chleb podawany w piekarniku

nic nie przebije smaku i zalet domowego chleba! Rumiana skórka, puszysty miękisz-to będzie twój chleb, jeśli zdecydujesz się upiec go w domu w piekarniku. Ten proces wcale nie jest skomplikowany, a wynik przekroczy oczekiwania!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 82 % 42 g
204 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. W pieczeniu chleba bardzo ważne jest ich dokładne odmierzenie, od tego zależy jakość przyszłego chleba. Dotyczy to zwłaszcza wody i drożdży. Sól i cukier można zmieniać według własnych upodobań. Ilość mąki jest podawana z uwzględnieniem ugniatania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mąkę należy przesiać. To nasyci ją tlenem, a chleb będzie bardziej przewiewny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wodę należy podgrzać do temperatury około 40 stopni, aby dłoń była przyjemnie ciepła, ale w żadnym wypadku nie gorąca! W przeciwnym razie drożdże, z którymi woda będzie miała kontakt, umrą. Włóż cukier i drożdże do wody, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mąkę do wody z drożdżami. Zrób to partiami. Wlewali-mieszali, jeszcze trochę-znowu mieszali. Najpierw mieszałem trzepaczką, potem łyżką, potem rękami. Nie wysypuj całej mąki, spójrz na ciasto. Nie powinno być strome, chleb będzie twardy, jeśli przesuniesz mąkę. Na tym etapie musimy po prostu wymieszać wszystkie składniki, ciasto pozostanie szorstkie i konieczne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj naczynia ciastem ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po pół godzinie ciasto trochę ożyje - zwiększy rozmiar.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Wlej sól na wierzch i zacznij ugniatać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugniataj przez długi czas, cały czas dodając mąkę, aby ciasto się nie przykleiło. Ugniatałam przez 20 minut, aż będzie gładka, elastyczna. Możesz użyć kombajnu lub miksera, ale wydawało mi się, że ciasto jest dla nich ciasne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ugniatane ciasto wkładamy do miski wysmarowanej olejem roślinnym. Przykryj ręcznikiem lub dokręć folią spożywczą i usuń w ciepłe miejsce bez przeciągów. Zawsze wkładam do piekarnika, w którym żarówka jest włączona, nie rozgrzana.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po pół godzinie wyjmujemy ciasto i ugniatamy. Oznacza to, że naciskamy go z góry pięścią, usuwając nadmiar objętości. Ponownie przykryj i ponownie Usuń w ciepłe miejsce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Całe ciasto powinno stać od półtorej do dwóch godzin na wznoszeniu, w tym czas do okrążenia. Powinien wzrosnąć dwukrotnie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą i uformuj z niego Kolobok. Jest to bardzo proste - musisz uszczypnąć wszystkie krawędzie do środka, obrócić w dół szwem i kilkakrotnie przewinąć ręce z boków, zaokrąglając je.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ponownie wkładamy gotową Kolobok do proofingu. Położyłem na papierze szwem w dół. Z góry przykryj Kolobok odwróconą miską. Pozostaw na 45-60 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasto będzie dobrze rosło, najlepiej ponownie dwa razy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ostrożnie przenieś papier z ciastem na blachę do pieczenia. Wykonujemy nacięcia na górze ostrym nożem, aby skorupa nie pękła.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pieczemy chleb w piekarniku w temperaturze 240 stopni przez 15 minut z parą, następnie zmniejszamy temperaturę do 210 i pieczemy do miękkości, w sumie 35-45 minut. Skoncentruj się na kolorze skórki. Jak piec na parze: na samym początku umieść małą blachę do pieczenia na dnie piekarnika i podgrzej razem z nią. Po włożeniu chleba do piekarnika spryskaj blachę do pieczenia szklanką wody. Uważaj, będzie dużo pary! Po 15 minutach piekarnik należy otworzyć i wyjąć.

natychmiast przenieś gotowy chleb na ruszt i ostudź na nim.
trochę przeniosłem mąkę, myślę, że możesz włożyć 450 gramów, wtedy chleb będzie idealny. Smakuje bardzo podobnie do pszenicy kupionej w sklepie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy