Horovac w piekarniku

wspaniałe danie kuchni ormiańskiej to pikantna przekąska warzywna. Kebab w języku ormiańskim nazywa się horovac. A warzywa, które są pieczone natychmiast, na ogniu, otrzymały tę samą nazwę. Jeśli nie masz pod ręką grilla z węglem drzewnym, możesz zrobić to dobrze z piekarnikiem!
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu sałatki fitness 2016

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 55 % 6 g
61 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Horovac w piekarniku? Zestaw produktów. Możesz wziąć zielenie według własnego uznania, ale nie daj się ponieść emocjom. Wystarczy koperek i pietruszka. Umyj i osusz wszystkie warzywa. Obierz cebulę i czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej piekarnik do 190 stopni, przykryj blachę do pieczenia arkuszem lub papierem do pieczenia. Nakłuj bakłażana widelcem, połóż na blasze do pieczenia i wyślij do piekarnika. Piecz przez 20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wyjmij, Odwróć na drugą stronę i piecz przez kolejne dwadzieścia minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ostrożnie włóż do miski (przydadzą się tutaj Szczypce Ze stali)i przykryj pokrywką. Niech ostygną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż paprykę na blasze do pieczenia i ponownie włóż do piekarnika na dwadzieścia minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Czy Skórka na papryce w niektórych miejscach jest poczerniała i spuchnięta? Więc czas je odwrócić. Usuń gorzką paprykę pod pokrywkę. Piecz Bułgarski przez kolejne dwadzieścia minut. Następnie włóż do miski, przykryj i wyjmij do ostygnięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz upiecz pomidory. Wystarczy im dwadzieścia minut z jednej strony. Podobnie włóż je po upieczeniu do miski. Jeśli masz duży piekarnik, możesz upiec wszystkie warzywa jednocześnie na dużej blasze do pieczenia. Najważniejsze, aby pamiętać: bakłażany i paprykę piecze się przez dwadzieścia minut z każdej strony, pomidory i ostrą paprykę-dwadzieścia minut z jednej strony. Nie ma potrzeby smarowania olejem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po około pół godzinie zacznij zdejmować skórkę z warzyw. Spróbuj to zrobić nad miską, aby cały sok spłynął do niej. Usuń skórkę z pomidorów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Usuń skórkę z pieprzu, usuń ogon wraz z nasionami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Obierz bakłażany i gorzką paprykę. Wyjmij z niego również wszystkie wnętrzności. Jeśli lubisz bardzo ostre, możesz zostawić część nasion.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz zbierzemy naszą przekąskę. W dużej sałatce umieść drobno posiekaną cebulę(kroję cebulę na ćwiartki). Skrop go octem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Grubo posiekaj wszystkie warzywa i połóż na cebuli. Pieprz.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Bakłażany.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pomidory. Posiekaj ostrą paprykę tak drobno, jak to możliwe, a także Wyślij do salaterki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp warzywa solą, świeżo zmielonym pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Dodaj posiekane warzywa, wlej olej roślinny (biorę nierafinowany Słonecznik).

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wszystko delikatnie wymieszaj, przykryj salaterkę pokrywką i wyślij do lodówki na około godzinę, aby przekąska została zaparzona, a warzywa nasączone ostrą marynatą.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Nasza pyszna, paląca przekąska jest gotowa! Ostry, bardzo smaczny-nie można go odciągnąć za uszy! Smacznego!

nasza pyszna, paląca przekąska jest gotowa! Bardzo pikantne, bardzo smaczne-nie można odciągnąć za uszy! Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy