skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić grykę z mięsem mielonym w piekarniku? Przygotuj składniki. Grykę można upiec w piekarniku bez sosu lub z jakimś sosem, dzięki czemu będą szczególnie soczyste i delikatne. Polewa pomidorowa doskonale uzupełni grykę.
Krok 2:
Dokładnie spłucz kaszę gryczaną, aż woda będzie czysta. Napełnij go wodą, aby woda była dwukrotnie większa niż płatki. Podpal, zagotuj, dodaj trochę soli, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości. Spuść wodę. Pozwól kaszy gryczanej trochę ostygnąć.
Krok 3:
Mięso mielone można użyć zakupionego gotowego lub nakręcić na maszynce do mięsa ze świeżego mięsa. Smaczniejsze danie będzie wykonane z mielonej wołowiny i wieprzowiny w równych proporcjach.
Krok 4:
Drobno posiekaj połowę cebuli nożem, możesz ją zetrzeć. Pokrój drugą połowę na półpierścienie, będziemy potrzebować go do nalewania.
Krok 5:
Dodaj przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulę do mielonego mięsa. Aby uzyskać smak, do składników można dodać posiekaną zieleninę świeżego koperku, doda przyjemnego aromatu kaszy gryczanej.
Krok 6:
Wbij jajko kurze w gotową kaszę gryczaną.
Krok 7:
Zmiel składniki blenderem, ale nie do stanu papkowatego, aby płatki były nadal widoczne wizualnie w mięsie mielonym.
Krok 8:
Wlej trochę mąki pszennej do talerza. Rękami uformuj kotlety z powstałego mięsa mielonego i zawiń je w mąkę ze wszystkich stron.
Krok 9:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Połóż na nim grykę. Podsmaż je z obu stron, aż się zarumienią. Z każdej strony zajmie to około pięciu minut. Wyjmij je z patelni. Nasmaruj formę olejem. Połóż na nim grykę.
Krok 10:
Zrób sos pomidorowy do pieczenia gryki. Aby to zrobić, możesz użyć gotowej pasty pomidorowej, rozcieńczyć ją wodą i dodać cebulę. A także pomidory w puszkach we własnym soku są idealne. Wystarczy je zmiażdżyć widelcem, dodać cebulę, można pokroić jedną paprykę, nada potrawie przyjemny smak. Możesz zmielić świeże pomidory blenderem, a także użyć jako sosu do nalewania, dodając przyprawy do smaku.
Krok 11:
Polej sosem gryczanym. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz naczynie przez około 25 minut. Ciecz powinna odparować. Podawaj grykę do stołu. Smacznego!
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g