słodka Dynia pieczona w piecu w plasterkach z miodem

deser z dyni - nie tylko pyszny, ale także zdrowy! Jeśli nie lubisz dyni, spróbuj upiec ją z miodem-ta opcja z pewnością przypadnie do gustu nie tylko tobie, ale także Twoim dzieciom. Dynia okazuje się o karmelowym smaku, miękka, pachnąca. A ile zawiera przydatnych witamin i minerałów!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 13 g
55 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec słodką dynię pieczoną w piekarniku w plasterkach z miodem? Przygotuj jedzenie. Najsmaczniejsze dla tego przepisu będzie słodkie odmiany dyni. Ale zwykłe można bezpiecznie ugotować, ponieważ podczas pieczenia zostanie użyty miód. Jedyna Uwaga, zwiększ wtedy trochę jego ilość. Zawsze używaj naturalnego miodu - jest smaczniejszy i zdrowszy. Wkładanie lub nie cynamonu to kwestia gustu, bardzo go kocham, więc używam.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj dynię, pocierając skórę szczotką pod ciepłą wodą - upieczemy ją, więc jest to ważne. Przetnij go na pół i usuń pestki. Wygodniej jest to zrobić łyżką. Następnie pokrój dynię na porcje. Jak grube są kawałki? Tutaj też jest kwestia gustu-uwielbiamy duże kawałki, możesz pokroić dynię w kostkę. W obu przypadkach Przepis się powiedzie, zmieni się tylko czas pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Skóry dyni nie można odciąć - nie pozwoli to na pełzanie kawałków. Podczas krojenia w kostkę lepiej odciąć skórę. Ale pamiętaj, aby odciąć wnętrze dyni wraz z resztkami z nasion. Wytnij go do twardej części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź patelnię lub patelnię żaroodporną. Wyłóż go pergaminem. Aby się nie ześlizgnął, najpierw pamiętaj o nim rękami. Ułóż dynię, uważając, aby kawałki układały się w jednej warstwie. Więc lepiej i szybciej się upieczą. Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj każdy kawałek miodem. Do tego miód potrzebuje płynu. Jeśli masz gęsty miód, rozpuść go w łaźni wodnej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp dynię mielonym cynamonem. Możesz również użyć innych odpowiednich przypraw-wanilii, gałki muszkatołowej, goździków, kardamonu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piecz dynię w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 40 minut. Jeśli pokroiłeś dynię w kostkę, czas pieczenia można skrócić. Spójrz na stan dyni-miąższ powinien być swobodnie przekłuty nożem. Gotową dynię można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

bardzo podobała mi się Dynia pieczona w tym przepisie! Miód w połączeniu z cynamonem dał niesamowity efekt! Okazało się, że taka pikantna karmelowa słodycz. Posypałbym więcej orzechów - i deser jest gotowy!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy