udka z kurczaka w piekarniku z chrupiącą skórką

pyszne, proste, piękne! Doskonałość w prostocie. Świetna Kolacja. Podudzia z kurczaka w piekarniku z chrupiącą skórką według tego przepisu są przygotowywane z minimum składników. Sól, cukier i woda tworzą bardzo prostą i smaczną marynatę. A jeśli chcesz, możesz dodać do niego trochę czosnku!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 13 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 12 % 3 g
145 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smacznie i pięknie upiec udka z kurczaka w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować marynatę karmelową, możesz wziąć aluminiową chochlę. Wlej do niego sól i cukier. Postaw na ogień. Karmel gotuję na najmniejszym palniku na minimalnym ogniu. Gdy tylko dno kadzi zacznie się nagrzewać, cukier zacznie się topić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli umieścisz cukier na dużym ogniu, część z niego natychmiast zacznie się palić, a pozostała jeszcze nie zacznie się topić. W rezultacie pojawi się spalony dym. Gdy cukier topi się na najniższym poziomie, cały proces jest łatwy do kontrolowania. Łyżką przesuń trochę ziarna cukru do już stopionej części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pomimo minimalnego ognia cukier stopi się wystarczająco szybko. Jeśli prześwietlisz, zacznie się palić. W takim przypadku lepiej jest nie topić. Niech pozostanie trochę cukru, niż doprowadzić karmel do palonego dymu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostrożnie wlej gorącą wodę do karmelu. W takim przypadku karmel skwierczy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po dodaniu wody karmel stwardnieje. Pozostaw kadzi na ogniu i ciągle mieszaj. Teraz ogień można zrobić więcej. Doprowadzić do wrzenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj przez 2-3 minuty. W tym czasie karmel na dnie kadzi stopi się. Zdejmij go z ognia i ostudź, aż będzie ciepły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podudzia z kurczaka polać powstałym sosem karmelowym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozostaw podudzia na 30 minut do marynowania. Biorąc pod uwagę, że sos jest dość płynny i spływa na dno miski, okresowo mieszaj podudzia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Może to być metal, szkło lub ceramika. Nasmaruj spód formy niewielką ilością oleju roślinnego i ułóż przygotowane podudzia. Przed włożeniem do formy ponownie zanurz każdą podudzie w sosie karmelowym. Ułóż podudzia na wierzchu sosem karmelowym. Nie trzeba wylewać wszystkiego. Ale niech trochę będzie na dole formy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż formę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40-50 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem. Gotowe podudzia staną się karmelowe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Możesz podać takie podudzia do dowolnego przystawki. Nawiasem mówiąc, podczas pieczenia na dnie formy otrzymasz bardzo smaczny bulion, którym możesz polać przystawkę. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy