zapiekanka z bakłażana w piekarniku

z takimi cudownymi warzywami nie potrzebujemy mięsa! Dojrzałe warzywa z pikantnym serem zapiekane z czosnkiem na złoty kolor to świetna alternatywa dla wysokokalorycznego białka z mięsa. Danie można podawać zarówno jako przystawkę, jak i jako niezależną drugą.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 18-24 listopada

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 4 g
tłuszcze 55 % 11 g
węglowodany 25 % 5 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z bakłażan w piekarniku? Umyj pomidora, usuń łodygę, przecinając go na pół.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pomidora w półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj Młode bakłażany. Odetnij około kilku centymetrów miąższu z boku stosu. Nie będzie potrzebna. I pokrój bakłażana w cienkie pierścienie: nie więcej niż trzy milimetry szerokości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Według moich obserwacji najsmaczniejsze bakłażany to te, które mają takie nasiona. Z nimi każde danie będzie bombą. Jeśli masz zbyt gęste bakłażany, możesz je blanszować przed pieczeniem (trzymać we wrzącej wodzie) przez kilka minut, a następnie zanurzyć w lodowatej wodzie na kilka minut lub smażyć z obu stron na patelni przez kilka minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ząbek czosnku obierz i dociśnij do deski do krojenia płaską stroną noża. Wygodniej będzie z nim pracować.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj czosnek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgnieć ser do stanu grubej miękiszu. Wygodnie jest to zrobić za pomocą widelca.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W naczyniu do pieczenia uprzednio nasmarowanym olejem słonecznikowym ułóż warzywa i ser w rzędach. Najpierw bakłażan, potem pomidory, trochę sera i czosnku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Naprzemiennie rzędy, aż skończą się składniki. Sól, pieprz do smaku. I skrop olejem słonecznikowym. Piec w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez pół godziny. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Warzywa powinny stać się miękkie z ładną, opiekaną skórką.

radzę pokroić bakłażany w dość cienkie koła, aby miały czas na całkowite zmiękczenie podczas gotowania.
lub możesz po prostu posiekać warzywa w średniej kostce i wymieszać. Następnie włóż do formy i posyp kruszonką serową lub innym serem według własnego gustu.
ser będzie potrzebował wysokiej jakości i dokładnie solanki. A nie okropny produkt serowy, który jest teraz sprzedawany wszędzie pod postacią prawdziwego sera.
jeśli słowo "stopiony produkt" jest widoczne na opakowaniu drobnym drukiem, lepiej w ogóle tego nie kupować, ale samemu zrobić ser w domu.
zapiekankę udekoruj świeżymi ziołami przed podaniem. Dobrze będzie podawać białą rybę (na przykład dorsza, halibuta lub okonia morskiego na parze).
ta zapiekanka będzie również dobra na lekki obiad jako danie główne z kromką tostowego chleba zbożowego.
smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy