maślane ciasto drożdżowe z dżemem

bujny, rumiany, słodki! Ze zwykłych produktów! Do maślanego ciasta drożdżowego z dżemem potrzebne są najbardziej budżetowe składniki oraz trochę czasu i cierpliwości. To ciasto zawsze wychodzi, a nawet bez jajek jest delikatne i przewiewne! Wynik nie zawiedzie, a słodycze na pewno to pokochają!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 79 % 50 g
285 kcal
IG: 2 / 2 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec maślane ciasto drożdżowe z dżemem? Odmierz potrzebne składniki. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości lub dodatkową, najbardziej nadaje się do maślanych wypieków drożdżowych. Lekko podgrzej mleko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do szerokiej, przestronnej miski, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu ciasto będzie dobre i łatwe do wyrośnięcia, a wypieki będą bujne i przewiewne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło na małym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W małej misce połącz drożdże, 1 łyżeczkę. cukier (z całości) i około jednej trzeciej lekko ciepłego mleka. Dobrze wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aż utworzy się Piankowa Czapka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby wyrobić ciasto, weź miskę o odpowiedniej wielkości i wysokości, biorąc pod uwagę, że ciasto będzie rosło. Wlej pozostałe mleko z miski, dodaj sól i cukier, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej aktywowane drożdże, lekko wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj 2 rodzaje masła (masło i warzywa), wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej około 3/4 przesianej mąki do powstałej masy. Można to zrobić przez sito, tym samym dwukrotnie przesiewając mąkę. Najpierw wymieszaj łyżką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj resztę mąki w małych porcjach, jednocześnie mieszając ciasto rękami. Nie wysypuj całej mąki na raz. Ponieważ mąka ma różne właściwości, może być potrzebna mniej więcej. Nadmiar mąki sprawi, że ciasto będzie strome i ciężkie do wyrośnięcia, więc dokładnie kontroluj konsystencję ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto powinno być miękkie, jednorodne. Praktycznie nie przykleja się do rąk. Przykryj miskę ciasta folią spożywczą lub ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto dobrze wyrosło, zwiększając objętość około 2,5 razy. Zdarzyło mi się to w 1h 15 minut. Czas wzrostu ciasta będzie zależał od temperatury powietrza i aktywności drożdży.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto delikatnie zmiażdżyć, ułożyć na posypanym mąką stole. Podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj jedną część w okrągłą warstwę. Przykryj spód naczynia do pieczenia (mój ma d 22 cm) pergaminem. Nasmaruj ściany formy olejem roślinnym. Rozłóż rozwałkowane ciasto na dnie formy, tworząc małe boki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż dżem na cieście równomierną warstwą. Pożądane jest, aby dżem był gęsty, wtedy nadzienie nie wycieknie podczas pieczenia. Użyłem domowego dżemu, możesz również wziąć dowolny dżem jagodowy lub owocowy lub konfiturę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozwałkuj resztę ciasta na warstwę i pokrój w paski.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ułóż paski ciasta w siatkę na nadzieniu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na bokach ciasta można ułożyć skręconą wici z ciasta. Udekoruj ciasto według własnego uznania.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Na wierzch ciasta połącz żółtko ze śmietaną, mieszaj, aż będzie gładkie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj wierzch ciasta mieszanką żółtka.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Piecz ciasto z dżemem w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 30 minut, aż się zarumieni. Czas pieczenia będzie zależał od funkcji piekarnika.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Całkowicie ostudź gotowe ciasto, pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal / 100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy