łosoś w sosie śmietanowym w piekarniku

najsmaczniejszy i najłatwiejszy sposób na ugotowanie czerwonej ryby! Łosoś w sosie śmietanowym w piekarniku okazuje się szczególnie smaczny, zwłaszcza z dodatkiem różnych przypraw. To zdrowa, najsmaczniejsza, rozpływająca się w ustach ryba! Możesz podać go na romantyczną kolację przy lampce białego wina.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 13 g
tłuszcze 55 % 17 g
węglowodany 3 % 1 g
250 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec łososia w sosie śmietanowym w piekarniku? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty. Lepiej jest używać świeżej ryby, która nie została zamrożona, wtedy okaże się bardzo delikatna i soczysta. Zamiast łososia dopuszczalne jest stosowanie bardziej budżetowych ryb, takich jak: keta, łosoś sockeye, różowy łosoś itp. Więc wypatrosz tuszę, oczyść ją z łusek i spłucz. Osusz łososia papierowymi serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filetuj rybę. Usuń folię od wewnątrz i usuń pestki. Głowę, ogon i płetwy można zamrozić i ugotować z nich w przyszłości pachnący bulion rybny (nie zapomnij w tym przypadku usunąć skrzeli z głowy). Jeśli używasz zakupionych gotowych kawałków fileta, oczyść je z łusek i spłucz w wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól i pieprz ryby po obu stronach do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Naczynie do pieczenia skropić odrobiną oleju roślinnego lub oliwy z oliwek. Ułóż filety z łososia. Ważne jest, aby wybrać odpowiedni kształt. Dodaj kilka gałązek tymianku i gałązkę pietruszki do ryby (możesz jednak pominąć ten krok).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj kremowy sos. Wlej śmietanę do małego głębokiego pojemnika. Lepiej jest użyć tłustej śmietany, wtedy gotowa ryba okaże się bardzo delikatna. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wyślij czosnek przepuszczony przez prasę, musztardę i listki świeżego tymianku do śmietany. W razie potrzeby użyj soku z wyciśniętej cytryny. Doda kwaśności i świeżych nut. Wszystko wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij rybę powstałym sosem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij naczynie do pieczenia do nagrzanego piekarnika i pozostaw na 20 minut w temperaturze 200 stopni. Użyj trybu "góra-dół". Jeśli to możliwe, 5 minut przed końcem gotowania, włącz tryb "konwekcja". Uwaga! Czas i temperatura pieczenia mogą różnić się od tych wskazanych w przepisie, skup się całkowicie na możliwościach piekarnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotową rybę z sosem na talerz i polej sosem śmietanowym. Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do gotowanego ryżu.

weź ilość czosnku i świeżych ziół według własnych upodobań.  Możesz gotować w ten sposób nie tylko filety, ale także steki z łososia. 

smacznego!

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy