kasza jaglana na mleku w piekarniku w garnku

najsmaczniejsze, zdrowe, z prostych produktów, na śniadanie! Kasza jaglana na mleku gotowana w garnku w piekarniku okazuje się bardzo krucha, pachnąca i niesamowicie smaczna, jak z pieca babci! Przepis na taką owsiankę jest prosty i zrozumiały, poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 31 % 11 g
węglowodany 56 % 20 g
190 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kaszę jaglaną w piekarniku w garnku? Przygotuj jedzenie. Najpierw posortuj proso, odsiewając zanieczyszczenia i czerwone nieotwarte ziarna. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, ale z domowym, naturalnym, owsianka okaże się smaczniejsza. Dostosuj ilość mleka do swoich upodobań. Aby uzyskać cieńszą owsiankę, dodaj większą ilość. Nie możesz użyć waniliny, dodaj ją do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przepłucz proso kilka razy pod kranem, aż woda będzie czysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj gliniany garnek. Wlej do niego zimną wodę i moczyć z nią przez kilka godzin. Następnie spuść wodę. Następnie podczas pieczenia garnek lepiej ujawni smak produktów. Wlej proso do garnka, aby było wypełnione w jednej trzeciej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej 2/3 całkowitego mleka do garnka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż garnek do piekarnika, ustaw go na 180 stopni. Gotuj owsiankę przez około 40 minut. Mleko powinno całkowicie wchłonąć płatki, ale w żadnym wypadku nie palić się, uważaj na to.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy całe mleko zostanie wchłonięte, wyjmij garnek owsianki z piekarnika, włóż masło i wlej pozostałe mleko. Włóż owsiankę do piekarnika na 10-15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Owsianka jest gotowa, ale radzę przykryć garnek pokrywką i zostawić go już w wyłączonym piekarniku. Ze względu na pozostałe ciepło piekarnika owsianka zostanie jeszcze bardziej zmiażdżona. Podawaj gotową owsiankę, układając na talerzach. Smacznego!

aby owsianka jaglana była smaczna, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy jaglanej.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy