięcia.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po godzinie ciasto będzie musiało podwoić swoją objętość.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zmiażdż go i podziel na małe kawałki, mniej więcej wielkości jaja kurzego. Rzuć piłkę z każdego kawałka.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozgnieć każdy przedmiot rękami lub rozwałkuj wałkiem do ciasta.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Umieść trochę nadzienia na środku.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dobrze zszyj krawędzie, tworząc pasztecik.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ułóż paszteciki na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i posmarowanej szwem olejem roślinnym wierzch-to dodatkowa gwarancja, że nadzienie nie wycieknie. Włącz piekarnik na najsłabsze ciepło (50°C) i umieść w nim blachę do pieczenia na 10-15 minut.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Następnie piecz placki w 180 stopniach na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od piekarnika, moje paszteciki były gotowe po 35 minutach.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Schłodzone placki posyp cukrem pudrem.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Smacznego!

te paszteciki zainspirowały mnie wspomnieniami z dzieciństwa! Podobne, które przygotowała moja ukochana babcia. Niestety przepis nie został zachowany, ale dzięki ogromnemu internetowi znalazłem bardzo zbliżony do oryginału! Jeśli przynajmniej raz ugotowałeś ciasta z rabarbarem, prawdopodobnie wiesz, że stara się wypłynąć z ciasta! Z tym nadzieniem ten problem nie jest tego wart! Spróbuj!

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy