ziemniaki w śmietanie w piekarniku

pyszne i delikatne ziemniaki na twój stół! Ziemniaki używane do wielu potraw jako dodatek są dość znane na naszym codziennym stole. Kiedy znudzą się potrawy z gotowanych i smażonych ziemniaków w menu, możesz gotować ziemniaki w piekarniku.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 44 % 12 g
176 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ziemniaki w śmietanie w piekarniku? Przede wszystkim musisz wybrać ziemniaki mniej więcej tego samego rozmiaru. Dobrze wypłucz przygotowane ziemniaki z brudu i obierz obieraczką do warzyw. Jeśli weźmiesz młode ziemniaki, wystarczy je przetrzeć sztywną szczotką, ponieważ nie utworzyła się na nich jeszcze gęsta skórka. Opłucz obrane ziemniaki w wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nasmaruj żaroodporne naczynie do pieczenia na dnie i bokach olejem roślinnym. Połowę przygotowanych ziemniaków pokroić w plasterki i włożyć do wysmarowanej formy. Trochę soli na całej powierzchni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na średniej tarce i posyp połowę całkowitej masy ziemniakami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie, w ten sam sposób, pokrój pozostałe ziemniaki w kółka i włóż je również do formy. Rozprowadź go równomiernie na całej powierzchni. Ziemniaki posyp odrobiną soli i przyprawy do smaku. Nie trzeba dodawać wielu przypraw, ponieważ zabiją naturalny smak śmietany.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij ziemniaki śmietaną. Staraj się podlewać ziemniaki tak,aby każdy plasterek był podlewany śmietaną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wierzch obficie posyp tartym serem. Umieść formę z ziemniakami w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 40 minut. W tym czasie ziemniaki będą w pełni ugotowane i nasączone śmietaną. A ser topi się i staje się złoty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowe ziemniaki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, aby uzyskać pierwsze ciepło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ułóż na talerzach i podawaj. Smacznego!

ziemniaki gotowane w śmietanie są bardzo smaczne, delikatne, z niepowtarzalnym kremowym finiszem. A gotowane w piekarniku jest również najbardziej przydatne.
można go podawać jako dodatek do dowolnego dania mięsnego lub rybnego. Ale sam w sobie jest tak smaczny, że idealnie nadaje się na codzienny stół jako samodzielne danie.
aby uzyskać bardziej pikantny smak, do ziemniaków można dodać trochę mielonego czosnku.
polecam!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal / 100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal / 100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy