rogaliki z gotowego francuskiego ciasta drożdżowego

proste produkty, budżetowe, delikatne, kruche! Rogaliki z gotowego francuskiego ciasta drożdżowego pomogą Ci, gdy rodzina chce czegoś smacznego, ale nie masz czasu i chęci na długie majstrowanie w kuchni. Rozwałkowałem ciasto, położyłem nadzienie - i do piekarnika! Minimum wysiłku i maksimum zabawy!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 27 % 17 g
węglowodany 63 % 40 g
332 kcal
IG: 68 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić rogaliki z gotowego ciasta francuskiego? Przygotuj jedzenie. Ciasto wyjąć z zamrażarki i rozmrozić. Najlepiej zrobić to w komorze chłodniczej, tam rozmraża się powoli i bez uszczerbku dla jakości. Lepiej jest wziąć gęsty dżem, płyn może wyciekać podczas pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posyp powierzchnię roboczą stołu mąką, połóż na niej ciasto. Zacznij toczyć go ostrożnie w różnych kierunkach. Od razu zrozumiesz, w którą stronę najlepiej się rozwija. Tam zacznij toczyć, aby mniej zaszkodzić strukturze warstw. Ogólnie zaleca się, aby nie dotykać ciasta francuskiego wałkiem do ciasta, ale w tym przepisie ważne jest cienkie walcowanie. Ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Najpierw podziel powstały prostokąt na trzy równe części, a następnie wytnij każdy z nich po przekątnej. Z jednej warstwy ciasta otrzymasz 6 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta wykonaj małe nacięcie, aby uformować rogaliki w bajgle.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść łyżkę dżemu w podstawie przedmiotu obrabianego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zrób jeden obrót ciasta, lekko zginając końce do siebie. Tutaj przydaje się cięcie. Lekko ściśnij ciasto, ograniczając nadzienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kontynuuj owijanie ciasta dalej, cały czas lekko wyginając końce, aby uzyskać zakrzywiony bajgiel.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub specjalną matą teflonową. Połóż na nim rogaliki, pozostawiając między nimi miejsce, ponieważ ciasto powiększy się podczas pieczenia. Z dwóch warstw ciasta dostałem 12 sztuk. Blacha do pieczenia o wymiarach 30 * 40 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj blachę do pieczenia ręcznikiem i pozwól obrabianym przedmiotom odpocząć przez około 10 minut. Następnie posmaruj każdy bajgiel ubitym jajkiem. Wystarczy dobrze wstrząsnąć jajkiem widelcem. Najwygodniej jest smarować silikonową szczotką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz rogaliki w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, tryb góra-dół, około 20 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Gotowość spójrz na wygląd, powinny dobrze się podnieść i zarumienić. Gotowe rogaliki posyp cukrem pudrem.

bardzo smaczne i szybkie rogaliki! Teraz zawsze mam w magazynie opakowanie ciasta.
jako nadzienie możesz umieścić kawałki czekolady, orzechy, suszone owoce, jagody lub owoce. I możesz upiec bez nadzienia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe Francuskie - 362   kcal/100g

Podobne przepisy