skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec łososia w sosie śmietanowym w piekarniku? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty. Lepiej jest używać świeżej ryby, która nie została zamrożona, wtedy okaże się bardzo delikatna i soczysta. Zamiast łososia dopuszczalne jest stosowanie bardziej budżetowych ryb, takich jak: keta, łosoś sockeye, różowy łosoś itp. Więc wypatrosz tuszę, oczyść ją z łusek i spłucz. Osusz łososia papierowymi serwetkami.
Krok 2:
Filetuj rybę. Usuń folię od wewnątrz i usuń pestki. Głowę, ogon i płetwy można zamrozić i ugotować z nich w przyszłości pachnący bulion rybny (nie zapomnij w tym przypadku usunąć skrzeli z głowy). Jeśli używasz zakupionych gotowych kawałków fileta, oczyść je z łusek i spłucz w wodzie.
Krok 3:
Sól i pieprz ryby po obu stronach do smaku.
Krok 4:
Naczynie do pieczenia skropić odrobiną oleju roślinnego lub oliwy z oliwek. Ułóż filety z łososia. Ważne jest, aby wybrać odpowiedni kształt. Dodaj kilka gałązek tymianku i gałązkę pietruszki do ryby (możesz jednak pominąć ten krok).
Krok 5:
Przygotuj kremowy sos. Wlej śmietanę do małego głębokiego pojemnika. Lepiej jest użyć tłustej śmietany, wtedy gotowa ryba okaże się bardzo delikatna. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wyślij czosnek przepuszczony przez prasę, musztardę i listki świeżego tymianku do śmietany. W razie potrzeby użyj soku z wyciśniętej cytryny. Doda kwaśności i świeżych nut. Wszystko wymieszaj.
Krok 6:
Napełnij rybę powstałym sosem.
Krok 7:
Wyślij naczynie do pieczenia do nagrzanego piekarnika i pozostaw na 20 minut w temperaturze 200 stopni. Użyj trybu "góra-dół". Jeśli to możliwe, 5 minut przed końcem gotowania, włącz tryb "konwekcja". Uwaga! Czas i temperatura pieczenia mogą różnić się od tych wskazanych w przepisie, skup się całkowicie na możliwościach piekarnika.
Krok 8:
Wyjmij gotową rybę z sosem na talerz i polej sosem śmietanowym. Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do gotowanego ryżu.
weź ilość czosnku i świeżych ziół według własnych upodobań. Możesz gotować w ten sposób nie tylko filety, ale także steki z łososia.
smacznego!
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g