kapusta w śmietanie w piekarniku

pyszna kolacja dla całej rodziny z najprostszych potraw! Kapusta w śmietanie, gotowana w piekarniku, może być również podawana jako niezależne danie lub jako obfity dodatek do mięsa lub drobiu. Będziesz musiał trochę majstrować przy gotowaniu, ale wynik jest tego wart!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 55 % 12 g
węglowodany 23 % 5 g
143 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kapustę w śmietanie w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź naturalną śmietanę, bez substytutu tłuszczu mlecznego. Zawartość tłuszczu nie odgrywa dużej roli: odpowiednia jest śmietana 10% i 30%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj główkę kapusty bardzo dobrze gorącą wodą. Najlepiej użyć specjalnej szczotki i środka do mycia warzyw. Ponadto konieczne jest usunięcie 2-3 górnych liści-jest na nich dużo upartego brudu. Pokrój kapustę na średnie kawałki: w żadnym wypadku nie mielić ani nie siekać kapusty. Powinny to być romby o boku 2-3 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W rondlu podgrzej wodę, Posol ją i zagotuj. Gotuj posiekaną kapustę we wrzącej wodzie przez około 3-4 minuty, powinna stać się nieco bardziej miękka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wrzuć kapustę na sito lub durszlak. Woda powinna dobrze spływać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być wszystko: słonecznik, oliwka i ogólnie każda roślina. Ale ponieważ będziemy smażyć kapustę, weź rafinowany olej, aby nie przypalił się na patelni. Dodaj kapustę na patelnię i smaż na wystarczająco dużym ogniu przez 5-7 minut. Kapusta powinna się lekko zrumienić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj żaroodporną formę do przygotowania naszego Dania. Włóż kapustę do formy i trochę ją ubij. W tym momencie możesz dodać do potrawy jakieś zioła i przyprawy. Tutaj skup się na swoim guście: ktoś będzie miał dość zmielonego pieprzu, a ktoś może zdecydować się na dodanie świeżych posiekanych ziół: kopru, pietruszki, kolendry lub ząbka świeżego czosnku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij kapustę kwaśną śmietaną. Jeśli śmietana jest gęsta, rozprowadź ją równomiernie na kapuście za pomocą łyżki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp grubo startym serem na wierzchu. Może być również dowolny: twardy, półstały, a nawet z pleśnią.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj formę folią, ale tak, aby nie dotykała sera. W przeciwnym razie ser przyklei się do folii. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i gotuj przez 20 minut. Ponieważ kapusta była już prawie gotowa, czas gotowania wcale nie jest długi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowa kapusta jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

z pewnością smaczniejsze i zdrowsze danie okaże się, jeśli weźmiesz świeżą młodą kapustę nowej uprawy. Ale głowa zeszłorocznej kolekcji też się sprawdzi.

aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy