quiche z kremem

bardzo smaczne, bardzo proste, ze zwykłych potraw! Ciasta budyniowe z kremem nie są trudne do przygotowania, a produkty dla nich prawie zawsze są pod ręką. Polej je polewą czekoladową lub kremówką, podawaj na świątecznym stole!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 61 % 23 g
202 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić quiche z kremem? Zacznijmy gotowanie od kremu, ponieważ będzie potrzebował czasu na ochłodzenie. Przygotuj jedzenie. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby zmiękło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź patelnię z grubym dnem, aby krem nie przykleił się podczas gotowania. Wlej do niego 150 ml mleka, wlej cukier, rozbij jajka. Wymieszaj składniki trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę i wanilinę, mieszaj, aż znikną grudki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnej misce zagotuj Pozostałe 500 ml mleka. Wlej gorące mleko do mieszanki jajecznej cienkim strumieniem, aktywnie mieszając trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść patelnię na małym ogniu. Gotuj mieszaninę, ciągle mieszając. Jajka mogą się zwinąć, a krem zamieni się w omlet, dlatego ważne jest, aby cały czas mieszać krem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj śmietanę przez około 10-15 minut, aż będzie gęsta. Określ dokładny czas na swoim piecu. Trzepaczka zacznie pozostawiać głębokie ślady na powierzchni. Zdejmij krem z ognia i pozostaw na chwilę, aby trochę ostygł.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż miękkie masło do ciepłej śmietany.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj bazę parzoną z masłem, aż będzie gładka i gładka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj patelnię kremem folią spożywczą od końca do końca, czyli tak, aby folia leżała na jej powierzchni. Zapobiegnie to tworzeniu się skorupy. Pozostaw krem do ostygnięcia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy krem ostygnie, przygotuj ciasto. Przygotuj dla niego jedzenie. Różne ilości jaj mogą odejść, od 3 do 5. Konieczne będzie spojrzenie na konsystencję ciasta. To samo dotyczy mąki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Weź patelnię z grubym dnem. Wlej do niego wodę, włóż masło, cukier i sól.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść patelnię na małym ogniu. Rozpuść masło i zagotuj mieszaninę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wsyp mąkę na patelnię bez zdejmowania jej z ognia. Aktywnie mieszaj mieszaninę, aby mąka dobrze wymieszała się z płynem. Gotuj ciasto przez kilka minut, ciągle mieszając. Gdy na dnie pojawi się aksamitny osad, zdejmij patelnię z ognia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Lekko ostudź ciasto. Zacznij wbijać do niego jajka pojedynczo. Pracowałem jako mikser, ale możesz mieszać zwykłą szpatułką. Po każdym jajku dobrze wymieszaj mieszaninę, aż będzie gładka.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po trzecim jajku oceń stan testu. Jeśli jest kremowy i spływa z łopatki, nie dodawaj czwartego jajka. Jeśli nadal jest gruby, wlej, ale nie całość, ale połowę. Konieczne jest osiągnięcie płynności ciasta. Dlatego liczba jaj jest różna, od 3 do 5. Zajęło mi 4 jaja kategorii zerowej.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Włóż ciasto do worka do szprycowania. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem lub matą silikonową. Ułóż ciasta na macie w kształcie tuby, pozostawiając między nimi odległość,ponieważ będą rosły. Użyj widelca, aby nadać rurkom pożądany kształt.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Piecz ciasta w piekarniku w temperaturze około 200°C przez 10 minut, a następnie zmniejsz ciepło do 180°C i piecz je przez około 30-35 minut na złoty kolor. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Wyjmij gotowe ciasta z blachy do pieczenia i całkowicie ostudź.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Włóż schłodzoną śmietanę do worka do szprycowania. Pokrój każde ciastko z boku i napełnij kremem z torby. Możesz wycisnąć w nich krem bez nacięcia, przebijając dno w kilku miejscach.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Możesz udekorować gotowe ciasto według własnych upodobań. Pokryłam je polewą czekoladową. Z tej liczby produktów otrzymałem 30 małych eklerów.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal / 100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy