skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka na margarynie w piekarniku? Rozpocznij gotowanie od ciasta. Jak zrobić ciasto? Wyjmij margarynę z lodówki wcześniej, aby była miękka. Wymieszaj jajka, sól, wodę i margarynę. Możesz to zrobić mikserem lub rękami. Następnie dodaj przesianą mąkę i sodę do powstałej mieszanki. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest lepkie, dodaj więcej mąki, jeśli jest zbyt strome — wody.
Krok 2:
Ugniataj ciasto, aż będzie gładkie, gładkie. Przy odpowiedniej konsystencji przestanie przyklejać się do dłoni. Uformuj ciasto w kulkę. Zawiń go w folię spożywczą lub plastikową torbę. I przez pół godziny włóż ciasto do lodówki. W tym czasie mąka wchłonie całą wodę, w wyniku czego powstanie gluten, który jest odpowiedzialny za elastyczność. Łatwiej będzie pracować z ciastem.
Krok 3:
Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na dość małe kawałki. Ziemniaki umyć, obrać i równie drobno posiekać. Możesz go zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Połącz mięso i warzywa. Dodaj sól, przyprawy, suszone zioła, użyj ich do smaku. Wymieszać. Nadzienie jest gotowe.
Krok 4:
Wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na dwie części. Rozwałkuj jeden kawałek. Możesz przygotować okrągły, kwadratowy lub prostokątny kurnik. Pieczę okrągły. Jeśli chcesz, aby ciasto było idealnie równe, Wytnij okrąg za pomocą talerza lub pokrywki.
Krok 5:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem do pieczenia, przenieś na nią półfabrykat na spód ciasta. Rozłóż nadzienie na cieście.
Krok 6:
Rozwałkuj drugi krąg ciasta i przykryj nim nadzienie. Ściśnij krawędzie. Możesz zrobić taki warkocz.
Krok 7:
Jeśli chcesz, możesz ozdobić ciasto różnymi postaciami. Aby to zrobić, rozwałkuj małe kawałki ciasta i użyj noża, aby wykonać na nich nacięcia.
Krok 8:
Aby ciasto było rumiane, posmaruj je pędzlem mieszanką żółtka i wody.
Krok 9:
Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40-45 minut. Polecam zajrzeć do piekarnika za pół godziny. Jeśli wierzch ciasta w tym czasie bardzo się zrumieni, możesz go przykryć folią. W ten sposób nadzienie będzie nadal gotować, a wierzch się nie przypali. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, ostudź trochę. Zwykle przykrywam wypieki ręcznikiem i odstawiam na pół godziny. Potem podaję na stole. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g