skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ziemniaki w śmietanie w piekarniku? Przede wszystkim musisz wybrać ziemniaki mniej więcej tego samego rozmiaru. Dobrze wypłucz przygotowane ziemniaki z brudu i obierz obieraczką do warzyw. Jeśli weźmiesz młode ziemniaki, wystarczy je przetrzeć sztywną szczotką, ponieważ nie utworzyła się na nich jeszcze gęsta skórka. Opłucz obrane ziemniaki w wodzie.
Krok 2:
Nasmaruj żaroodporne naczynie do pieczenia na dnie i bokach olejem roślinnym. Połowę przygotowanych ziemniaków pokroić w plasterki i włożyć do wysmarowanej formy. Trochę soli na całej powierzchni.
Krok 3:
Zetrzyj ser na średniej tarce i posyp połowę całkowitej masy ziemniakami.
Krok 4:
Następnie, w ten sam sposób, pokrój pozostałe ziemniaki w kółka i włóż je również do formy. Rozprowadź go równomiernie na całej powierzchni. Ziemniaki posyp odrobiną soli i przyprawy do smaku. Nie trzeba dodawać wielu przypraw, ponieważ zabiją naturalny smak śmietany.
Krok 5:
Napełnij ziemniaki śmietaną. Staraj się podlewać ziemniaki tak,aby każdy plasterek był podlewany śmietaną.
Krok 6:
Wierzch obficie posyp tartym serem. Umieść formę z ziemniakami w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 40 minut. W tym czasie ziemniaki będą w pełni ugotowane i nasączone śmietaną. A ser topi się i staje się złoty.
Krok 7:
Wyjmij gotowe ziemniaki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, aby uzyskać pierwsze ciepło.
Krok 8:
Następnie ułóż na talerzach i podawaj. Smacznego!
ziemniaki gotowane w śmietanie są bardzo smaczne, delikatne, z niepowtarzalnym kremowym finiszem. A gotowane w piekarniku jest również najbardziej przydatne.
można go podawać jako dodatek do dowolnego dania mięsnego lub rybnego. Ale sam w sobie jest tak smaczny, że idealnie nadaje się na codzienny stół jako samodzielne danie.
aby uzyskać bardziej pikantny smak, do ziemniaków można dodać trochę mielonego czosnku.
polecam!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal / 100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal / 100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal / 100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g