skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zwiewny biszkopt na ciasto? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu gotowe produkty stają się jeszcze wspanialsze. Jajka używam kategorii C1. Doprowadzić wodę do wrzenia.
Krok 2:
W misce do ubijania rozbij jajka i zacznij je ubijać z małą prędkością.
Krok 3:
Stopniowo dodawaj cukier do jajek. Kontynuuj ubijanie z maksymalną prędkością.
Krok 4:
Ubij jajka z cukrem przez kilka minut, aż uzyskasz taką przewiewną masę. Czas ubijania będzie zależał od mocy miksera.
Krok 5:
Dodaj mąkę z sodą i wanilią do ubitych jajek. Delikatnie zagniataj ciasto, aby puszystość nie spadła.
Krok 6:
Następnie dodaj wrzącą wodę i olej roślinny do ciasta.
Krok 7:
Wygodne jest użycie dzielonego naczynia do pieczenia (18 cm) do pieczenia. Przykryj spód formy pergaminem i zaciśnij go bokami formy. Wlać przygotowane ciasto do formy. Lekko przekręć formę z ciastem na bok, aby ciasto było bardziej równomiernie rozłożone. Dzięki temu biszkopt nie podniesie się podczas pieczenia.
Krok 8:
Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Wyjmij gotowy biszkopt z formy, przechodząc wzdłuż krawędzi ostrym nożem. Ostudź go, obracając od czasu do czasu, aby nie zamoczył się od dołu. Aby zrobić ciasto, biszkopt musi odpocząć. Owiń schłodzony biszkopt folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc. W tej formie można go przechowywać przez 3-5 dni.
Krok 9:
Biszkopt okazuje się przewiewny, miękki i bardzo smaczny! Gotuj dla zdrowia!
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g