skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec puszyste miękkie bułeczki? Rozpocznij gotowanie od ciasta. Jak zrobić ciasto na bułki? Przygotuj jedzenie. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Masło powinno stać się miękkie.
Krok 2:
W misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną z suchymi drożdżami.
Krok 3:
W innym pojemniku połącz ciepłe mleko, miód, jajka, cukier i sól.
Krok 4:
Dokładnie wymieszaj wszystko trzepaczką.
Krok 5:
Połącz mąkę i mieszankę mleka i zagniataj ciasto. Możesz użyć maszyny kuchennej lub zrobić ciasto rękami, ale musisz ugniatać bardzo dobrze i przez długi czas.
Krok 6:
W dwóch etapach dodaj miękkie masło, po każdym dokładnie wyrabiając ciasto. Gotowe ciasto nie powinno mocno przylegać do rąk. Ale jednocześnie lekka lepkość nadal pozostanie-to normalne.
Krok 7:
Nasmaruj głęboką miskę, ułóż ciasto, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ogrzania na 1 godzinę. W tym czasie ciasto wzrośnie około 3 razy.
Krok 8:
Zmiażdż ciasto. Aby wygodniej było z nim dalej pracować, zroluj kiełbasę z ciasta.
Krok 9:
Podziel powstałą kiełbasę na 8 identycznych części, zwiń kulki. Aby utrzymać tę samą wagę kulek, zważ ciasto na wadze i podziel tę wagę przez 8.
Krok 10:
Lekko zwiń każdy kawałek ciasta w okrąg lub owal.
Krok 11:
Rzuć w rolkę.
Krok 12:
Ściśnij szew wzdłuż długości rolki.
Krok 13:
Połącz i ściśnij końce rolki. Okazuje się, że jest to taki schludny przedmiot.
Krok 14:
Ułóż bułki w foremce wysmarowanej masłem, w niewielkiej odległości od siebie.
Krok 15:
Przykryj formę folią spożywczą lub ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Po określonym czasie bułki dobrze wzrosną i wyprostują się.
Krok 16:
Pozostaje udekorować bułki. Masło do dekoracji powinno być odwrotnie zimne, więc przechowuj je w lodówce do czasu formowania.
Krok 17:
Nożyczkami wykonaj nacięcia na bułkach u góry.
Krok 18:
W nacięciach umieść mały kawałek masła.
Krok 19:
Posyp cukrem. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go wcześniej (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania). Piecz bułki w piekarniku przez 20-25 minut. Bułeczki powinny stać się różowe i piękne.
Krok 20:
Wyjmij gotowe bułki z piekarnika, lekko ostudź i wyjmij z formy. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g