kurczak na margarynie w piekarniku

piękne, oryginalne, święto każdego dnia! Kurczak jest dość pracochłonnym ciastem do przygotowania, więc wcześniej był pieczony tylko na wielkie święta. Tradycyjnie kurnik jest przygotowywany z naleśników, które służą jako warstwa między nadzieniem. Ten przepis jest uproszczony-używa tylko nadzienia.
SwietłankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 10 g
tłuszcze 24 % 10 g
węglowodany 51 % 21 g
207 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka na margarynie w piekarniku? Rozpocznij gotowanie od ciasta. Jak zrobić ciasto? Wyjmij margarynę z lodówki wcześniej, aby była miękka. Wymieszaj jajka, sól, wodę i margarynę. Możesz to zrobić mikserem lub rękami. Następnie dodaj przesianą mąkę i sodę do powstałej mieszanki. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest lepkie, dodaj więcej mąki, jeśli jest zbyt strome — wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugniataj ciasto, aż będzie gładkie, gładkie. Przy odpowiedniej konsystencji przestanie przyklejać się do dłoni. Uformuj ciasto w kulkę. Zawiń go w folię spożywczą lub plastikową torbę. I przez pół godziny włóż ciasto do lodówki. W tym czasie mąka wchłonie całą wodę, w wyniku czego powstanie gluten, który jest odpowiedzialny za elastyczność. Łatwiej będzie pracować z ciastem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na dość małe kawałki. Ziemniaki umyć, obrać i równie drobno posiekać. Możesz go zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Połącz mięso i warzywa. Dodaj sól, przyprawy, suszone zioła, użyj ich do smaku. Wymieszać. Nadzienie jest gotowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na dwie części. Rozwałkuj jeden kawałek. Możesz przygotować okrągły, kwadratowy lub prostokątny kurnik. Pieczę okrągły. Jeśli chcesz, aby ciasto było idealnie równe, Wytnij okrąg za pomocą talerza lub pokrywki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem do pieczenia, przenieś na nią półfabrykat na spód ciasta. Rozłóż nadzienie na cieście.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj drugi krąg ciasta i przykryj nim nadzienie. Ściśnij krawędzie. Możesz zrobić taki warkocz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli chcesz, możesz ozdobić ciasto różnymi postaciami. Aby to zrobić, rozwałkuj małe kawałki ciasta i użyj noża, aby wykonać na nich nacięcia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby ciasto było rumiane, posmaruj je pędzlem mieszanką żółtka i wody.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40-45 minut. Polecam zajrzeć do piekarnika za pół godziny. Jeśli wierzch ciasta w tym czasie bardzo się zrumieni, możesz go przykryć folią. W ten sposób nadzienie będzie nadal gotować, a wierzch się nie przypali. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, ostudź trochę. Zwykle przykrywam wypieki ręcznikiem i odstawiam na pół godziny. Potem podaję na stole. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy