skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kaszę jaglaną w piekarniku w garnku? Przygotuj jedzenie. Najpierw posortuj proso, odsiewając zanieczyszczenia i czerwone nieotwarte ziarna. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, ale z domowym, naturalnym, owsianka okaże się smaczniejsza. Dostosuj ilość mleka do swoich upodobań. Aby uzyskać cieńszą owsiankę, dodaj większą ilość. Nie możesz użyć waniliny, dodaj ją do smaku.
Krok 2:
Przepłucz proso kilka razy pod kranem, aż woda będzie czysta.
Krok 3:
Przygotuj gliniany garnek. Wlej do niego zimną wodę i moczyć z nią przez kilka godzin. Następnie spuść wodę. Następnie podczas pieczenia garnek lepiej ujawni smak produktów. Wlej proso do garnka, aby było wypełnione w jednej trzeciej.
Krok 4:
Wlej 2/3 całkowitego mleka do garnka.
Krok 5:
Włóż garnek do piekarnika, ustaw go na 180 stopni. Gotuj owsiankę przez około 40 minut. Mleko powinno całkowicie wchłonąć płatki, ale w żadnym wypadku nie palić się, uważaj na to.
Krok 6:
Gdy całe mleko zostanie wchłonięte, wyjmij garnek owsianki z piekarnika, włóż masło i wlej pozostałe mleko. Włóż owsiankę do piekarnika na 10-15 minut.
Krok 7:
Owsianka jest gotowa, ale radzę przykryć garnek pokrywką i zostawić go już w wyłączonym piekarniku. Ze względu na pozostałe ciepło piekarnika owsianka zostanie jeszcze bardziej zmiażdżona. Podawaj gotową owsiankę, układając na talerzach. Smacznego!
aby owsianka jaglana była smaczna, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy jaglanej.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g