skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kapustę w śmietanie w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź naturalną śmietanę, bez substytutu tłuszczu mlecznego. Zawartość tłuszczu nie odgrywa dużej roli: odpowiednia jest śmietana 10% i 30%.
Krok 2:
Umyj główkę kapusty bardzo dobrze gorącą wodą. Najlepiej użyć specjalnej szczotki i środka do mycia warzyw. Ponadto konieczne jest usunięcie 2-3 górnych liści-jest na nich dużo upartego brudu. Pokrój kapustę na średnie kawałki: w żadnym wypadku nie mielić ani nie siekać kapusty. Powinny to być romby o boku 2-3 cm.
Krok 3:
W rondlu podgrzej wodę, Posol ją i zagotuj. Gotuj posiekaną kapustę we wrzącej wodzie przez około 3-4 minuty, powinna stać się nieco bardziej miękka.
Krok 4:
Wrzuć kapustę na sito lub durszlak. Woda powinna dobrze spływać.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Może to być wszystko: słonecznik, oliwka i ogólnie każda roślina. Ale ponieważ będziemy smażyć kapustę, weź rafinowany olej, aby nie przypalił się na patelni. Dodaj kapustę na patelnię i smaż na wystarczająco dużym ogniu przez 5-7 minut. Kapusta powinna się lekko zrumienić.
Krok 6:
Przygotuj żaroodporną formę do przygotowania naszego Dania. Włóż kapustę do formy i trochę ją ubij. W tym momencie możesz dodać do potrawy jakieś zioła i przyprawy. Tutaj skup się na swoim guście: ktoś będzie miał dość zmielonego pieprzu, a ktoś może zdecydować się na dodanie świeżych posiekanych ziół: kopru, pietruszki, kolendry lub ząbka świeżego czosnku.
Krok 7:
Napełnij kapustę kwaśną śmietaną. Jeśli śmietana jest gęsta, rozprowadź ją równomiernie na kapuście za pomocą łyżki.
Krok 8:
Posyp grubo startym serem na wierzchu. Może być również dowolny: twardy, półstały, a nawet z pleśnią.
Krok 9:
Przykryj formę folią, ale tak, aby nie dotykała sera. W przeciwnym razie ser przyklei się do folii. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i gotuj przez 20 minut. Ponieważ kapusta była już prawie gotowa, czas gotowania wcale nie jest długi.
Krok 10:
Gotowa kapusta jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
z pewnością smaczniejsze i zdrowsze danie okaże się, jeśli weźmiesz świeżą młodą kapustę nowej uprawy. Ale głowa zeszłorocznej kolekcji też się sprawdzi.
aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g