biszkopt powietrzny

wysoki, miękki, bardzo delikatny, pachnący-łatwy i prosty! Ten zwiewny biszkopt może być świetną bazą do każdego ciasta. Przygotowanie go wcale nie jest trudne i można go przechowywać w lodówce przez kilka dni - dopóki nie będzie potrzebny. Wygodnie jest gotować na przyszłość na święta!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 72 % 44 g
298 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zwiewny biszkopt na ciasto? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu gotowe produkty stają się jeszcze wspanialsze. Jajka używam kategorii C1. Doprowadzić wodę do wrzenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce do ubijania rozbij jajka i zacznij je ubijać z małą prędkością.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stopniowo dodawaj cukier do jajek. Kontynuuj ubijanie z maksymalną prędkością.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka z cukrem przez kilka minut, aż uzyskasz taką przewiewną masę. Czas ubijania będzie zależał od mocy miksera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę z sodą i wanilią do ubitych jajek. Delikatnie zagniataj ciasto, aby puszystość nie spadła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj wrzącą wodę i olej roślinny do ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wygodne jest użycie dzielonego naczynia do pieczenia (18 cm) do pieczenia. Przykryj spód formy pergaminem i zaciśnij go bokami formy. Wlać przygotowane ciasto do formy. Lekko przekręć formę z ciastem na bok, aby ciasto było bardziej równomiernie rozłożone. Dzięki temu biszkopt nie podniesie się podczas pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Wyjmij gotowy biszkopt z formy, przechodząc wzdłuż krawędzi ostrym nożem. Ostudź go, obracając od czasu do czasu, aby nie zamoczył się od dołu. Aby zrobić ciasto, biszkopt musi odpocząć. Owiń schłodzony biszkopt folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc. W tej formie można go przechowywać przez 3-5 dni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Biszkopt okazuje się przewiewny, miękki i bardzo smaczny! Gotuj dla zdrowia!

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika. 

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy