dmuchana manna na kefirze bez mąki w piekarniku

bardzo przewiewna, puszysta i krucha Manna w piekarniku! Szybko i łatwo. Mannik na kefirze bez mąki jest jednym z najpopularniejszych słodkich ciast na herbatę z rodziną. To szybkie i łatwe do przygotowania ciasto bez dodatku mąki okazuje się szczególnie delikatne i smaczne. Proponuję klasyczny przepis.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 22 % 13 g
węglowodany 71 % 42 g
294 kcal
IG: 2 / 33 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mannę klasyczną mannę na kefirze bez mąki? Przygotuj składniki zgodnie z listą. W porządku, jeśli kefir nie jest bardzo świeży, wczorajszy produkt nadaje się również do takich wypieków. Wszystkie produkty przechowywane w lodówce należy wcześniej wyjąć, powinny mieć temperaturę pokojową. W razie potrzeby możesz użyć dodatków, takich jak rodzynki lub inne suszone owoce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kefir o temperaturze pokojowej do głębokiej miski, możesz go trochę podgrzać w kuchence mikrofalowej, ale tylko trochę, aby się nie zagotował, wystarczy 15 sekund przy średniej mocy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej semolinę do miski z kefirem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie wymieszaj składniki i pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej, aby semolina dobrze spuchła, a masa stanie się gęsta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnej misce ubij jaja kurze z cukrem, możesz to zrobić za pomocą miksera lub trzepaczki, głównym zadaniem jest jednorodność mieszanki jajecznej z całkowitym rozpuszczeniem kryształków cukru, nie musisz ubijać, aż powstanie piana. Wlej mieszaninę jajek do miski z semoliną. Tam wysyłamy masło stopione w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej i schłodzone do temperatury pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, aby zrównoważyć smak, szczyptę waniliny, aby nadać ciastu przyjemny aromat, łyżką delikatnie wymieszaj masę, aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto zostawiamy na stole na kolejne 15 minut "odpocząć". W międzyczasie nasmaruj formę (spód i boki) do pieczenia Manny masłem, posyp semoliną. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pieczenie Manny nie jest trudne. Wypoczęte " ciasto ponownie mieszamy i wlewamy do formy do pieczenia ciasta (u mnie forma o średnicy 18 cm). Wysyłamy go do piekarnika na 30 minut, musisz skupić się na pracy piekarnika i objętości formy. Gotowość Manny sprawdzamy drewnianą wykałaczką, przy wyjściu powinna być sucha. Podczas pieczenia ciasta w żadnym wypadku nie należy otwierać piekarnika, w przeciwnym razie mannik opadnie. Obserwujemy ciasto przez szybę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij mannę z piekarnika i podawaj. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy