skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Suszony tymianek i rozmaryn można zastąpić świeżymi gałązkami. Z tego dania skorzysta tylko, ponieważ aromat świeżych ziół jest silniejszy. Do pieczenia musisz wybrać odpowiednie ziemniaki, ponieważ istnieją odmiany, które nawet po godzinie w piekarniku pozostaną surowe. W sklepie nazwy odmian nie są zapisywane na metkach cenowych, więc skup się na kolorze miąższu: im jaśniejszy, tym więcej skrobi w nim i tym szybciej ziemniaki się ugotują.
Krok 2:
Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj szczotką. Jeśli ziemniaki są młode, postępuj ostrożnie, aby nie usunąć górnej delikatnej skóry. Jeśli ziemniaki są stare, lepiej przebić je widelcem lub wykałaczką ze wszystkich stron.
Krok 3:
Obierz czosnek i pokrój wzdłuż na 2-3 części, aby zrobić płatki.
Krok 4:
W naczyniu do pieczenia lub na małej blasze do pieczenia ułóż ziemniaki. Na wierzch polej oliwą z oliwek. Włóż ziemniaki do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Jeśli masz gęste ziemniaki z twardą skórką, lepiej przykryj formę folią. Więc szybciej się upiecze w środku. Po 20 minutach wyjmij ziemniaki i przebij każdą bulwę wykałaczką. Górna część powinna być miękka, a środek powinien pozostać elastyczny.
Krok 5:
Odwróć bulwy. Za pomocą pędzla posmaruj bulwy oliwą z oliwek z dna formy. Posyp ziemniaki solą morską i suszonymi ziołami. Rozłóż czosnek i liście laurowe wokół ziemniaków. Włóż ziemniaki do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż będą miękkie. Jeśli ziemniaki nie pieczą się dobrze, przykryj formę folią.
Krok 6:
Przenieś gotowe ziemniaki na talerz, polej pozostałą oliwą z oliwek z ziołami i czosnkiem i podawaj na gorąco. Smacznego!
to chyba najprostszy przepis na gotowanie ziemniaków z kategorii "umyłem, włożyłem do piekarnika, ustawiłem minutnik i zapomniałem do pożądanego czasu". Tego ziemniaka nie trzeba nawet obierać-dlatego takie danie stanie się ratunkiem, jeśli nie ma siły przygotować energochłonnego przystawki. A dzięki czosnkowi i ziołom ziemniaki są wszędzie.
--------------------
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g