przewiewne bułeczki są delikatne i miękkie jak puch w piekarniku

bujne, przepyszne, niesamowicie smaczne, rozpływające się w ustach! Przewiewne bułeczki są naprawdę bardzo miękkie jak puch, nawet następnego dnia, jeśli są odpowiednio przechowywane. Ich smak i aromat są po prostu nie do opisania. Interesujący jest również wygląd bułek ze względu na specjalną formację.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 18 % 11 g
węglowodany 68 % 41 g
302 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec puszyste miękkie bułeczki? Rozpocznij gotowanie od ciasta. Jak zrobić ciasto na bułki? Przygotuj jedzenie. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Masło powinno stać się miękkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną z suchymi drożdżami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W innym pojemniku połącz ciepłe mleko, miód, jajka, cukier i sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie wymieszaj wszystko trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz mąkę i mieszankę mleka i zagniataj ciasto. Możesz użyć maszyny kuchennej lub zrobić ciasto rękami, ale musisz ugniatać bardzo dobrze i przez długi czas.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W dwóch etapach dodaj miękkie masło, po każdym dokładnie wyrabiając ciasto. Gotowe ciasto nie powinno mocno przylegać do rąk. Ale jednocześnie lekka lepkość nadal pozostanie-to normalne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj głęboką miskę, ułóż ciasto, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ogrzania na 1 godzinę. W tym czasie ciasto wzrośnie około 3 razy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zmiażdż ciasto. Aby wygodniej było z nim dalej pracować, zroluj kiełbasę z ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel powstałą kiełbasę na 8 identycznych części, zwiń kulki. Aby utrzymać tę samą wagę kulek, zważ ciasto na wadze i podziel tę wagę przez 8.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Lekko zwiń każdy kawałek ciasta w okrąg lub owal.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rzuć w rolkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ściśnij szew wzdłuż długości rolki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połącz i ściśnij końce rolki. Okazuje się, że jest to taki schludny przedmiot.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż bułki w foremce wysmarowanej masłem, w niewielkiej odległości od siebie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj formę folią spożywczą lub ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Po określonym czasie bułki dobrze wzrosną i wyprostują się.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pozostaje udekorować bułki. Masło do dekoracji powinno być odwrotnie zimne, więc przechowuj je w lodówce do czasu formowania.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Nożyczkami wykonaj nacięcia na bułkach u góry.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    W nacięciach umieść mały kawałek masła.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Posyp cukrem. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go wcześniej (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania). Piecz bułki w piekarniku przez 20-25 minut. Bułeczki powinny stać się różowe i piękne.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wyjmij gotowe bułki z piekarnika, lekko ostudź i wyjmij z formy. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy