skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić rogaliki z gotowego ciasta francuskiego? Przygotuj jedzenie. Ciasto wyjąć z zamrażarki i rozmrozić. Najlepiej zrobić to w komorze chłodniczej, tam rozmraża się powoli i bez uszczerbku dla jakości. Lepiej jest wziąć gęsty dżem, płyn może wyciekać podczas pieczenia.
Krok 2:
Posyp powierzchnię roboczą stołu mąką, połóż na niej ciasto. Zacznij toczyć go ostrożnie w różnych kierunkach. Od razu zrozumiesz, w którą stronę najlepiej się rozwija. Tam zacznij toczyć, aby mniej zaszkodzić strukturze warstw. Ogólnie zaleca się, aby nie dotykać ciasta francuskiego wałkiem do ciasta, ale w tym przepisie ważne jest cienkie walcowanie. Ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów.
Krok 3:
Najpierw podziel powstały prostokąt na trzy równe części, a następnie wytnij każdy z nich po przekątnej. Z jednej warstwy ciasta otrzymasz 6 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta wykonaj małe nacięcie, aby uformować rogaliki w bajgle.
Krok 4:
Umieść łyżkę dżemu w podstawie przedmiotu obrabianego.
Krok 5:
Zrób jeden obrót ciasta, lekko zginając końce do siebie. Tutaj przydaje się cięcie. Lekko ściśnij ciasto, ograniczając nadzienie.
Krok 6:
Kontynuuj owijanie ciasta dalej, cały czas lekko wyginając końce, aby uzyskać zakrzywiony bajgiel.
Krok 7:
Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub specjalną matą teflonową. Połóż na nim rogaliki, pozostawiając między nimi miejsce, ponieważ ciasto powiększy się podczas pieczenia. Z dwóch warstw ciasta dostałem 12 sztuk. Blacha do pieczenia o wymiarach 30 * 40 cm.
Krok 8:
Przykryj blachę do pieczenia ręcznikiem i pozwól obrabianym przedmiotom odpocząć przez około 10 minut. Następnie posmaruj każdy bajgiel ubitym jajkiem. Wystarczy dobrze wstrząsnąć jajkiem widelcem. Najwygodniej jest smarować silikonową szczotką.
Krok 9:
Piecz rogaliki w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, tryb góra-dół, około 20 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Gotowość spójrz na wygląd, powinny dobrze się podnieść i zarumienić. Gotowe rogaliki posyp cukrem pudrem.
bardzo smaczne i szybkie rogaliki! Teraz zawsze mam w magazynie opakowanie ciasta.
jako nadzienie możesz umieścić kawałki czekolady, orzechy, suszone owoce, jagody lub owoce. I możesz upiec bez nadzienia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe Francuskie - 362 kcal/100g