ziemniaki w mundurkach w piekarniku

nie masz ochoty majstrować przy kolacji? Piecz ziemniaki w mundurkach. Z pewnością wielu ma ulubiony przepis na ziemniaki. Niektórzy uwielbiają smażone ziemniaki, inni uwielbiają frytki, a jeszcze inni pieczone w piekarniku w plasterkach. Nie mniej smaczne można gotować ziemniaki w mundurkach z olejem, czosnkiem i ziołami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 33 % 9 g
węglowodany 59 % 16 g
151 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Suszony tymianek i rozmaryn można zastąpić świeżymi gałązkami. Z tego dania skorzysta tylko, ponieważ aromat świeżych ziół jest silniejszy. Do pieczenia musisz wybrać odpowiednie ziemniaki, ponieważ istnieją odmiany, które nawet po godzinie w piekarniku pozostaną surowe. W sklepie nazwy odmian nie są zapisywane na metkach cenowych, więc skup się na kolorze miąższu: im jaśniejszy, tym więcej skrobi w nim i tym szybciej ziemniaki się ugotują.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj szczotką. Jeśli ziemniaki są młode, postępuj ostrożnie, aby nie usunąć górnej delikatnej skóry. Jeśli ziemniaki są stare, lepiej przebić je widelcem lub wykałaczką ze wszystkich stron.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek i pokrój wzdłuż na 2-3 części, aby zrobić płatki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W naczyniu do pieczenia lub na małej blasze do pieczenia ułóż ziemniaki. Na wierzch polej oliwą z oliwek. Włóż ziemniaki do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Jeśli masz gęste ziemniaki z twardą skórką, lepiej przykryj formę folią. Więc szybciej się upiecze w środku. Po 20 minutach wyjmij ziemniaki i przebij każdą bulwę wykałaczką. Górna część powinna być miękka, a środek powinien pozostać elastyczny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odwróć bulwy. Za pomocą pędzla posmaruj bulwy oliwą z oliwek z dna formy. Posyp ziemniaki solą morską i suszonymi ziołami. Rozłóż czosnek i liście laurowe wokół ziemniaków. Włóż ziemniaki do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż będą miękkie. Jeśli ziemniaki nie pieczą się dobrze, przykryj formę folią.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś gotowe ziemniaki na talerz, polej pozostałą oliwą z oliwek z ziołami i czosnkiem i podawaj na gorąco. Smacznego!

to chyba najprostszy przepis na gotowanie ziemniaków z kategorii "umyłem, włożyłem do piekarnika, ustawiłem minutnik i zapomniałem do pożądanego czasu". Tego ziemniaka nie trzeba nawet obierać-dlatego takie danie stanie się ratunkiem, jeśli nie ma siły przygotować energochłonnego przystawki. A dzięki czosnkowi i ziołom ziemniaki są wszędzie.

--------------------

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy