domowe bułeczki w piekarniku z makiem

te bajgle to dla wielu smak z dzieciństwa! Wpadniesz, babcia da szklankę mleka i taki bajgiel z makiem, wydawało się, że nic nie jest smaczniejsze i bardziej satysfakcjonujące. Po takiej przekąsce można było grać jeszcze przed kolacją. Potem sprzedawano je wszędzie, teraz przygotowują inne wypieki, ale zdarza się, że chcesz czegoś z dzieciństwa, a potem gotuję dokładnie takie bajgle. Są delikatne, porowate, maślane. Miękkie i drugiego dnia, dłużej nie zalegają. Pyszne z mlekiem, herbatą, kawą.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 67 % 41 g
305 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Roztop masło i ostudź.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drożdże wymieszać z 1 godz. l. cukru, wlać ciepłe mleko i pozostawić na 15 - 20 minut, aż pojawi się "czapki & quot;.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj jajka, wlej 2 łyżki. l., dodaj sól, cukier do reszty i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiać mąkę, zrobić dziurę. Wlej mieszaninę jajek, wyrośnięte drożdże do dołka, wymieszaj. Pod koniec ugniatania wlej schłodzone masło i zagnieść ciasto, najpierw w misce. Następnie lekko posmaruj ręce i stół olejem roślinnym i kontynuuj ugniatanie na stole przez 5 minut. Aż będzie gładka, jednolita. Ciasto nie będzie już przyklejać się do rąk.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Lekko posmaruj czystą miskę olejem roślinnym. Ciasto zaokrąglić i przełożyć do miski, przykryć folią i serwetką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto podwoi się.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel go na 8 równych kulek, po 120-125 GR. Uformuj bajgle : - w środku kulki zrób dziurę palcem i przewiń, aby rozciągnąć do pożądanego rozmiaru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym lub rozłóż bułeczki na podłożonej macie, pozwól im podejść przez 15-20 minut. Dodaj 2 łyżeczki do zarezerwowanych 2 łyżek.l. mleko i delikatnie posmaruj zbliżone bajgle. W razie potrzeby posyp wierzch makiem, sezamem, cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-18 minut, aż się zarumieni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe bajgle bezpośrednio na blasze do pieczenia przykryj serwetką i odstaw na 10 minut. Nie musisz niczego smarować, będą miękkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bajgle są przewiewne i szczególnie smaczne z chłodnym mlekiem. Smacznego !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy