skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić babeczki twarogowe w piekarniku w silikonowych foremkach? Przygotuj niezbędne składniki. Weź masło dobrej jakości, ponieważ od tego będzie zależeć smak wypieków. Twaróg nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Lepiej, żeby był pastowaty, gładki, niezbyt mokry. Przetrzyj ziarnisty twaróg przez sito lub przebij w blenderze, aż będzie gładki i pozbawiony grudek.
Krok 2:
Przesiej mąkę do odpowiedniego pojemnika. Jest to konieczne, aby wzbogacić go tlenem, a następnie wypieki będą bujne i przewiewne.
Krok 3:
Wbij jajka do głębokiego, suchego pojemnika, pamiętaj, aby je wcześniej umyć i wytrzeć ręcznikami papierowymi. Dodaj szczyptę soli i ubij mikserem, aż będzie puszysty.
Krok 4:
Bez przerywania ubijania dodaj cukier kawałek po kawałku. Kontynuuj ubijanie mikserem, aż masa się rozjaśni i będzie puszysta.
Krok 5:
Do masy jajecznej dodaj puree z twarogu. Ubij mikserem do uzyskania gładkości.
Krok 6:
Roztop masło w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Dodaj do całkowitej masy i ponownie ubij wszystko mikserem.
Krok 7:
Wymieszaj część mąki z proszkiem do pieczenia, aby równomiernie rozprowadziła się na cieście. Dodaj mąkę, ale nie całą na raz, ale kawałek po kawałku. Za każdym razem dobrze zagniataj ciasto łyżką lub silikonową szpatułką. Pamiętaj, że mąka może potrzebować więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Powinien być trochę grubszy niż naleśniki.
Krok 8:
Formy Silikonowe nie muszą być wstępnie nasmarowane, ponieważ w cieście jest już olej, a pieczenie nie przykleja się do silikonu. Napełnij kokilki do 2/3 wysokości (około 1 stołu. l) testem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut (mój piekarnik elektryczny jest w trybie góra-dół). Skoncentruj się na swoim piekarniku.
Krok 9:
Jak określić gotowość babeczek? Skoncentruj się na Kolorze pieczenia. Gdy babeczki się zrumienią, przebij je drewnianym szpikulcem lub wykałaczką. Jeśli wyjdzie suchy, bez przyklejonego ciasta, to gotowe. Wyjmij wypieki z piekarnika. Ostudź trochę i wyjmij z foremek na ciepło. Babeczki można ozdobić cukrem pudrem, świeżymi jagodami,świeżymi liśćmi mięty.
Krok 10:
Konsystencja babeczek okazała się przewiewna, gęsta, choć dość luźna. Wypieki świetnie nadają się na śniadanie przy filiżance herbaty lub kawy.
do ciasta dla smaku można dodać cukier waniliowy lub wanilinę na czubku łyżeczki (mam około 1 g przeczytaj instrukcję na opakowaniu).
w przeciwieństwie do babeczek i babeczek, babeczki nie są wspaniale dekorowane kremem. Ale jeśli naprawdę chcesz, to nie jest zabronione. Opcje przygotowania kremu do dekoracji babeczek zobacz tutaj .
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g