skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić quiche z kremem? Zacznijmy gotowanie od kremu, ponieważ będzie potrzebował czasu na ochłodzenie. Przygotuj jedzenie. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby zmiękło.
Krok 2:
Weź patelnię z grubym dnem, aby krem nie przykleił się podczas gotowania. Wlej do niego 150 ml mleka, wlej cukier, rozbij jajka. Wymieszaj składniki trzepaczką.
Krok 3:
Dodaj mąkę i wanilinę, mieszaj, aż znikną grudki.
Krok 4:
W osobnej misce zagotuj Pozostałe 500 ml mleka. Wlej gorące mleko do mieszanki jajecznej cienkim strumieniem, aktywnie mieszając trzepaczką.
Krok 5:
Umieść patelnię na małym ogniu. Gotuj mieszaninę, ciągle mieszając. Jajka mogą się zwinąć, a krem zamieni się w omlet, dlatego ważne jest, aby cały czas mieszać krem.
Krok 6:
Gotuj śmietanę przez około 10-15 minut, aż będzie gęsta. Określ dokładny czas na swoim piecu. Trzepaczka zacznie pozostawiać głębokie ślady na powierzchni. Zdejmij krem z ognia i pozostaw na chwilę, aby trochę ostygł.
Krok 7:
Włóż miękkie masło do ciepłej śmietany.
Krok 8:
Wymieszaj bazę parzoną z masłem, aż będzie gładka i gładka.
Krok 9:
Przykryj patelnię kremem folią spożywczą od końca do końca, czyli tak, aby folia leżała na jej powierzchni. Zapobiegnie to tworzeniu się skorupy. Pozostaw krem do ostygnięcia.
Krok 10:
Gdy krem ostygnie, przygotuj ciasto. Przygotuj dla niego jedzenie. Różne ilości jaj mogą odejść, od 3 do 5. Konieczne będzie spojrzenie na konsystencję ciasta. To samo dotyczy mąki.
Krok 11:
Weź patelnię z grubym dnem. Wlej do niego wodę, włóż masło, cukier i sól.
Krok 12:
Umieść patelnię na małym ogniu. Rozpuść masło i zagotuj mieszaninę.
Krok 13:
Wsyp mąkę na patelnię bez zdejmowania jej z ognia. Aktywnie mieszaj mieszaninę, aby mąka dobrze wymieszała się z płynem. Gotuj ciasto przez kilka minut, ciągle mieszając. Gdy na dnie pojawi się aksamitny osad, zdejmij patelnię z ognia.
Krok 14:
Lekko ostudź ciasto. Zacznij wbijać do niego jajka pojedynczo. Pracowałem jako mikser, ale możesz mieszać zwykłą szpatułką. Po każdym jajku dobrze wymieszaj mieszaninę, aż będzie gładka.
Krok 15:
Po trzecim jajku oceń stan testu. Jeśli jest kremowy i spływa z łopatki, nie dodawaj czwartego jajka. Jeśli nadal jest gruby, wlej, ale nie całość, ale połowę. Konieczne jest osiągnięcie płynności ciasta. Dlatego liczba jaj jest różna, od 3 do 5. Zajęło mi 4 jaja kategorii zerowej.
Krok 16:
Włóż ciasto do worka do szprycowania. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem lub matą silikonową. Ułóż ciasta na macie w kształcie tuby, pozostawiając między nimi odległość,ponieważ będą rosły. Użyj widelca, aby nadać rurkom pożądany kształt.
Krok 17:
Piecz ciasta w piekarniku w temperaturze około 200°C przez 10 minut, a następnie zmniejsz ciepło do 180°C i piecz je przez około 30-35 minut na złoty kolor. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Wyjmij gotowe ciasta z blachy do pieczenia i całkowicie ostudź.
Krok 18:
Włóż schłodzoną śmietanę do worka do szprycowania. Pokrój każde ciastko z boku i napełnij kremem z torby. Możesz wycisnąć w nich krem bez nacięcia, przebijając dno w kilku miejscach.
Krok 19:
Możesz udekorować gotowe ciasto według własnych upodobań. Pokryłam je polewą czekoladową. Z tej liczby produktów otrzymałem 30 małych eklerów.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal / 100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g