kasza gryczana z mięsem mielonym w piekarniku

pyszne gorące mięso mielone i gotowana kasza gryczana-dwa w jednym! Kasza gryczana z mięsem mielonym to bardzo smaczne danie, czyli kotlety składające się z mielonego mięsa i kaszy gryczanej. Przygotowanie gryki jest dość proste i szybkie, dostępne są składniki. Takie danie doskonale urozmaica obiad lub kolację, zamieniając zwykłe kotlety z dodatkiem kaszy gryczanej w ciekawe, smaczne i soczyste gorące, pieczone w piekarniku. Ponadto grykę można uzupełnić dowolnym sosem lub świeżymi warzywami, dodatkami do smaku.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 9 g
tłuszcze 40 % 17 g
węglowodany 40 % 17 g
255 kcal
IG: 11 / 61 / 28

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić grykę z mięsem mielonym w piekarniku? Przygotuj składniki. Grykę można upiec w piekarniku bez sosu lub z jakimś sosem, dzięki czemu będą szczególnie soczyste i delikatne. Polewa pomidorowa doskonale uzupełni grykę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz kaszę gryczaną, aż woda będzie czysta. Napełnij go wodą, aby woda była dwukrotnie większa niż płatki. Podpal, zagotuj, dodaj trochę soli, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości. Spuść wodę. Pozwól kaszy gryczanej trochę ostygnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mięso mielone można użyć zakupionego gotowego lub nakręcić na maszynce do mięsa ze świeżego mięsa. Smaczniejsze danie będzie wykonane z mielonej wołowiny i wieprzowiny w równych proporcjach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj połowę cebuli nożem, możesz ją zetrzeć. Pokrój drugą połowę na półpierścienie, będziemy potrzebować go do nalewania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulę do mielonego mięsa. Aby uzyskać smak, do składników można dodać posiekaną zieleninę świeżego koperku, doda przyjemnego aromatu kaszy gryczanej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wbij jajko kurze w gotową kaszę gryczaną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel składniki blenderem, ale nie do stanu papkowatego, aby płatki były nadal widoczne wizualnie w mięsie mielonym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej trochę mąki pszennej do talerza. Rękami uformuj kotlety z powstałego mięsa mielonego i zawiń je w mąkę ze wszystkich stron.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Połóż na nim grykę. Podsmaż je z obu stron, aż się zarumienią. Z każdej strony zajmie to około pięciu minut. Wyjmij je z patelni. Nasmaruj formę olejem. Połóż na nim grykę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zrób sos pomidorowy do pieczenia gryki. Aby to zrobić, możesz użyć gotowej pasty pomidorowej, rozcieńczyć ją wodą i dodać cebulę. A także pomidory w puszkach we własnym soku są idealne. Wystarczy je zmiażdżyć widelcem, dodać cebulę, można pokroić jedną paprykę, nada potrawie przyjemny smak. Możesz zmielić świeże pomidory blenderem, a także użyć jako sosu do nalewania, dodając przyprawy do smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Polej sosem gryczanym. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz naczynie przez około 25 minut. Ciecz powinna odparować. Podawaj grykę do stołu. Smacznego!

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy