skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Roztop masło i ostudź.
Krok 2:
Drożdże wymieszać z 1 godz. l. cukru, wlać ciepłe mleko i pozostawić na 15 - 20 minut, aż pojawi się "czapki & quot;.
Krok 3:
Wymieszaj jajka, wlej 2 łyżki. l., dodaj sól, cukier do reszty i wymieszaj.
Krok 4:
Przesiać mąkę, zrobić dziurę. Wlej mieszaninę jajek, wyrośnięte drożdże do dołka, wymieszaj. Pod koniec ugniatania wlej schłodzone masło i zagnieść ciasto, najpierw w misce. Następnie lekko posmaruj ręce i stół olejem roślinnym i kontynuuj ugniatanie na stole przez 5 minut. Aż będzie gładka, jednolita. Ciasto nie będzie już przyklejać się do rąk.
Krok 5:
Lekko posmaruj czystą miskę olejem roślinnym. Ciasto zaokrąglić i przełożyć do miski, przykryć folią i serwetką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Krok 6:
Ciasto podwoi się.
Krok 7:
Podziel go na 8 równych kulek, po 120-125 GR. Uformuj bajgle : - w środku kulki zrób dziurę palcem i przewiń, aby rozciągnąć do pożądanego rozmiaru.
Krok 8:
Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym lub rozłóż bułeczki na podłożonej macie, pozwól im podejść przez 15-20 minut. Dodaj 2 łyżeczki do zarezerwowanych 2 łyżek.l. mleko i delikatnie posmaruj zbliżone bajgle. W razie potrzeby posyp wierzch makiem, sezamem, cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-18 minut, aż się zarumieni.
Krok 9:
Gotowe bajgle bezpośrednio na blasze do pieczenia przykryj serwetką i odstaw na 10 minut. Nie musisz niczego smarować, będą miękkie.
Krok 10:
Bajgle są przewiewne i szczególnie smaczne z chłodnym mlekiem. Smacznego !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g