różowy łosoś w śmietanie w piekarniku pieczony

pyszny pachnący różowy łosoś pieczony w śmietanie. Tak przygotowana ryba jest soczysta, smaczna i harmonijna. Dodając do smaku przystawkę-ziemniaki, ryż, warzywa, możesz w pełni zjeść obiad. Ten obiad jest odpowiedni dla wszystkich członków rodziny, w tym dzieci. Wszystko jest przygotowywane tak prosto, jak to możliwe, nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z tym przepisem. A sam przepis może służyć jako podstawa do eksperymentów kulinarnych.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 14 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 8 % 2 g
143 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty do pieczenia różowego łososia w śmietanie w piekarniku. Jeśli to możliwe, weź świeżą rybę. Jeśli nie jest to możliwe, Najpierw wyjmij rybę z zamrażarki i pozostaw do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Wziąłem śmietanę 15 % tłuszczu. Dwie małe żarówki można zastąpić jedną dużą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrożoną rybę opłucz pod bieżącą wodą. Oczyść łuski. Zwykle biorę dużą paczkę i czyszczę ją w torbie, aby łuski pozostały w torbie, a nie wokół. Odetnij głowę, ogon, płetwy. Wypatroszyć, a następnie ponownie spłukać pod bieżącą wodą. Pokrój tuszę rybną na porcje o grubości 2-3 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Formę, w której ryba zostanie upieczona, można przykryć folią. Posmaruj dno formy olejem, aby ryba nie przykleiła się do formy podczas gotowania. Ułóż przygotowane kawałki różowego łososia. Sól i pieprz każdy kawałek, równomiernie rozprowadzając przyprawy po całym kawałku. Pozostaw rybę do marynowania (wystarczy dziesięć minut).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Posiekaną cebulę równomiernie ułożyć na wierzchu ryby. Jeśli tusza jest duża, ilość cebuli można zwiększyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż śmietanę równomiernie na całej powierzchni ryby i dodaj trochę wody. Ponieważ ryby będą gotowane bez pokrywki, wilgoć wyparuje i aby ryba nie wyszła sucha, dodaj wodę. Jeśli przykryjesz rybę pokrywką lub folią, nie możesz dodać wody. Umieść formę z rybą w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec przez 30-45 minut.

różowy łosoś to ryba, która wyróżnia się nie tylko doskonałym smakiem, ale także bogatym składem składników odżywczych, które są bardzo potrzebne człowiekowi do normalnego życia. W skład mięsa wchodzą:
- Multiwitaminy Omega-3.
to kwas fosforowy.
- pirydoksyna, która optymalizuje pracę ośrodkowego układu nerwowego. 100 gramów różowego łososia zawiera od 140 do 170 kcal, w zależności od metody gotowania, co wskazuje na dietetyczny charakter produktu. Jego stosowanie jest zalecane dla osób ze skłonnością do nadwagi lub już cierpiących na ten problem.
obecność ryb w mięsie, do 60% aminokwasów, pozwala zachować sytość przez długi czas i nie odczuwać głodu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Gotowany różowy łosoś - 168   kcal/100g
  • Różowy łosoś świeży - 142   kcal/100g
  • Łosoś różowy - 169   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy