skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty do pieczenia różowego łososia w śmietanie w piekarniku. Jeśli to możliwe, weź świeżą rybę. Jeśli nie jest to możliwe, Najpierw wyjmij rybę z zamrażarki i pozostaw do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Wziąłem śmietanę 15 % tłuszczu. Dwie małe żarówki można zastąpić jedną dużą.
Krok 2:
Rozmrożoną rybę opłucz pod bieżącą wodą. Oczyść łuski. Zwykle biorę dużą paczkę i czyszczę ją w torbie, aby łuski pozostały w torbie, a nie wokół. Odetnij głowę, ogon, płetwy. Wypatroszyć, a następnie ponownie spłukać pod bieżącą wodą. Pokrój tuszę rybną na porcje o grubości 2-3 cm.
Krok 3:
Formę, w której ryba zostanie upieczona, można przykryć folią. Posmaruj dno formy olejem, aby ryba nie przykleiła się do formy podczas gotowania. Ułóż przygotowane kawałki różowego łososia. Sól i pieprz każdy kawałek, równomiernie rozprowadzając przyprawy po całym kawałku. Pozostaw rybę do marynowania (wystarczy dziesięć minut).
Krok 4:
W międzyczasie obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Posiekaną cebulę równomiernie ułożyć na wierzchu ryby. Jeśli tusza jest duża, ilość cebuli można zwiększyć.
Krok 5:
Rozłóż śmietanę równomiernie na całej powierzchni ryby i dodaj trochę wody. Ponieważ ryby będą gotowane bez pokrywki, wilgoć wyparuje i aby ryba nie wyszła sucha, dodaj wodę. Jeśli przykryjesz rybę pokrywką lub folią, nie możesz dodać wody. Umieść formę z rybą w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec przez 30-45 minut.
różowy łosoś to ryba, która wyróżnia się nie tylko doskonałym smakiem, ale także bogatym składem składników odżywczych, które są bardzo potrzebne człowiekowi do normalnego życia. W skład mięsa wchodzą:
- Multiwitaminy Omega-3.
to kwas fosforowy.
- pirydoksyna, która optymalizuje pracę ośrodkowego układu nerwowego. 100 gramów różowego łososia zawiera od 140 do 170 kcal, w zależności od metody gotowania, co wskazuje na dietetyczny charakter produktu. Jego stosowanie jest zalecane dla osób ze skłonnością do nadwagi lub już cierpiących na ten problem.
obecność ryb w mięsie, do 60% aminokwasów, pozwala zachować sytość przez długi czas i nie odczuwać głodu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Gotowany różowy łosoś - 168 kcal/100g
- Różowy łosoś świeży - 142 kcal/100g
- Łosoś różowy - 169 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g