skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec maślane ciasto drożdżowe z dżemem? Odmierz potrzebne składniki. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości lub dodatkową, najbardziej nadaje się do maślanych wypieków drożdżowych. Lekko podgrzej mleko.
Krok 2:
Przesiej mąkę do szerokiej, przestronnej miski, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu ciasto będzie dobre i łatwe do wyrośnięcia, a wypieki będą bujne i przewiewne.
Krok 3:
Roztop masło na małym ogniu.
Krok 4:
W małej misce połącz drożdże, 1 łyżeczkę. cukier (z całości) i około jednej trzeciej lekko ciepłego mleka. Dobrze wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aż utworzy się Piankowa Czapka.
Krok 5:
Aby wyrobić ciasto, weź miskę o odpowiedniej wielkości i wysokości, biorąc pod uwagę, że ciasto będzie rosło. Wlej pozostałe mleko z miski, dodaj sól i cukier, wymieszaj.
Krok 6:
Wlej aktywowane drożdże, lekko wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj 2 rodzaje masła (masło i warzywa), wymieszaj.
Krok 8:
Wlej około 3/4 przesianej mąki do powstałej masy. Można to zrobić przez sito, tym samym dwukrotnie przesiewając mąkę. Najpierw wymieszaj łyżką.
Krok 9:
Dodaj resztę mąki w małych porcjach, jednocześnie mieszając ciasto rękami. Nie wysypuj całej mąki na raz. Ponieważ mąka ma różne właściwości, może być potrzebna mniej więcej. Nadmiar mąki sprawi, że ciasto będzie strome i ciężkie do wyrośnięcia, więc dokładnie kontroluj konsystencję ciasta.
Krok 10:
Ciasto powinno być miękkie, jednorodne. Praktycznie nie przykleja się do rąk. Przykryj miskę ciasta folią spożywczą lub ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Krok 11:
Ciasto dobrze wyrosło, zwiększając objętość około 2,5 razy. Zdarzyło mi się to w 1h 15 minut. Czas wzrostu ciasta będzie zależał od temperatury powietrza i aktywności drożdży.
Krok 12:
Ciasto delikatnie zmiażdżyć, ułożyć na posypanym mąką stole. Podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj jedną część w okrągłą warstwę. Przykryj spód naczynia do pieczenia (mój ma d 22 cm) pergaminem. Nasmaruj ściany formy olejem roślinnym. Rozłóż rozwałkowane ciasto na dnie formy, tworząc małe boki.
Krok 13:
Rozłóż dżem na cieście równomierną warstwą. Pożądane jest, aby dżem był gęsty, wtedy nadzienie nie wycieknie podczas pieczenia. Użyłem domowego dżemu, możesz również wziąć dowolny dżem jagodowy lub owocowy lub konfiturę.
Krok 14:
Rozwałkuj resztę ciasta na warstwę i pokrój w paski.
Krok 15:
Ułóż paski ciasta w siatkę na nadzieniu.
Krok 16:
Na bokach ciasta można ułożyć skręconą wici z ciasta. Udekoruj ciasto według własnego uznania.
Krok 17:
Na wierzch ciasta połącz żółtko ze śmietaną, mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 18:
Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj wierzch ciasta mieszanką żółtka.
Krok 19:
Piecz ciasto z dżemem w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 30 minut, aż się zarumieni. Czas pieczenia będzie zależał od funkcji piekarnika.
Krok 20:
Całkowicie ostudź gotowe ciasto, pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal / 100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g