ciasto Hrabiowskie ruiny Klasyczne

niesamowicie pyszne, z oryginalnym wystrojem, na wakacje! Klasyczne ciasto Hrabiowskie ruiny są bardzo łatwe do dekoracji. nie musisz niczego wymyślać - po prostu powtórz wszystkie kroki. To bardzo soczyste, pyszne czekoladowe ciasto biszkoptowe na każdy świąteczny stół. A gotowanie jest proste!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 21 % 12 g
węglowodany 71 % 41 g
289 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto hrabiowskie ruiny klasyczny? Przygotuj jedzenie. W głębokiej misce wlej surowe jajka i dodaj cukier. Ubij jajka z cukrem mikserem na wysokich obrotach przez około 3-4 minuty, aż cukier się rozpuści, a masa wzrośnie i wybieli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj śmietanę do miski i mieszaj mikserem na niskich obrotach, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę (odłóż 1 łyżkę stołową, dodamy ją później) i proszek do pieczenia, wymieszaj mikserem z małą prędkością. Ciasto jest gotowe. Konsystencja nie jest gęsta ani płynna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel ciasto na 2 równe części. Wlej proszek kakaowy do jednej części ciasta przez sitko i mieszaj łyżką, aż będzie gładka. W drugiej części ciasta dodaj odłożoną wcześniej łyżkę mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź okrągłe naczynie do pieczenia o średnicy 20 cm. Posmaruj formę masłem. Do pieczenia białego ciasta lepiej jest użyć większej formy niż do czekolady.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piecz ciasto w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Określ czas i temperaturę za pomocą piekarnika. Wyjmij ciasto z formy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W przypadku ciasta czekoladowego weź okrągłą średnicę 20 cm, jeśli nie masz formy o tej średnicy, użyj formy, w której upieczono białe ciasto. Przykryj spód formy pergaminem, posmaruj masłem i wlej ciasto do formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz ciasto czekoladowe przez 15 minut w 180 stopniach. Ponownie określ czas i temperaturę według piekarnika. Wyjmij ciasto z formy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W przypadku śmietany ubij śmietanę z cukrem za pomocą miksera.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do glazury wymieszaj proszek kakaowy, cukier i mleko w żelaznej misce (ponieważ każdy ma różne łyżki, lepiej najpierw dodać 5 łyżek mleka, a pozostałe 2 łyżki-w razie potrzeby w procesie gotowania, glazura nie powinna być zbyt płynna, ale też niezbyt gęsta).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj glazurę na małym ogniu, ciągle mieszając przez 4-7 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj masło do gorącego lukru i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Taka glazura po ostygnięciu nieco zgęstnieje, ale nie stwardnieje. Pamiętaj, aby dobrze schłodzić lukier, aby trochę zgęstniał!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Z białego ciasta odetnij górę (po prostu lekko wyrównaj, kawałki można dodać do czekoladowego blatu) i posmaruj kremem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasto czekoladowe pokrój na 2 części wzdłuż i pokrój w małe kostki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zanurz kawałki czekolady na przemian w śmietanie i ułóż je na białym cieście ze zjeżdżalnią. Nie wszystkie kawałki pasowały do mnie, więc radziłem, że białe ciasto powinno być większe niż ciasto czekoladowe.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wypełnij ciasto resztkami kremu na wierzch i arbitralnie polej je cienkim strumieniem lukru łyżką, starając się wypełnić powierzchnię nie ciągłą warstwą, ale jak na zdjęciu. Gotowe ciasto moczyć przez 2-3 godziny.

po namoczeniu ciasto stało się tak delikatne i niesamowite, jak to tylko możliwe. Ja i moja rodzina byliśmy nim całkowicie zachwyceni!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne!  Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68 & nbsp; kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64 & nbsp; kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60 & nbsp; kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47 & nbsp; kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 & nbsp; kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54 & nbsp; kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340 & nbsp; kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284 & nbsp; kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210 & nbsp; kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115 & nbsp; kcal/100g
  • Śmietana - 210 & nbsp; kcal/100g
  • Jajko kurze - 157 & nbsp; kcal/100g
  • Białko jaja - 45 & nbsp; kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542 & nbsp; kcal/100g
  • Żółtko - 352 & nbsp; kcal/100g
  • Jajko strusia - 118 & nbsp; kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 & nbsp; kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 & nbsp; kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348 & nbsp; kcal/100g
  • Mąka - 325 & nbsp; kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398 & nbsp; kcal/100g
  • Cukier - 398 & nbsp; kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy